Inhoud
Waar kan ik als particulier mijn asbestafval inleveren?
Asbesthoudende materialen die je zelf verwijderd hebt, mag je in Nederland naar de milieustraat brengen. In geen enkel geval mag je de materialen hergebruiken: ook al zien ze er nog goed uit, asbest is een stof die gevaarlijk is voor je gezondheid.
Hou er rekening mee dat je als particulier niet alle soorten asbesthoudend materiaal naar de milieustraat mag afvoeren. Enkel gebonden asbest mag je naar de plaatselijke milieustraat brengen. De vezels zitten dan in het materiaal verankerd, waardoor er geen risico is op inademing van het asbest.
Welke asbest mag je aanbieden bij de milieustraat?
De volgende vormen hechtgebonden asbest mag je zelf afvoeren:
- Oude golfplaten
- Onderdakplaten
- Asbestleien
- Dak- en gevelleien (vlakke, vierhoekige platen in een blauwachtige kleur)
- Gas-, water- en rioleringsleidingen
- Regenpijp (vezelige structuur op grijze breukvlakken)
- Vlakke gevelplaten of binnenschotten (kan wel of niet uitwendig fel gekleurd zijn)
- Bloembakken
- Schouw
- Asbestcement
- Menuiserite
Welke soorten asbest mag je niet inleveren?
Asbest in losse of niet-gebonden vorm mag je niet zelf afvoeren. De volgende vormen losse asbest mag je niet naar de milieustraat brengen:
- Spuitasbest
- Asbestkoord
- Asbesthoudend pleisterwerk
- Asbestkarton
- Isolatieplaten
- Vloerplaten van verwarmingsketels, asbestkarton, isolatiegips
Tip: Breng je zelf je asbesthoudende materialen naar de milieustraat? Neem dan ook de kleding en beschermingsmaterialen mee die je gebruikt hebt. Het is mogelijk dat er schadelijke asbestvezels in achterblijven.
Hoeveel asbest mag je zelf afvoeren?
In Nederland mag je tot 35 vierkante meter asbest zelf verwijderen en afvoeren. Het is verstandig om de milieustraat vooraf in te lichten dat je van plan bent asbest af te voeren. Zo kunnen de medewerkers van de milieustraat voorbereidingen treffen en het asbest op de juiste manier verwerken.
Aandachtspunten asbestverwijdering
De wetgeving rondom asbest is streng. Let op de volgende zaken:
- Je moet het asbestafval gescheiden houden van ander bouw- en sloopafval.
- De milieustraat accepteert geen materialen met niet-hechtgebonden asbest.
- Het asbest moet verpakt worden in speciale asbestzakken.
Verplichte verpakking voor de sanering van asbest
Je bent verplicht om hechtgebonden asbestafval goed te verpakken voordat je het zelf naar de milieustraat brengt. Zo vermijd je stofvorming en breuken tijdens het transport. Dat is niet alleen goed voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen. Zorg dat je een verpakking gebruikt die groot genoeg is.
Bij vrijwel iedere bouwmarkt kun je speciale asbestzakken kopen. Deze zakken kunnen goed worden afgesloten waardoor er geen schadelijke vezels kunnen ontsnappen. In deze zakken kun je door de handige afmetingen zelfs asbesthoudende platen kwijt.
Wat kost het inleveren van asbest?
De kostprijs voor het zelf afvoeren van hechtgebonden asbest naar de milieustraat verschilt van gemeente tot gemeente. Zo laten sommige gemeenten asbesthoudende materialen gratis toe.
Het kan ook voorkomen dat een gemeente een prijs per gewicht rekent. Let op: Asbestplaten met asbestcement zijn erg zwaar. Het aantal kilogram loopt daarom snel op. Een golfplaat met asbest van 3 meter lang en 1 meter breed, weegt al snel 45 kilogram.
Door wie mag je asbestafval laten verwijderen en afvoeren?
Asbestafval kun je zelf naar de milieustraat brengen of door bepaalde diensten laten afvoeren. Er zijn verschillende opties mogelijk.
Optie 1: Door geregistreerde asbestinzamelaar
Wanneer je zelf grote hoeveelheden asbest verwijderd hebt, kan het handig zijn om de asbesthoudende materialen te laten ophalen door een geregistreerde asbestinzamelaar. Online kun je eenvoudig asbestverwijderaars bij jou in de regio vinden.
Huur een container
Voor het verzamelen en afvoeren kun je geen reguliere container gebruiken, mogelijk blijven er dan schadelijke asbestvezels achter. Huur voor het asbestafval een speciale asbestcontainer.
Optie 2: Melden bij de gemeente
In sommige gemeenten is het mogelijk om het asbest op te laten halen door de gemeente. Je maakt dan eerst een melding van de hoeveelheid asbest en spreekt vervolgens een ophaaldatum af.
Let op: De ophaling geldt enkel voor hechtgebonden asbestcementtoepassingen. Het maakt daarbij niet uit wie het materiaal heeft verwijderd.
Optie 3: Door een aannemer of erkend asbestverwijderaar
Als je asbest hebt laten verwijderen door een aannemer of een erkend asbestverwijderaar, dan kun je afspreken dat het bedrijf ook het afvoeren, verwerken en storten van het asbestafval uitvoert.
Voorzorgsmaatregelen voor vervoer asbestafval
Omdat asbest een schadelijke stof is voor je gezondheid, is het van belang dat je de asbesthoudende materialen voorzichtig naar de milieustraat brengt. De volgende voorzorgsmaatregelen helpen je daarbij:
- Spuit het asbesthoudende materiaal nat voordat je vertrekt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het transport zo weinig mogelijk stof maakt. Zo kunnen de asbestvezels niet opwaaien.
- Het is van groot belang om het asbestafval zo goed mogelijk in te pakken. Daarbij kun je gebruikmaken van asbestzakken. Deze kun je kopen in de bouwmarkt, samen met andere beschermingsmaterialen die van pas kunnen komen tijdens het verwijderen of verpakken van het asbestafval. Naast asbestzakken kan je ook big bags, doorzichtige bouwfolie, dubbel plastic zakken of afsluitbare zakken gebruiken.
- Hou het asbestafval gescheiden van ander sloop- en bouwafval. Het asbesthoudende materiaal komt namelijk in speciale containers terecht op het recyclagepark.
- Meld je aan voordat je de asbesthoudende materialen stort. Zo kan de milieustraat zich alvast voorbereiden.
- Vervoer alle asbestafval in één rit. Om het risico op verspreiding van asbestvezels zo klein mogelijk te houden, is het verstandig om alle materiaal in één keer af te voeren.
Veelgestelde vragen
Hoeveel asbest mag gratis naar de milieustraat?
Hoe kun je afval bij de milieustraat inleveren?
Hoe kun je asbest het beste verpakken?
Asbest naar de milieustraat laten brengen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat
Wil je asbest op een veilige en correcte manier naar de milieustraat laten afvoeren? Of heb je informatie of advies op maat nodig? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestspecialisten.
Door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen, zorg je ervoor dat je de verschillende tarieven en diensten van asbestbedrijven kunt vergelijken. Zo vind je de asbestverwijderaar die aan jouw wensen, situatie en budget voldoet.