Inhoud
Werd asbest vroeger gebruikt in vloerbedekking?
Asbest werd vroeger gebruikt in bepaalde soorten vloeren. Het werd met name gebruikt als ondervloer voor vinyl vloeren. Asbestpapier werd onder het vinyl gelegd om de vloer te isoleren en het vlak te maken. De asbestvezels in het papier gaven het materiaal extra stevigheid en isolatie. Daarnaast kwam asbest ook veel voor in vinylvloerbedekking zelf, zoals vinyltegels en vinylzeil.
Tot welk bouwjaar kan asbest in de vloer zitten?
Asbest werd voornamelijk gebruikt als vloerbedekking in huizen van voor 1985. In deze periode was het gebruik van asbest in de bouwsector nog toegestaan. Als je vloer dus nog gelegd is in die periode, is de kans groot dat ze asbesthoudend is. Het gebruik van asbesthoudende vloeren na 1985 sterk afgenomen. Uiteindelijk werd asbest in zijn geheel verboden in 1994 vanwege de gezondheidsrisico’s. In uitzonderlijke gevallen kan er nog sprake zijn van een asbesthoudende vloer na 1985. Om er zeker van te zijn kan je een vakman inschakelen voor een onderzoek en om je asbest veilig weg te halen.
Hoe herken je asbest in oude vloeren?
Je kunt asbest in je vloer lastig herkennen. Asbestvezels is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Er zijn een aantal eigenschappen waarmee je asbest in je vloer kunt herkennen. Saillant detail: de eigenschappen zijn geen garantie op dat er asbest aanwezig is. De eigenschappen van asbest in oude vloeren zijn:
- Productiejaar en fabrikant: als je weet in welk jaar je huis gebouwd is, kan je waarschijnlijk ook achterhalen wanneer je vloer is gelegd. Dit is meestal de eerste stap in je controle. Je kunt het productiejaar en fabrikant achterhalen van je vloer. Als je die hebt achterhaald, kan je nagaan of je vloer gemaakt is met asbest. De kans op asbest is hoog wanneer je vloer voor 1985 is gelegd. Om er zeker van te zijn kan je een specialist inschakelen.
- Testen bij een laboratorium: Je bent pas 100% zeker wanneer je je vloer laat testen in een laboratorium. De specialist neemt een monster van je vloer die dan gecontroleerd wordt in een laboratorium. Zodra je uitslag binnenkomt, weet je zeker of er wel of niet sprake is van asbest in je vloer.
Daarnaast kun je ook letten op specifieke kenmerken van de vloerbedekking die kunnen wijzen op de aanwezigheid van asbest:
Een vloerbedekking kan asbest bevatten
Het is belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn van een asbesthoudende vloer. Je kunt zelf een eerste inspectie uitvoeren om in te schatten of er sprake is van asbest in je vloer. Je kunt het zien aan de hand van de volgende eigenschappen:
Onderlaag vloerbedekking
Asbest in vloerbedekking kan er verschillend uitzien, afhankelijk van de specifieke toepassing en het type vloerbedekking. Een veelvoorkomende vorm is asbestpapier dat als onderlaag wordt gebruikt. Dit grof papier heeft vaak een viltachtige structuur en heeft een bruine kleur als karton. Het kan zich bevinden tussen de onderlaag van de vloerbedekking en de ondervloer.
Hoe ziet asbesthoudende vinyl en lijm eruit?
Sommige vloerbedekkingen, zoals vinyltegels en vinylzeil, kunnen asbest bevatten, zowel in het vinyl zelf als in de lijm die wordt gebruikt om de vloerbedekking vast te zetten. Beide materialen kunnen asbestvezels bevatten. Het is belangrijk op te merken dat asbesthoudend vinyl en de bijbehorende lijm niet-hechtgebonden zijn, wat betekent dat de vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen en gevaarlijk kunnen zijn bij beschadiging of verwijdering zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Neem gerust contact op met een specialist wanneer je erover twijfelt.
Asbestvrije vloeren zoals linoleum
Linoleum vloerbedekking bevat nooit asbest. Linoleum is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van onder andere lijnzaadolie, harsen en natuurlijke vezels zoals jute. Het is een veilige keuze als het gaat om asbestvrije vloerbedekking.
Onderstaande soorten vloerbedekking bevatten bijvoorbeeld nooit asbest:
- Buigzaam zeil met een bruine, dikke en harige onderzijde
- Ondertapijt van vilt
- Dun en breekbaar zeil met een doffe zwarte of wijnrode onderkant
- Soepel zeil met een onderkant van kunststof of foam
- Zeilachtige en stijve vloerbedekkingen met een ruwe en harde onderzijde met daarin grofmazig juteweefsel (bijvoorbeeld linoleum)
Asbest vloerbedekking laten verwijderen
Een specialist kan je asbesthoudende vloerbedekking voor je verwijderen. Dit is een taak die voorzichtig door diegene wordt uitgevoerd. Verreweg de meeste asbesthoudende vloerbedekkingen vallen onder niet-hechtgebonden asbestmaterialen. De asbestvezels kunnen makkelijk vrijkomen bij de verwijdering. Een van de gevaren van asbest is een verhoogd risico op kanker wanneer je het inademt.
Bovendien is het niet toegestaan om niet-hechtgebonden asbestmateriaal zelfstandig te verwijderen. Het is alleen toegestaan om asbest te zelfstandig te verwijderen in specifieke scenario’s. De belangrijkste factoren zijn dat de vloer bestaat uit hechtgebonden asbestmateriaal en dat het alleen als één geheel verwijderd mag worden. Bovendien mag je het alleen voor particulier gebruik verwijderen. Als je het bijvoorbeeld in een kantoorgebouw of fabriek wilt verwijderen, moet het door een specialist gedaan worden. Hoe dan ook is en blijft het aan te raden om een vakman in te schakelen die je asbesthoudende vloer kan verwijderen.
Hulp nodig? Raadpleeg specialisten in je buurt!
Heb je na het lezen van dit artikel hulp nodig met het identificeren van asbest? Vul het formulier hieronder in. Een expert kan je vloer inspecteren en eventueel het asbest voor je verwijderen. Er zijn meerdere gespecialiseerde bedrijven die je hierbij kunnen ondersteunen. De vakmannen met de juiste expertise helpen je bij het proces en stellen een advies op maat op. Je kunt meerdere offertes met elkaar vergelijken om de juiste specialist op de taak te zetten.