Inhoud
Hoe zien asbestplaten eruit?
Platen met asbest bevinden zich meestal in gevels en daken of bij de schoorsteen en centrale verwarmingsinstallatie. Onbewerkt zijn de asbestplaten te herkennen aan hun witte/grijze uiterlijk. De platen zijn vrij dun en er kan licht zwarte verwering ontstaan op aanhechtingsplaatsen. Is je woning gebouwd voor 1993? Dan is de kans groot dat er asbestplaten in jouw huis gebruikt zijn.
Is het verplicht om asbest te verwijderen?
Hechtgebonden asbestplaten in goede staat mogen in principe aanwezig blijven in je woning. Bij renovatie of isolatie moeten de asbestplaten altijd verwijderd worden. Zijn de platen verweerd door de weersomstandigheden of mechanisch bewerkt? Dan ben je verplicht ze te laten verwijderen. Zorg ervoor dat de kapotte asbestplaten of Glasal platen op een veilige manier wordt uitgevoerd.
Wat te doen met platen van asbest in slechte staat?
Je kunt ervoor kiezen om het asbest zelf op een veilige manier te verwijderen, of om een bedrijf in te schakelen. Zelf asbest verwijderen is een stuk goedkoper, maar het is ook gevaarlijker. De schadelijke vezels van asbestplaten zijn met het blote oog vaak niet te zien. Het risico op inademen is groot.
Vroeger werd asbest voor allerlei toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan asbestlijm, asbestkarton en asbestcement.
1. Afvoeren naar een milieustraat
In Nederland kun je asbest het beste naar een milieustraat brengen. Zorg er dan wel voor dat je de milieustraat vooraf op de hoogte brengt, zo kunnen zij zich voorbereiden op het asbest. Soms gelden er gewichtsrestricties, dat wil zeggen dat je slechts een bepaalde hoeveelheid asbest af mag voeren.
Het is ook belangrijk dat je het asbest volledig afgesloten verpakt. Op deze manier zorg je ervoor dat niemand de asbestvezels inademt. Je kunt bij vrijwel iedere bouwmarkt asbestzakken kopen.
2. Asbest verwijderen en laten ophalen
Je kunt er ook voor kiezen om de asbest zelf te verwijderen en laten ophalen door bijvoorbeeld de gemeente of een asbestverwijderaar.
2.1 Container aan huis voor asbestverwijdering
Wil je grote hoeveelheden hechtgebonden asbest kwijtraken? Dan is de beste, meest voordelige optie een container aan huis laten komen. Er past ongeveer 300 m² in een container. Je moet er dan wel voor zorgen dat de platen met asbest goed verpakt zijn. Er mogen geen schadelijke vezels vrijkomen.
2.2 Hoeveel platen passen er in de zakken?
Er zijn speciale zakken beschikbaar die je kunt aanvragen om asbestplaten in weg te gooien. Deze zakken zijn enkel toegestaan voor hechtgebonden asbestplaten, bij niet-hechtgebonden asbest komen er schadelijke vezels vrij. Asbestplaten zijn een soort hechtgebonden asbest. In een zak kun je 13 platen of ongeveer 30 m² aan platen kwijt.
3. Erkende asbestverwijderaar inschakelen
Bij de vervanging van asbest in huis is het inschakelen van een erkende asbestverwijderaar aan te raden, zeker aangezien je zelf maximaal 35 m² aan asbest mag verwijderen. Erkende professionals verwijderen de asbesttoepassingen en zorgen daarnaast voor de afvoer van het materiaal.
Asbestcementplaten vervangen
Asbestplaten bestaan over het algemeen maar over een kleine hoeveelheid asbestvezels. Deze vezels zijn stevig vastgeankerd in het cement, wat het een hechtgebonden toepassing maakt. Als de asbestplaten in goede conditie zijn vormen ze geen risico voor de gezondheid.
Je bent dan ook niet verplicht een asbestplaat te vervangen. Het is wel verplicht om asbestplaten te vervangen bij renovatie of bij verwering. Je kunt hier het beste niet te lang mee wachten, aangezien dat één enkele asbestvezel al voor gezondheidsproblemen kan zorgen.
Hoe herken je asbest?
Hoewel asbestplaten op een aantal manieren herkend kunnen worden is het zelfs voor een asbestdeskundige niet altijd mogelijk om met zekerheid te zeggen of een materiaal asbest bevat. Daarvoor moet een monster van het materiaal worden opgestuurd naar een lab.
De gevaren van asbestplaten zijn groot, het is dus verstandig om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Zij verwijderen het asbest onder strike voorwaarden waardoor de vezelemissie laag blijft.
Erkende professionals
Heb je asbest in huis en wil je dit graag weghalen? Kleine hoeveelheden hechtgebonden asbesttoepassingen kan je zelf verwijderen. Eer je hieraan begint zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Asbest inademen is erg ongezond. Zorg dus dat je hier volledig voorbereid aan begint. Ben je niet zeker, heb je veel asbest of is het niet-hechtgebonden? Schakel dan een erkend asbestverwijderaar in. Zij zijn dankzij hun jaarlijkse bijscholing perfect op de hoogte over de veiligste manier. Zij zorgen voor een asbestveilige omgeving voor jou en jouw omgeving.
Zet vandaag de eerste stap naar een asbestveilige leefomgeving. Contacteer erkend asbestverwijderaars, krijg offertes en bespaar kosten.