Inhoud
Risico’s: Waarom is asbest verboden in de bouw in Nederland?
Het inademen van asbestvezels kan heel wat ernstige en zelfs fatale aandoeningen veroorzaken. De kleine vezels belanden in je luchtwegen en longblaasjes, waar ze worden opgenomen door de macrofagen. Macrofagen beschermen je lichaam en breken lichaamsvreemde cellen en bacteriën af.
Asbest vormt een uitzondering: macrofagen kunnen kleine asbestvezels niet afbreken. Grotere asbestvezels worden niet opgenomen, maar blijven rondzwerven in je lichaamsweefsels. Op die manier kan asbest aandoeningen veroorzaken in lichaamsdelen die ver van de longen verwijderd zijn.
Hoe snel is asbest gevaarlijk? Is het direct schadelijk?
Asbestvezels inademen zal niet meteen ziektes veroorzaken. Het kan een lange tijd duren voor blootstelling aan asbest zich manifesteert in een aandoening. Het gaat om tientallen jaren. Het is daarom niet altijd even eenvoudig om aan te tonen dat een ziekte veroorzaakt werd door blootstelling aan asbest.
Het gaat overigens enkel om het inademen van asbestvezels. Blootstelling aan de huid of zelfs het inslikken van asbestvezels zou niet gevaarlijk zijn. Uiteraard vermijd je het inslikken van asbest, en was je na contact met asbestvezels de blootgestelde huid. Zo vermijd je dat de vezels alsnog in de lucht gaan ronddwalen en ingeademd worden.
Hoe snel kun je ziek worden van asbest?
We ademen dagelijks kleine hoeveelheden asbest in. Asbestvezels komen namelijk gewoon voor in de lucht. Dat is op zich niet gevaarlijk. Adem je een enkele keer een grote hoeveelheid asbest in? Dan is ook dat geen reden tot paniek. Voornamelijk de totale hoeveelheid asbest die je tijdens de loop van je leven inademt, bepaalt het risico.
Er zijn verschillende factoren die het risico op een aan asbest gelinkte aandoening beïnvloeden.
- Hoeveelheid: Hoe meer asbestvezels je inademt, hoe groter het gevaar voor je gezondheid.
- Frequentie: De frequentie en duur van de blootstelling aan asbest spelen ook een rol.
- Genetische gevoeligheid: Het verschilt per persoon wat de gevolgen zijn. Een persoon kan na lange blootstelling weinig tot geen klachten krijgen, terwijl een andere persoon enorme gezondheidsproblemen krijgt.
- Onderliggende gezondheidsaandoeningen: Als je al onderliggende gezondheidsproblemen hebt, kan blootstelling aan asbest nog schadelijker zijn voor je gezondheid.
- Roken: Ook door het roken beschadig je je longen. Rokers die asbest inademen hebben een vergrote kans op longkanker.
Het kan tot zo’n 40 jaar duren voor een aandoening zich ontwikkeld. Aangezien de huidige voorzorgsmaatregelen en normen rond het omgaan met asbest redelijk recent werden ingevoerd, gaat het bij de vaststelling voornamelijk om personen die in het verleden in contact kwamen met asbest. Dat gebeurde toen onder omstandigheden met weinig tot geen voorzichtigheid, waardoor ze regelmatig grote hoeveelheden asbest inademden.
Gevaar voor de gezondheid: last van de longen, gezondheidsklachten en kanker
Regelmatige blootstelling aan asbestvezels vergroot het risico op onder meer mesothelioom, longkanker, longvlieskanker en buikvlieskanker aanzienlijk. Asbest kan ook asbestose (een vorm van stoflong) veroorzaken. Ook fibrose en borstvliesontsteking behoren tot de risico’s.
Hoe komen asbestvezels vrij? Wanneer worden ze ingeademd?
Asbest kan op verschillende manieren vrijkomen:
- Bewerking: Bij het bewerken van asbesthoudende materialen kan asbest vrijkomen.
- Slopen: Bij het slopen van gebouwen die asbesthoudende materialen bevatten kan veel asbest in de lucht terechtkomen.
- Verwijdering asbest: Bij de verwijdering van asbesthoudend materiaal komen er ook asbestdeeltjes vrij in de lucht.
- Brand: Bij verbranding van asbesthoudende materialen komt er veel asbest vrij.
- Water: Als een dak met asbest beschadigd is en het regent, komt er asbest via het water in je dakgoot terecht. Bij verdamping of verplaatsing van het water kan dit dan weer op andere plekken terechtkomen.
Zoals je ziet, komt asbest niet enkel vrij tijdens asbestverwijdering. Precies daarom is het aangeraden om asbesthoudende materialen preventief te laten verwijderen. Zo vermijd je dat asbestvezels per abuis vrijkomen tijdens bouw- of sloopwerken, of bij een woningbrand.
Laat je asbest verwijderen? Doe dan beroep op een erkend asbestverwijderaar.
Waar zit asbest in? Van golfplaten en spuitasbest tot asbestdaken
Zolang de asbestvezels niet vrijkomen, is asbest in theorie niet gevaarlijk. Het probleem is dat het niet mogelijk is om met het blote oog vast te stellen of die kleine vezels precies in de lucht terechtkomen.
Het risico op het inademen van asbestvezels is het grootst bij contact met materialen die niet-hechtgebonden asbest bevatten. Daarin zijn de asbestvezels niet verankerd in het materiaal. Ze komen dus eenvoudig vrij in de lucht. Niet-hechtgebonden asbest vind je vooral terug in gespoten isolatie (spuitasbest), oude vinyltegels, asbestkoorden en verpakkingen.
Hechtgebonden asbest
Hechtgebonden asbest (waarvan de vezels verwerkt zijn in een stevig materiaal zoals cement of kunststof) werd op heel wat manieren gebruikt. Je vindt het onder meer terug in golfplaten, daken, vloerbedekking en zelfs imitatiemarmer. Zolang het intact is, vormt hechtgebonden asbest geen direct gevaar, zodra dit beschadigd is, dien je dit zo snel mogelijk te laten verwijderen.
To wanneer is asbest gebruikt voor de bouw van huizen?
Sinds 1994 mogen zulke materialen niet meer geproduceerd worden en gebruikt worden in de bouw. Om met zekerheid te bepalen of een materiaal al dan niet asbesthoudend is, laat je het inspecteren door een asbestexpert of asbestinventarisatiebureau. Bij de meeste materialen voor dakbedekking is een productiejaar of markering af te lezen. Een NT-markering geeft aan dat het materiaal geen asbest bevat.
Hoelang blijft asbest in de lucht hangen?
Asbest kan weken, maanden en zelfs jarenlang in de lucht blijven hangen. Precies daarom laat je het verwijderen van asbest over aan een professional. Die gebruikt de juiste technieken om het vrijkomen van het asbestvezels tijdens de verwijdering tot een minimum te beperken.
Hoe ver kan asbest vliegen?
Asbestvezels kunnen, bijvoorbeeld bij een brand, tot wel 500 meter ver dwarrelen. Door asbest professioneel te laten verwijderen, bescherm je dus niet enkel jezelf, maar ook de mensen in jouw omgeving.
Asbestinventarisatie nodig of asbest in huis laten verwijderen? Contacteer een asbestverwijderaar voor info op maat
Blootstelling aan asbest kan heel wat ernstige ziektes en aandoeningen veroorzaken. Het verwijderen van asbest, het ruimen van asbestafval en zelfs het testen op asbest laat je daarom over aan een professional. Die kan vaststellen of een materiaal asbesthoudend is, en verzekert dat het materiaal op een veilige manier wordt verwijderd en afgevoerd.
Wil je een asbestinventaris laten opmaken of ben je op zoek naar een asbestverwijderaar? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig een veilige oplossing voor jouw situatie!