Inhoud
Wanneer is het verwijderen van asbest verplicht?
In Nederland is het verwijderen van asbest niet in iedere situatie verplicht. Of het asbest verwijderd moet worden is met name afhankelijk van de staat van het materiaal. Ongebonden asbestvezels of verweerde onderdelen waarbij de aanwezigheid van asbestverdachte materialen wordt kunnen beter veilig verwijderd worden.
Asbestinventarisatierapport nodig bij renovatie
Als particulier ben je niet verplicht de aanwezigheid of afwezigheid van asbest in huis vast te laten leggen. Toch kan het verstandig zijn om een asbestinventarisatie op te laten stellen. Op het moment dat je de woning wil verbouwen of slopen kunnen mogelijk schadelijke asbestvezels vrijkomen. Om jezelf en anderen te beschermen kun je dan beter het asbest in huis laten onderzoeken.
Wie mag de asbestinventarisatie opstellen?
Een asbestinventarisatie kan alleen opgesteld worden door een asbestdeskundige die over de noodzakelijke certificaten beschikt. De asbestdeskundige controleert in en rondom de woning op asbestverdachte materialen. Eventueel worden monsters genomen die in een laboratorium onderzocht worden.
Verschillende asbestinventarisaties mogelijk voor een particulier
Een woning kan op verschillende manieren worden onderzocht op asbest. Deze onderzoeken noemen we type 0, type A en type B. De kosten van een asbestinventarisatie verschillen per type onderzoek.
Asbestinventarisatie type 0
Het type 0 is een visueel onderzoek. Dat wil zeggen dat een asbestdeskundige bij dit onderzoek slechts kijkt naar mogelijk asbesthoudende materialen. Er worden geen monsters genomen en het onderzoek duurt relatief kort.
Asbestinventarisatie type A
Het type A onderzoek is iets ingrijpender. Hierbij worden de materialen niet alleen bekeken, er worden ook monsters genomen die naar een laboratorium worden opgestuurd. Voor dit onderzoek is geen breekwerk nodig. Asbest dat verborgen zit achter bijvoorbeeld een wand kan niet worden geïnspecteerd.
Asbestinventarisatie type B
Het meest ingrijpende onderzoek is de asbestinventarisatie type B. Voor dit onderzoek is breekwerk vereist. Zo kunnen ook verdachte materialen achter wanden, in het plafond of rondom de schoorsteen onderzocht worden. Doordat er voor dit onderzoek breekwerk nodig is komen er veel meer kosten bij kijken.
Sinds wanneer is asbest verboden in de bouw?
In Nederland is het gebruik van asbest als bouwmateriaal verboden sinds 1993. Bouwmaterialen die na dat jaar zijn geproduceerd mogen geen asbest meer bevatten. Omdat veel van onze huizen en gebouwen al voor 1993 zijn gebouwd bevatten deze constructies vaak nog asbest, soms zelfs op meerdere plaatsen. Met behulp van een asbestinventarisatiebedrijf kun je het asbest in kaart brengen.
In welke situaties heb je een asbestinventarisatie nodig?
Hoewel je niet verplicht bent het aanwezige asbest te verwijderen ben je als huiseigenaar wel verantwoordelijk voor het asbest in huis. Als er sprake is van verweerd asbest of het asbest aangetast gaat worden door bijvoorbeeld een verbouwing moet het asbest op een professionele manier verwijderd worden.
1. Asbestinventarisatie bij verkoop
Bij verkoop van woningen of gebouwen met een bouwjaar vóór 1993, ben je verplicht een asbestinventarisatie op te laten stellen. Deze inventarisatie moet aanwezig zijn op het moment van de verkoopakte. Zo weet de koper van je huis exact waar in de woning asbest aanwezig is.
De asbestinventarisatie is bij verkoop van groot belang omdat het de transparantie bevordert en de potentiële risico’s van asbestblootstelling tijdig aan het licht brengt. Hierdoor kunnen kopers weloverwogen beslissingen nemen en indien nodig passende maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen.
2. Opmaak verplicht bij verbouwing
Als je van plan bent je woning te renoveren is het belangrijk om ervoor te zorgen dat eventuele aanwezige asbesthoudende materialen veilig en correct worden geïdentificeerd en verwijderd tijdens het verbouwingsproces.
Wanneer er sloopwerkzaamheden nodig zijn voor een verbouwingsproject bestaat het risico dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn, die potentieel gevaarlijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Daarom is het essentieel dat werkgevers verplicht zijn om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren voordat de verbouwingswerken van start gaan.
3. Asbestinventarisatie nodig bij sloopmelding
Bij sloop- of afbraakwerken van een gebouw is een asbestinventarisatie vereist. Dit geldt ook voor werkgevers die hun werknemers renovatiewerken laten uitvoeren. Het doel is om ervoor te zorgen dat eventuele aanwezige asbestmaterialen op een veilige manier worden verwijderd.
Bij sloop- of afbraakwerken is de aanwezigheid van asbest een belangrijk aandachtspunt vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s voor degenen die betrokken zijn bij de volledige of gedeeltelijke sloop.
Een asbestinventarisatie biedt inzicht in de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in het te slopen gebouw, waardoor passende maatregelen kunnen worden genomen om de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren.
Waarom is een inventarisatie wettelijk verplicht?
Een asbestinventarisatie is verplicht gesteld om de veiligheid en gezondheid van mensen te waarborgen. Asbest is een gevaarlijke stof die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals longziekten en kanker.
De verplichting van het opstellen van een asbestinventarisatie is belangrijk omdat het een gedetailleerd overzicht geeft van de locatie van mogelijk aanwezige asbest in een gebouw of installatie. Dit stelt bedrijven, eigenaren en werknemers in staat om de nodige maatregelen te nemen om blootstelling aan asbest te voorkomen.
Voordelen van een asbestinventarisatie
Het hebben van een asbestinventarisatie biedt een lijst van verschillende voordelen:
- Bescherming van de gezondheid: door het identificeren van asbesthoudende materialen kunnen passende beheersmaatregelen worden genomen om blootstelling aan asbestvezels te vermijden en daarmee de gezondheid van werknemers, bewoners en bezoekers te beschermen.
- Juridische naleving: het laten opstellen van een asbestinventarisatie is in sommige situaties wettelijk verplicht. Door aan deze verplichting te voldoen, voorkom je als eigenaar boetes en mogelijke juridische geschillen.
- Risicobeheer: een asbestinventarisatie biedt inzicht in de mate van asbestgerelateerde risico’s binnen een gebouw of installatie. Dit stelt bedrijven in staat om gerichte beheersmaatregelen te implementeren en het risico op blootstelling aan asbest te minimaliseren.
Wanneer is een destructieve asbestinventaris nodig?
Een destructieve asbestinventaris wordt uitgevoerd wanneer het asbest niet direct zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan asbest dat in een afvoer is gebruikt. Bij een destructieve inventaris worden monsters genomen en geanalyseerd om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen vast te stellen.
Dit type inventaris kan alleen worden uitgevoerd met toestemming van de eigenaar en er kunnen delen van het materiaal worden verwijderd voor analyse, waardoor kleine beschadigingen kunnen plaatsvinden.
Wanneer een niet-destructieve inventarisatis?
Een niet-destructieve inventaris wordt uitgevoerd wanneer er geen sloop- of renovatiewerken gepland zijn. Bij een niet-destructieve inventarisatie wordt de aanwezigheid van asbesthoudende materialen geïdentificeerd op basis van visuele inspectie en historische informatie.
Er worden geen monsters genomen, en er wordt gewerkt met aanwijzingen en vermoedens van de aanwezigheid van asbest.
Is het nemen van monsters verplicht?
Nee, het nemen van stalen is niet verplicht bij een asbestinventarisatie. Als de eigenaar niet wil dat er stalen worden genomen, wordt dit genoteerd in het inventarisrapport.
In dat geval wordt het betreffende materiaal behandeld als potentieel asbesthoudend totdat het anders wordt bevestigd door middel van stalen of verdere analyse.
Vind een specialist in jouw regio voor een inventarisatie
Door het invullen van een offerteformulier krijg je de mogelijkheid om in contact te komen met deskundigen in jouw regio die gespecialiseerd zijn in asbestinventarisatie.
Het invullen van het formulier kan je helpen om gemakkelijk en efficiënt contact te leggen met deze experts, wat je tijd en moeite bespaart bij het zoeken naar de juiste professional. Daarnaast kan het invullen van een offerteformulier je helpen om kosten te besparen.
Door meerdere offertes te ontvangen, kan je de prijzen en diensten van verschillende specialisten vergelijken. Dit stelt je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van jouw budget en de kwaliteit van de dienstverlening die je door de gecertificeerde asbestdeskundige wordt aangeboden.