Inhoud
Positieve ervaringen bij huis verwarmen met airco in de winter
De meeste ervaringen met de airconditioner als verwarming zijn positief. De warmte is snel te voelen, veel sneller dan wanneer je een standaard verwarmingssysteem gebruikt. Wel wordt aangegeven dat de warme lucht anders voelt dan bij radiatoren of vloerverwarming. Dit komt niet alleen door de warme luchtstromen die je kunt voelen, maar ook omdat lucht op een andere manier warmt dan warm water of infrarood. Ook het geluid valt reuze mee, helemaal wanneer je kiest voor een systeem dat als stiller wordt omschreven. Overdag zul je vaak ook genoeg omgevingsgeluid hebben om de binnenunit helemaal niet te horen, en in de nacht zal deze vaak niet aanstaan en dus geen overlast geven.
Welke temperatuur geeft een fijne warmte?
De meeste mensen hebben de thermostaat van de airco op een temperatuur tussen de 19 en 22 graden, net zoals een thermostaat vaak staat bij een standaard systeem van verwarming. Om de kamer snel op te warmen, kiezen de meesten ervoor om de airco iets hoger aan te zetten en op een lage stand te zetten of zelfs helemaal uit wanneer het lekker warm is. Je kunt de airco ook sneller aan en uit zetten dan een andere soort verwarming, waardoor je de binnentemperatuur veel beter kunt controleren.
Is verwarmen met airconditioning echt goedkoper dan gas?
De ervaring leert dat het verwarmen met de airco echt goedkoper is dan wanneer je de CV-ketel gebruikt. Je elektriciteitsrekening gaat wel flink omhoog, maar dit wordt vaak volledig goedgemaakt door de besparing op de gasrekening. Dit komt onder andere door de efficiëntie van het verwarmen met een warmtepomp systeem. Voor elke kWh aan elektriciteit die je hier gebruikt, krijg je meerdere kWh aan warmte terug. Het rendement kan verschillen tussen 200% tot wel 500%, afhankelijk van de buitentemperatuur, energielabel van het systeem en het vermogen. Vergelijk dit met een CV-ketel, die nooit meer energie (warmte) kan opwekken dan wat er aan energie (gas) in wordt gestopt.
Kamer koelen en verwarmen met de airco
De veelzijdigheid van de airco is een van de grootste redenen waarom deze wordt geplaatst. Net als bij andere warmtepompen, kun je met dit apparaat koelen en verwarmen. Het grote voordeel van de airco hiervoor gebruiken is hoe snel je de temperatuurverschillen voelt. In de zomer kun je snel genieten van een koelere woonkamer, en in de winter merk je sneller een groter verschil dan wanneer je de thermostaat een graad omhoog doet. Dit maakt het erg handig om je binnenklimaat bij te kunnen sturen wanneer het nodig is.
Wat is het grootste nadeel van een aircosysteem?
Het grootste nadeel dat vaak wordt genoemd bij een airco is dat de ruimte weer snel afkoelt als het apparaat wordt uitgezet. Dit komt onder andere omdat de binnenlucht de warmte niet goed vast houdt, maar ook omdat de airco niet alles gelijkmatig opwarmt. Een radiator of vloerverwarming zal ook de meubels, muren en vloeren opwarmen, wat niet alleen de warmte vasthoudt, maar ook voor een gelijkmatige verspreiding zal zorgen. De airco zal echter veel langer nodig hebben om het hele huis op die manier te verwarmen, wat niet alleen voor een ander gevoel van warmte zorgt, maar ook de gevoelstemperatuur sneller weer laat zakken.
Rendement is afhankelijk van buitentemperatuur
De airco heeft een goed rendement over het algemeen, maar zodra de temperatuur buiten naar beneden gaat, zal dit rendement ook afnemen. In de winter, wanneer je toch de meeste verwarming wilt gebruiken, zal de airco ook het laagste rendement hebben. Dit komt omdat het apparaat dan veel harder moet werken om de warmte uit de buitenlucht verder op te warmen tot de gewenste temperatuur, en vanaf temperaturen van -15 graden zal de CV-ketel zuiniger zijn dan de airco. In Nederland halen we deze temperaturen bijna nooit, maar ook bij lichte vorst zul je merken dat het stroomverbruik van de airco flink omhoog gaat.
Geen subsidie op de kosten
Toch ook wel een dingetje: er wordt geen subsidie gegeven op de aanschaf van een airco. Ook niet wanneer je deze wilt gebruiken voor verwarmen. Kies je daarentegen voor een lucht-water warmtepomp, dan krijg je wel dit voordeel erbij. De prijzen van moderne airco’s liggen vaak wel laag genoeg dat dit geen groot nadeel hoeft te zijn, maar wanneer je meerdere binnenunits nodig hebt, kunnen de kosten alsnog oplopen. Dan is het mislopen van subsidie erg jammer.
Hoe stook je zuinig en verstandig met de airco: tips
Met het oog op de toekomst is het slim om zoveel mogelijk over te stappen op verwarming op basis van elektriciteit, en voor je eigen portemonnee is dit vaak ook veel beter. Alhoewel een airco niet net zo zuinig is als een lucht-water warmtepomp, zijn er toch een aantal tips die niet alleen voor een zo goed mogelijk rendement kunnen zorgen, maar ook de ervaring beter kunnen maken.
- Kies voor het juiste vermogen voor jouw situatie. Je bespaart zo op hoeveel kWh stroom er wordt gebruikt, en de airco wordt niet overmatig belast.
- Goede plaatsing is belangrijk. Zorg ervoor dat de warme lucht (en koude lucht in de zomer) op de juiste plekken terecht komt, zodat je het snel voelt en de airco minder hard hoeft te werken.
- Let op de luchtvochtigheid. Een airco zorgt vaak voor erg droge lucht, wat in de winter tot problemen kan leiden. Door een oogje op de luchtvochtigheid te houden en deze tussen de ideale hoeveelheid van 40% tot 60% te houden, blijft het binnen comfortabel.
- Zorg voor goede isolatie. Je kunt dan de warmte een stuk langer binnen houden en hoeft de airco minder vaak aan te zetten voor verwarmen. Ook kun je dan een stuk meer van de verwarming door de airco laten doen, zonder dat een CV-ketel of lucht-water warmtepomp hoeft bij te springen. In sommige gevallen kun je dan zelfs de airco als hoofdverwarming gebruiken.
Verwarmen met airco: gratis offertes
De keuze voor een airco kan lastig zijn, helemaal met alle opties voor verwarmen en koelen die tegenwoordig op de markt zijn. Door gratis en vrijblijvend offertes op te vragen, kun je de beste prijs en goed advies krijgen voordat je overgaat tot de aanschaf. Zo weet je zeker dat je de juiste airco voor jouw woning laat plaatsen!