Inhoud
Welke centrale warmtepomp kan je in een appartement plaatsen?
Wanneer je nadenkt over collectieve installaties binnen appartementsgebouwen, kom je voor verschillende opties te staan die perfect passen bij jouw situatie. Warmtepompen met een bodembron zijn vaak een slimme keuze in dit scenario, vooral in grotere appartementencomplexen. Ze blinken uit in efficiëntie en zijn bovendien eenvoudig te installeren.
Collectieve verwarming in appartementen draait om het gebruik van één of meerdere centrale warmtepompen om meerdere woningen van warmte te voorzien. Hierbij kan ook gedacht worden aan een combinatie van een krachtige centrale warmtepomp voor meerdere eenheden, samen met kleinere, individuele warmtepompen. Welke aanpak het beste bij jouw project past, hangt vaak af van de unieke kenmerken van het gebouw en de architectuur ervan.
Wat kost een collectieve warmtepomp voor een appartementencomplex?
Denk je erover na om collectieve warmtepompen te installeren voor je appartementencomplex? Dan zul je blij zijn te horen dat deze aanpak niet alleen duurzaam is, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich kan meebrengen.
Individuele Lucht/water (hybride) of water/water warmtepomp voor meerdere appartementen
Een warmtepomp is geen goedkope investering. De prijzen van individuele lucht-waterwarmtepompen kunnen oplopen tot zo’n € 10.000, en voor water-waterwarmtepompen kan dat zelfs oplopen tot € 20.000.
In plaats van individuele warmtepompen voor elke woning, worden de krachten gebundeld en creëren je een grotere installatie die meerdere eenheden van warmte voorziet. En dat vertaalt zich in een kosteneffectieve oplossing. De prijs per eenheid komt lager uit dan wanneer je afzonderlijke warmtepompen zou aanschaffen.
Je kiest niet alleen voor een groenere verwarmingsoplossing, maar je plant ook vooruit en bouwt aan een solide financiële strategie op de lange termijn. Het ontdekken van de mogelijkheden van collectieve warmtepompen in jouw appartementencomplex is dus een slimme zet voor eigenaren en beheerders die waarde hechten aan duurzaamheid én hun portemonnee.
Subsidies warmtepompen voor flat of appartementen VvE
Met een collectieve warmtepompinstallatie kunnen bewoners besparen op hun energiekosten en zijn ze duurzaam bezig. Daarom is er in Nederland een mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de aanschaf en installatie van warmtepompen.
- VvE Energiebespaarlening: Als VvE kun je ook kiezen voor een Energiebespaarlening. Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen financieren tegen aantrekkelijke voorwaarden en een vaste rente.
- Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): Deze subsidie is beschikbaar voor particulieren die hun woning willen verduurzamen. Ook VvE’s kunnen gebruikmaken van deze subsidie. Voor de voorwaarden is het aan te raden de website van de RVO te raadplegen. (Bedragen verschillen per installatie)
- Energie-investeringsaftrek (EIA): Als de VvE als een ondernemer is vastgelegd, kan deze in aanmerking komen voor de EIA, een belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in verduurzamingsmaatregelen.
- Gemeentelijke of regionale subsidie: Sommige gemeentes of provincies bieden extra subsidie aan voor verduurzamingsprojecten.
De ESCO’s als ideale beheerders
Het is van groot belang dat de warmtepomp zo goed mogelijk wordt ingezet in appartementen. Een apparaat te groot kiezen, is duur en minder efficiënt dan nodig is. De warmtepomp moet dusdanig goed afgesteld worden dat deze de gehele warmtevraag van het appartement afdekt. Het kiezen van het beste apparaat met de juiste afstelling zorgt ervoor dat de bewoners niet te veel betalen voor hun energie.
Het beheer van gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw is niet gemakkelijk. Naast de technische vragen zijn er heel wat financiële en organisatorische vragen die een goed beheer bemoeilijken. Voor dat probleem zijn er Energy Service Companies (ESCO’s) die het beheer en financiering overnemen. ESCO’s bieden de dienst om een gebouw te verduurzamen. Dit is vooral het geval voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Een bijzonder goede reden om met een ESCO in zee te gaan, is dat ze een aantrekkelijk financieringsmodel voorzien voor deze werkzaamheden en de verantwoordelijkheden overnemen.
Enkele voordelen van ESCO’s
- Duurzaamheid: ESCO’s kunnen niet alleen de collectieve warmtepomp beheren, maar ook andere energieoplossingen zoals laadpalen voor elektrische auto’s, koelsystemen of gedeelde zonnepaneleninstallaties.
- Gedeeld eigendom: als mede-eigenaar van de installatie heeft een ESCO direct belang bij een optimaal functionerende en efficiënte collectieve warmtepomp. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten voor bewoners en een duurzaam beheer.
- Strategisch partnerschap: een succesvol collectief project vereist de juiste strategische partner, zoals een geschikte ESCO. Onze experts kunnen je helpen bij het selecteren van de juiste ESCO.
Alle voor- en nadelen van collectieve verwarming op een rijtje
Hieronder worden zowel de mogelijke voordelen als nadelen van collectieve verwarming opgesomd.
Voordelen
- Ruimtebesparing: geen individuele boilers nodig, wat resulteert in meer beschikbare ruimte in uw appartement.
- Gedeelde Kosten: zowel de initiële investering, vervanging, onderhoud, reparaties als het gebruik van het collectieve verwarmingssysteem worden verdeeld over alle gebruikers.
- Kostenefficiëntie: het volume-effect op de brandstofprijs zorgt voor financiële besparingen en op het gebied van verwarming.
- Beheer via VvE: het beheer van het systeem wordt vaak uitgevoerd door de Vereniging van Eigenaren, waardoor de verantwoordelijkheden gedeeld worden.
Nadelen
- Beperkte Verwarmingstijd: het stookseizoen wordt voor het hele gebouw bepaald, waardoor individuele controle over het verwarmingsseizoen beperkt is.
- Gebrek aan Individuele Controle: je heeft minder precieze controle over energie-efficiëntie, aangezien het type energie en verbruik niet alleen door je worden bepaald.
- Thermisch Comfort: ontwerpfouten in het collectieve verwarmingssysteem kunnen leiden tot ongelijkmatige verwarming in verschillende appartementen, wat invloed kan hebben op het thermisch comfort.
Een collectieve warmtepomp in appartementen laten installeren? Krijg advies op maat van specialisten
Overweeg je een collectieve warmtepomp in je appartement te installeren en heb je nog een vraag of wil je meer informatie? Bij ons kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen voor collectieve warmtepompen en de installatie ervan. Neem contact op via onderstaand formulier en vergelijk prijzen en op maat gemaakt advies van erkende installateurs. Profiteer van specialistisch inzicht en kies het juiste toestel voor jouw situatie.