Inhoud
Wat zegt de wetgeving over het plaatsen van een airco?
Er zijn steeds meer gebouwen waar airconditioningsystemen geïnstalleerd worden, die bovendien veel energie verbruiken. Om dit energieverbruik op een bepaalde manier toch te beperken, zijn er enkele voorwaarden opgesteld.
Verplichte keuring door deskundige: Overzicht regels
1. Nominaal koelvermogen van meer dan 70 kW
Bij een airco met een nominaal koelvermogen van meer dan 70 kW op gebouwniveau wordt een keuring verplicht. Airco’s van dit vermogen moeten enkel gekeurd worden als ze dienen voor comfortkoeling en voor gebouwen waar mensen wonen of werken.
2. Verplicht keuringsschema
Voor systemen geldt dus een verplichte keuring, deze wordt volgens een bepaald schema gedaan. Het keuringsschema voor vermogens tussen 70 en 290 kW is om de 5 jaar. Voor vermogens boven de 290 kW geldt een keuringsfrequentie van om de 3 jaar.
3. Regels voor grote systemen
Gebouwen die verwarmd of gekoeld worden met systemen met een nominaal vermogen van 290 kW of meer, moeten vanaf 1 januari 2026 uitgerust zijn met een Gebouwbeheersing en Controlesysteem (GACS). Het GACS zorgt voor de aansturing en de controle van de apparatuur. Als een gebouw dit systeem heeft, is er geen keuringsplicht meer.
4. Uitzonderingen op de keuringsverplichting
Bij uitzondering is het niet verplicht om je airconditioning te laten keuren. Dat is het geval als het aircosysteem verbonden is aan een overeengekomen energieprestatiecriterium (onder de 70 kW) of aan een contractuele regeling waarin een niveau van energie-efficiëntieverbetering is vermeld. Voor andere uitzonderingen is het altijd verstandig om contact op te nemen met een professional voor meer informatie.
5. Wat als je de regelgeving niet naleeft?
Wanneer je de regels voor aircosystemen niet volgt, kun je hoge boetes krijgen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van hoe ernstig de overtredingen zijn. Er kunnen ook juridische gevolgen zijn, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bovendien brengt het niet naleven van de voorschriften veiligheidsrisico’s met zich mee, wat niet alleen schade aan eigendommen kan veroorzaken, maar ook de gezondheid van medewerkers en bewoners in gevaar kan brengen.
Vergunning nodig voor buitenunit
In Nederland is het niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen voor het installeren van een buitenunit van een airco, vooral bij woningen. In bepaalde situaties kun je een vrijstelling van de vergunning krijgen, dus het is slim om te controleren of jouw woning aan de voorwaarden voldoet.
Check ook of je gemeente geen extra voorwaarden oplegt om in aanmerking te komen voor een vrijstelling. Gemeenten hebben namelijk inspraak in het wel of niet vergunningplichtig zijn. Als je de regelgeving niet naleeft, kun je gemeente je mogelijk een geldboete opleggen.
Mag je een nieuwe airco zelf installeren?
In Nederland is het toegelaten om zelf je airco te installeren. Wel belangrijk om te weten, de binnenunit mag je zelf plaatsen. De buitenunit daarentegen moet door een deskundige opgehangen en bevestigd worden.
Het voorbereidende werk mag je wel zelf al op voorhand doen. Check of er elektrische aansluitingen zijn. Of leg de afvoerleidingen en koelleidingen al klaar. Zo heb je minder kosten aan de installatie en de werkuren.
Het drogen van de leidingen en het werk met het koelmiddel moet volgens de wetgeving door een specialist gebeuren.
Zijn er regels rond het onderhoud van een airco?
Zelf koelvloeistof bijvullen is volgens de wet absoluut verboden. Enkel een aircospecialist is gecertificeerd om deze taak uit te voeren.
Koelvloeistof bijvullen vormt een deel van het groot airco onderhoud van je airconditioning dat regelmatig moet gebeuren. Een deskundige controleert dan onder meer de temperatuur, de werking, de druk, de aansluitingen en ten slotte de leidingen van de airco.
Een groot onderhoud moet in principe om de 2 jaar gebeuren. Meestal bedraagt dit onderhoud tussen € 150 en € 200. Op termijn komt een totaal en grondig onderhoud goedkoper uit dan de koelvloeistof apart te laten bijvullen.
Waar en op welke afstand mag je een buitenunit plaatsen?
Voor de plaatsing van een buitenunit moet je met een aantal factoren zeker rekening houden.
- Plaats: Er moet voldoende ruimte zijn rond het toestel. Er mogen geen obstakels of andere apparaten in de buurt zijn die de goede werking kunnen belemmeren. De plaatsing van de airco onder een afdak of een kleine beschutting is een voordeel bij extreme weersomstandigheden.
- Ruimte voor luchtstroom: Genoeg plek voor de luchtstroom is cruciaal. Daarom is het verstandig om een open ruimte te hebben van minstens 30 cm aan alle kanten. Zo is de airco toegankelijk en gemakkelijk te bereiken bij onderhoud en reparatie.
- Ondergrond: Het is aan te raden om een buitenunit op een vlakke en stabiele ondergrond te plaatsen. Om de luchtinlaat niet te hinderen, zorg je ervoor dat het toestel niet te dicht bij de grond hangt. Dat zou het toestel anders een stuk minder energiezuinig maken.
Hoe ver van de erfgrens moet een buitenunit hangen in Nederland?
Houd er rekening mee dat de buitenunit geluid maakt bij werking. Je zoekt het beste naar een plaats waar je buren en jezelf geen last hebben van het geluid van de airco. Er is geen vaste wetgeving voor de afstand van een buitenunit, maar het is altijd verstandig om rekening te houden met je buren en de geluidsnorm.
Lawaai en klachten voorkomen met geluidsnorm: geluidsniveau van maximaal 40 dB
De geluidsnorm voor airco’s houdt in dat het geluid niet meer dan 40 decibel (dB) mag overschrijden. Hoe ver van je buren je airco dan precies geplaatst moet worden, is afhankelijk van het aantal dB dat de buitenunit produceert. Het is verstandig om een expert in te schakelen voor het plaatsen van een airco, zo voorkom je hinder aan de buren en weet je zeker dat de airco passend is op jouw specifieke situatie zonder de geluidsnorm van 40 dB te overschrijden.
Meer info nodig? Contacteer experten voor extra info, advies en een offerte
Heb je nog steeds twijfels en vragen over je airconditioningsysteem betreffende de plaatsing en/of keuring? Of toch behoefte aan meer informatie? Kom dan via ons offerteformulier in contact met airco experts voor info, advies op maat en vrijblijvende offertes. Zij kunnen je adviseren en helpen met de plaatsing van de airco, geluidsmeting op locatie en zorgen voor een installatie op voldoende afstand. Zo weet je zeker dat je airco voldoet aan de landelijke geluidsnorm en andere voorwaarden, vul dus snel onderstaand formulier in!