Alarmsignalen: Hoe weet je of de bitumen dak aan reparatie toe is?

Goede bitumen dak lekt niet, is volledig waterdicht en beschermt je woning en dakisolatie tegen weer, wind, regen en sneeuw. Uv-straling, regen, ijs en temperatuurwisselingen kunnen echter hun sporen nalaten op je dakbedekking.

Enkele veelvoorkomende mankementen

Er zijn enkele mankementen die veel voorkomen bij een bitumen dak. Wanneer er sprake is van één of meerdere van deze mankementen, is je bitumen dak toe aan reparatie.

Lek (scheur)

Een duidelijk teken aan de wand, is een lekkage in het dak. Stroomt of druppelt het water binnen tijdens regenbuien? Dan heb je wellicht te maken met een scheur in je bitumen dak.

Blazen


Blazen in je bitumen dak zijn op het eerste zicht misschien geen grote ramp, maar signaleren wel een probleem met je bitumen dak. Blazen ontstaan wanneer:

  • De bitumen dak niet meer goed hecht aan de ondergrond. Je krijgt dan te maken met luchtblazen. Bij wisselende temperaturen gaat het materiaal uitzetten. Zo ontstaan scheuren, die op termijn voor lekkages zorgen bij de beschadigde gebied.
  • Water(damp) vast zit onder de bitumen dak. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een constructiefout, of een scheur in de bitumen dak waardoor water naar binnen dringt.

In beide gevallen wil je het probleem zo snel mogelijk aanpakken: blazen gaan niet vanzelf weg en zorgen op termijn voor grotere problemen. Twijfel niet om een vakman in te schakelen.

Plassen en putten op platte daken

Fouten in de dakconstructie kunnen ervoor zorgen dat je bitumen dak op bepaalde plekken doorzakt. Op die plekken kunnen grote, diepe plassen regenwater ontstaan. Die kunnen doorwegen op de onderliggende constructie. Je dak is op dat punt niet meer waterdicht en heeft lekkages. 

Zijn plassen op een plat dak normaal?

Kleine waterplassen op platte daken na een regenbui zijn niet meer dan normaal – en dus geen reden tot paniek. Goed gebouwde platte daken hebben een heel lichte hellingsgraad de waterafvoer ondersteunt, maar niet garandeert dat elk plasje meteen verdwijnt.

Kortom: kleine, ondiepe plasjes die snel verdwijnen, zijn geen reden voor ongerustheid.

Zie je grote, diepe plassen op het dak en blijven ze lang liggen? Dan contacteer je best even een dakexpert via het formulier onderaan deze pagina.

Fouten in je dakconstructie kun je niet zomaar wegwerken door je bitumen dak te herstellen. Je onderliggende dakconstructie repareren is in dit geval de enige oplossing. Voor dit soort klussen heb je een erkend specialist nodig, die kan je dak waterdicht maken. Voor de exacte kosten kan je het formulier hieronder invullen om offertes met elkaar te vergelijken.

Gevolgen van beschadigde bitumen dak

Schade aan je bitumen dak kan voor ongemak in huis zorgen:

  • Lekkages en waterschade. Je dak houdt regenwater niet meer goed tegen. Je meubels, plafond- en muurbekleding krijgen het zwaar te verduren.
  • Schimmel en andere vochtproblemen. Aanhoudende lekkages zorgen voor schimmelvorming, een te hoge luchtvochtigheid en condensproblemen.
  • Warmteverliezen. Via gaten en scheuren in het dak kan heel wat warmte verloren gaan. Daarbij komt dat vochtig isolatiemateriaal heel wat minder efficiënt werkt, en de isolatiewaarde van het dak dus stevig achteruitgaat.
  • Constructie in gevaar. Ernstige constructiefouten in het dak brengen ook de rest van de woning in gevaar.

Plaatselijk herstellen of dakbedekking repareren?

Een enkele scheur of blaas, een losse naad of probleem met de regengoot kun je meestal vrij eenvoudig lokaal (laten) herstellen. Is de dakbedekking al erg verouderd? Dan is het vaak interessant om de roofing volledig te laten vernieuwen.

Grotere problemen – zoals putten in het dak, loskomende roofing, verschillende blazen en gaten – vereisen meestal een meer ingrijpende aanpak. Het kan nodig zijn om de dakbedekking of het hele dak te vernieuwen. Een dakspecialist bekijkt de mogelijkheden.

Een dakwerker legt nieuwe bitumen stroken op een dak waarvan de roofing niet meer te herstellen viel. Hij draagt een zwarte broek met kniebeschermers en zwarte werkschoenen met veters.

Prijs plat dak met bitumen dak herstellen

Hoeveel je precies betaalt voor het herstellen van een plat dak, is afhankelijk van de nodige dakwerken en de aard van de schade. Een kleine scheur dichten op een dak dat verder in goede staat verkeert, is uiteraard goedkoper dan het vernieuwen van een complete dakbedekking.

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende werken aan platte daken:

Liever een ander soort dakbedekking (bijvoorbeeld materialen als EPDM, pvc of zelfs een groendak)? Ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.

Je bitumen dak repareren?
Vul het formulier in en vergelijk offertes
arrow Ontvang offertes

Hoe kun je een lekkage plat dak herstellen?

Een kleine of grote scheur, blaas of losse naad zelf aanpakken? Volg dit eenvoudige stappenplan:

Stap 1: Plat dak schoonmaken en ontmossen

Elke reparatie begint met een grondige schoonmaakbeurt. Dat is belangrijk omdat:

  • Je schade, blazen en scheuren gemakkelijker vaststelt als het dak proper is
  • Veel herstelmiddelen zich niet kunnen hechten aan vochtige en verontreinigde daken
  • Een reparatie het uitgelezen moment is voor een poetsbeurt

Verwijder bladafval en andere vuilresten manueel van het dak. Breng een moswerend middel aan op het dak en laat het inwerken volgens de instructies op de verpakking. Gebruik daarna een hogedrukreiniger om het middel weg te spoelen en restjes vuil van het dak te verwijderen.

Stap 2: Scheur verder openmaken/blaas opensnijden

Een scheur maak je iets verder open. Eventuele vuilresten kun je zo gemakkelijker verwijderen. Je kunt de laag onder de bitumen dak zo bovendien volledig laten opdrogen. 

Blazen snijd je in kruisvorm open met een scherp mesje: zo kun je de laag onder de blaas schoon en droog maken.

Stap 3: bitumen dak volledig laten opdrogen

Laat het dak nu volledig opdrogen. Het is cruciaal dat de bitumen dak volledig droog is voor je verdergaat. Laat ook de laag onder de scheuren en/of blazen volledig uitdrogen voor je overgaat op de volgende stap.

Stap 4: Scheur, blaas of naden herstellen 

Nu kun je de scheur, losse naad of opengesneden blaas herstellen. Enkele mogelijkheden:

Lassen of branden

Bitumen is smeltbaar. Met een gasbrander kun je een nieuw stuk bitumen bijvoorbeeld over een scheur of opengesneden blaas heen plakken.

Het nadeel? Zonder de nodige kennis en expertise is de kans vrij groot dat je de scheur, blaas of naad niet correct herstelt. Bovendien is bitumen niet enkel smeltbaar, maar ook brandbaar.

Het is dus niet aangeraden om zelf aan de slag te gaan met een brander: dat laat je beter over aan een profession

Een dakspecialist gebruikt een brander om een nieuwe strook roofing te bevestigen op het dak: een  efficiënte manier om gaten en scheuren in roofing waterdicht te herstellen.

Koud herstellen: met vloeibaar product, vulmiddel of strook

Voor doe-het-zelvers zijn koude herstelmethodes meer geschikt. Er zijn verschillende opties:

  • Reparatietape. Met reparatietape kun je kleine scheuren (tijdelijk) dichten.
  • Roofingkit. In een roofingkit vind je alles wat je nodig hebt om een kleine scheur of blaas te dichten.
  • Vloeibare herstelmiddelen (paste of vulmiddel). Vloeibaar rubber of bitumen kun je eenvoudig over een klein gaatje of scheurtje in de dak smeren. Zulke coatings zijn waterdicht en bieden een degelijke bescherming.
  • Roofingstrook. Grotere scheuren kun je herstellen door er een nieuwe laag roofing overheen te leggen. Die kun je bevestigen met lijm, nagels of nietjes. Er zijn ook zelfklevende roofingstroken op de markt. Ook met een brander kun je een nieuwe strook bitumen op het dak aanbrengen.
  • Glaslinnen band of vezelband. Voor grotere scheuren kun je gebruik maken van een combinatie van een vloeibaar herstelmiddel en een glaslinnen band of vezelband. De glaslinnen band zorgt voor extra versteviging en verbetert de hechting van het herstelmiddel.

Volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig. Voor de meeste herstellingen geldt dat het dak schoon, droog en stofvrij moet zijn. De droogtijd en veiligheidsvoorschriften verschillen van product tot product. Neem de tijd om het dak nauwkeurig te inspecteren. Bekijk zeker ook even de afvoeren en naden rond schouwen, dakkapellen en andere onderbrekingen in het dak.

Een dakwerker gebruikt een vloeibaar product om een klein gaatje in oude roofing te herstellen.

Schade en lekken voorkomen

Dakwerken voorkomen? Door je dak goed te onderhouden, vermijd je heel wat problemen. Enkele tips:

  • Onderhoud de waterafvoer, dakgoten en regenpijpen jaarlijks of 2 keer per jaar. Idealiter plan je de schoonmaakbeurt in net voor de herfst begint.
  • Reinig je dak jaarlijks of 2 keer per jaar. Verwijder bladeren, mossen, algen, planten en eventuele vuilresten van je dak. Je kunt het dak vegen, schoonmaken met een hogedrukreiniger en behandelen met een (natuurlijk) mos- en algenwerend middel. Voor een grondige en veilige reiniging van je platte dak schakel je best een expert in. Die hanteert de juiste technieken en gebruikt producten en methodes die aangepast zijn aan je dakbedekking.
  • Controleer het dak 1 tot 2 keer par jaar op schade. Bij voorkeur doe je dat na de reinigingsbeurt: op een proper dak vallen blazen, scheuren en loskomende naden op.
  • Kies de juiste dakbedekking. Gemodificeerd bitumen is bijvoorbeeld beter bestand tegen temperatuurschommelingen, uv-straling, water en ijs.

Woon je in een groene omgeving? Dan vangt jouw dak wellicht meer bladeren op dan dat van de gemiddelde stadswoning. Pas de frequentie van het onderhoud aan op de noden van je dak

Een bezem gaat de strijd aan met een dakafvoer vol bladafval: een belangrijke stap in de voorbereiding op het herstellen van de roofing.

Plat dak laten herstellen door een professional? Vergelijk offertes op maat en bespaar

Scheuren, blazen en lekkages in oude bitumen dak wil je natuurlijk zo snel mogelijk laten herstellen – liefst door een professional, die weet wat hij of zij doet, en als het even kan ook voor de scherpste prijs. Teveel gevraagd? Helemaal niet!

Via onderstaand formulier kom je gratis en geheel vrijblijvend in contact met dakspecialisten in je regio. Zij bezorgen je advies en offertes op maat. Zo krijg jij meteen een beeld van de opties en de kosten voor een reparatie of renovatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: dakdekkers en dakbedekking