Wat is hechtgebonden asbest?

Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels stevig gemengd met een andere stof, zoals cement of lijm. Hechtgebonden asbest wordt ook wel vast asbest genoemd. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt.

Verschil gebonden asbest en losgebonden asbest

Losgebonden, niet-hechtgebonden of zwakgebonden asbest bevat weinig of een zwak verbindmiddel, zoals gips. De vezels zijn dus amper of niet verankerd en vormen een gevaar voor de gezondheid. Losgebonden asbest is daarnaast ook nog gevoeliger voor beschadiging en laten makkelijk asbestvezels los in de lucht, omdat ze niet zijn verankerd in een ander materiaal.

Losgebonden asbest moet dus zo snel mogelijk verwijderd worden met de nodige voorzorgsmaatregelen. Het komt vaak voor in vinylzeil, brandwerende kleding, afdichtingskoord, isolatieplaten en als spuitasbest. Spuitasbest is een isolatiemateriaal dat vooral bestaat uit asbest met zeer weinig bindmiddel. Het werd opgespoten als isolatiemateriaal op staalconstructies tot 1978. Spuitasbest is meestal blauw, maar kan ook er bruin uitzien.

Hoe herken je de soorten?

Asbest zelf is al lastig met het blote oog te herkennen. Om de verschillende soorten asbest van elkaar te onderscheiden is dan al helemaal niet te doen zonder gespecialiseerde apparatuur. Je zult ook bij losgebonden asbest niet vaak de vezelige structuur van asbest daadwerkelijk zien, wat het gevaar alleen maar groter maakt. Zodra je een vermoeden hebt van asbest, is het dus aan te raden om een asbestinventarisatie te laten doen, omdat het zelf herkennen erg lastig is.

Asbest laten verwijderen door een professional?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende vakmannen in jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Waar kun je vastgebonden asbest vinden: voorbeelden 

Asbestcement en platen op dak

Asbestcementen golfplaten zijn meestal lichtgrijs, maar kunnen er soms ook zwart- of roodgekleurd uitzien. Asbestcementen golfplaten werden vooral gebruikt op daken van garages, tuinhuizen, bijgebouwen etc. tot 1994.

Dak- en gevelleien kunnen ook mogelijk asbest bevatten. Ze zien er meestal grijs uit, maar kunnen even goed rood- of zwartgekleurd zijn. Het werd tot 1994 algemeen toegepast op daken van huizen en als bekleding van gevels.

Interieur: imitatiemarmer, bloembakken en vinyl

Asbest komt echter niet alleen terug in dakplaten, dak- en gevelleien, maar ook in imitatiemarmer, bloembakken etc.

Je herkent het niet zo makkelijk asbest met het blote oog in deze toepassingen, dus je schakelt het beste een professional in om je materialen te laten onderzoeken op asbest.

Hoe gevaarlijk is hechtgebonden asbest?

Er komen weinig tot geen asbestvezels vrij in hechtgebonden asbest zolang je voorzichtig omgaat met het materiaal en het niet in slechte staat is. Meestal zijn hechtgebonden asbestconstructies in goede staat en zijn zo niet schadelijk voor de gezondheid.

Vroeger werd asbest ook gebruikt bij kits en lijmen, maar dit soort asbest valt niet altijd onder hechtgebonden asbest. Bij twijfel schakel je best een professional in om het materiaal te onderzoeken en mogelijk te verwijderen.

asbest dak verwijderen

Wanneer is het behouden van asbest verboden?

De algemene vuistregel is dat asbest verwijderd moet worden als het een risico vormt voor de gezondheid. Losgebonden asbest moet dus altijd verwijderd worden en hetzelfde geldt ook voor verweerd of beschadigd vastgebonden asbest waarvan de vezels dreigen los te komen.

Als asbest niet meer veilig is, mag je het ook niet zelf verwijderen. Je bent dan verplicht om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen.

1 keer asbest inademen is beperkt gevaarlijk

Een normale blootstelling aan asbest is normaal gezien laag gedurende je hele leven, waardoor het risico op gezondheidsproblemen ook beperkt blijft. Ook als je wat langer vezels inademt, ligt het risico nog steeds laag, omdat het van korte duur is en de blootstelling aan de vezels ook niet heel groot is.

Grote risico’s bij jarenlange asbestverwijdering en andere klussen

Wanneer je meerdere jaren asbestvezels inademt, loop je een groot risico op gezondheidsproblemen. Deze situatie kwam vooral vroeger voor bij bouwvakkers, timmermannen en verschillende andere beroepen in de industrie en installatietechniek. Tegenwoordig gaat men veel bewuster om met de gevaren die asbest met zich meebrengt en zijn de regels rond werken met asbest veel strenger geworden.

Er gaat echter een lange tijd over het inademen van de asbestvezels en het opmerken van de gevolgen ervan. Het duurt ongeveer 40 jaar totdat kanker ten gevolge van asbest ontwikkeld is. Daarom neemt het aantal mensen met kanker door asbest nu nog steeds toe.

Hechtgebonden asbestvezels veilig herkennen en verwijderen

Je mag hechtgebonden asbest zelf verwijderen, op voorwaarde dat de asbest in goede staat verkeert en dat het minder dan 35 vierkante meter is! Zo niet, dan valt het asbest onder semi-hechtgebonden asbest en mag dit enkel verwijderd worden door een professional.

Hechtgebonden asbest moet overigens ook verwijderd worden bij renovatie, verbouwing en verkoop van de woning.

Speel je liever op veilig en wil je een professional inschakelen om asbest te laten verwijderen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk verschillende professionals en laat je optimaal informeren!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van het gebouw?
4*. Hoe snel moet dit project klaar zijn?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.