Inhoud
Wat zijn Glasal platen?
Glasal-platen zijn kunststof gevelplaten die bestaan uit een isolerende kern die is ingeklemd tussen twee platen, waardoor een sandwichconstructie ontstaat. Het meest bekende type Glasal is gemaakt van cement en versterkingsvezels. Deze platen hebben een gladde zijdeglansafwerking en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Glasal is een specifiek type gevelplaat dat werd vervaardigd door het dubbel samendrukken en steriliserenvan panelen met asbestcement. Het werd zowel binnen als buiten gebruikt voor verschillende toepassingen. De panelen waren bedekt met een kleurvaste emaille coating die met een spuitpistool werd aangebracht en vervolgens in de oven werd verglaasd.
Veelvoorkomende toepassingen van Glasal platen
Tegenwoordig zijn er echter verschillende varianten asbestplaten beschikbaar die worden gebruikt in bouw- en interieurprojecten, waaronder als wandbekleding en gevelbekleding. Glasal platen zijn duurzaam, hygiënisch en eenvoudig te reinigen, waardoor ze een geliefde keuze zijn voor zowel commerciële als residentiële ruimtes. Echter, sinds 1994 worden glasalplaten door fabrikanten asbestvrij geproduceerd. Het gebruik van asbest is sindsdien verboden.
Toegepast in de keuken
Glasal platen zijn veelzijdig in hun toepassingen, maar worden vooral gebruikt in keukens en badkamers dankzij hun glanzende uitstraling. Zo kom je ze vooral tegen in onder andere badkamermeubelen, buitendeuren en buitengevels. Deze platen bestonden eerder uit een vlakke plaat in asbestcement met een gladde harde bovenlaag. Het is verstandig om asbest in huis professioneel te laten verwijderen.
Risico’s van Glasal plaat
Het is uiteraard van belang alert te zijn op asbest, maar Gasal platen en Pical platen vormen vooral een risico bij bewerkingen, beschadiging, afbrokkeling of veroudering van het materiaal. Zolang je dus correct omspringt met de materialen, komen er zo goed als geen asbestvezels vrij. Het is echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het inroepen van professionele hulp bij het verwijderen of herstellen van asbesthoudende materialen.
Welke asbest mag je zelf verwijderen?
Je mag tot 35 m2 aan hechtgebonden asbest zelf verwijderen, mits het asbest in goede staat is. Als het asbest verweerd of beschadigd is loop je het risico om schadelijke asbestvezels in de lucht in te ademen.
Het is van essentieel belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen voorzichtig te werk te gaan. Zo voorkom je dat het asbest een ernstig gezondheidsrisico met zich meebrengt.
Platen met asbestcement verwijderen
Het verwijderen van de platen is niet verplicht omdat ze als hechtgebonden worden beschouwd. Het is echter wel aan te raden om ze te verwijderen vanwege de gezondheidsrisico’s. Ook al zijn ze hechtgebonden, toch kun je het beste hulp inroepen om ze op een professionele en veilige manier te laten verwijderen.
Schakel een professional in
Het is belangrijk hierbij te vermelden dat, hoewel je asbestcementplaten zelf mag verwijderen door hun hechtgebonden aard, het altijd wel aangeraden is een specialist te contacteren om de veiligheid en gezondheid van jezelf en anderen te waarborgen.
De platen met asbest werden voor verschillende toepassingen in huis gebruikt. Met het blote oog kun je vaak niet zien of de platen asbest bevatten. Je kunt daarvoor het beste een expert inschakelen.
Laat Glasalplaten veilig verwijderen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten
Gasalplaten veilig en correct verwijderen? Laat het over aan professionals die de nodige voorzorgsmaatregelen zullen treffen en vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende gespecialiseerde asbestverwijderingsbedrijven. Zo bespaart u kosten en zorgt u voor een gegarandeerde veilige verwijdering.