Inhoud
Wat houdt een luchtmeting in?
Een luchtmeting is een procedure die wordt uitgevoerd om de concentratie van asbestvezels in de lucht te bepalen. Dit is hetzelfde bij asbest in een huis, bedrijfsgebouw of andere ruimte. Hieronder worden de verschillende stappen beschreven die betrokken zijn bij een luchtmeting. Afhankelijk waarvoor is er eerst een visuele inspectie verplicht, dan een echte luchtmeting en dan wordt het verslag opgemaakt:
1. Visuele inspectie
Voordat een luchtmeting wordt uitgevoerd, is het vaak verplicht om een visuele inspectie uit te voeren. Dit houdt in dat een deskundige de verwijderde asbestmaterialen en de werkruimte inspecteert om ervoor te zorgen dat er geen zichtbare resten van asbest zijn achtergebleven en dat de ruimte schoon is.
2. De asbest meter
Voor de daadwerkelijke luchtmeting worden mobiele Scanning Elektronen Microscopen (SEM) gebruikt. Deze apparaten kunnen asbestvezels detecteren en meten in lucht- en stofmonsters. De monsters worden genomen op verschillende locaties in de werkruimte en vervolgens geanalyseerd om de concentratie van asbestvezels te bepalen.
3. Het verslag van het testen
Na de luchtmeting wordt een verslag opgemaakt dat goedkeuring of afkeuring kan bevatten voor zowel de visuele eindcontrole als de asbestmeting, afhankelijk van de risicoklasse.
- De visuele eindcontrole wordt beoordeeld op basis van de risicoklasse 1 of 2. Als de visuele inspectie voldoet aan de vereisten en er geen zichtbare resten van asbest meer aanwezig zijn, wordt deze goedgekeurd.
- De asbestmeting wordt beoordeeld op basis van risicoklasse 2 of 2A. Als de asbestmeting voldoet aan de gestelde eisen en de concentratie van asbestvezels binnen de acceptabele grenzen valt, wordt deze goedgekeurd.
Wanneer dienen er luchtmetingen te gebeuren?
Luchtmetingen dienen in verschillende situaties te worden uitgevoerd:
- Bij vermoeden van asbestcontaminatie: Als er sprake is van afbrokkelend asbestverdacht materiaal of na een brand waarbij asbest aanwezig kan zijn.
- Bij vermoeden van aanwezigheid van asbest: Als er redelijke vermoedens zijn dat er asbest aanwezig is in een bepaalde omgeving.
- Tijdens werken: Luchtmetingen zijn noodzakelijk tijdens bepaalde werkzaamheden, zoals grote infrastructuurwerken, grondsaneringen en asbestverwijderingswerken, zowel in open lucht als in afgesloten ruimtes.
- Ter controle na asbestverwijderingswerken: Na het verwijderen van asbest is het van belang om luchtmetingen uit te voeren om te verifiëren dat de ruimte vrij is van asbestvezels en veilig is voor gebruik.
Welke soorten asbestmetingen zijn er?
Er zijn ook verschillende soorten asbestmetingen, die vaak worden ingedeeld in risicoklassen. Deze risicoklassen geven aan hoe gevaarlijk het werk zal zijn en welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. In het Arbeidsomstandighedenbesluit wordt gesproken over de volgende risicoklassen:
- Klasse 1: Werkzaamheden waarbij een vezelconcentratie onder de grenswaarden wordt verwacht.
- Klasse 2: Werkzaamheden waarbij een vezelconcentratie boven de grenswaarden wordt verwacht.
Wat kost een luchtmeting?
De prijs van een luchtmeting is afhankelijk van welke risicoklasse er gemeten wordt. Er zit een verschil tussen de luchtmeting voor een risicoklasse 2 en risicoklasse 2A, en omdat deze met verschillende soorten asbest en waarden te maken hebben, zit er ook een verschil in de prijs. Een luchtmeting bij risicoklasse 2 zal vanaf € 300 kosten, terwijl de prijzen van een luchtmeting bij risicoklasse 2A vanaf € 700 beginnen.
Vergelijk gratis offertes en vind een erkend asbestspecialist + bespaar kosten
Vergelijk gratis offertes en vind een erkende asbestspecialist met de juiste kennis, training en ervaring om asbest op een veilige en professionele manier te verwijderen, wat essentieel is om gezondheidsrisico’s te minimaliseren en te voldoen aan de wettelijke vereisten.