Wat is roofing of bitumen dakbedekking?

Roofing of bitumen wordt ook wel dakleer genoemd. Het wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte of licht hellende daken. De roofing of bitumen is gemaakt van aardolie.

Kan er asbest in je dak zitten? Welke dakbedekking bevat asbest?

Ja, het roofing materiaal heeft niet van nature asbest, maar voor de toepassing in flexibele dakbanen wordt het vaak gemodificeerd en wordt er dus kunststof of asbest toegevoegd. Zowel daken met golfplaten als daken met leien kunnen asbestvezels bevatten.

Asbest roofing

Moet je dakbedekking van asbest laten verwijderen? Wie mag asbesthoudende roofing verwijderen? 

Indien de aanwezigheid van asbest in jouw woning of dak is vastgesteld, laat je dit het beste verwijderen door een erkend bedrijf. Het is niet zo dat een asbestdak in goede staat altijd een risico is, maar bij beschadigingen kan asbest vrij komen, wat de kans op ernstige gezondheidsproblemen kan vergroten.

Bij renovatie is het sowieso verplicht om jouw dak asbestvrij te maken. Indien je je dak laat isoleren of zonnepanelen wilt plaatsen zul je dus ook moeten checken of er asbest in jouw woning zit. 

Bij een hechtgebonden asbestdak (Risicoklasse 1) dat nog in goede staat is, mag je zelf tot 35 m² verwijderen. Hiervoor moet je wel over de gepaste kennis en materiaal beschikken voordat je aan de slag gaat. Er zijn ook behoorlijk wat regels aan het afvoeren en behandelen van asbesthoudende materialen verbonden. Het is daarom altijd aan te raden om dit door een professional te laten uitvoeren.

Aandachtspunten voor herkennen en verwijderen van asbest in roofing:

De manier waarop asbest verwijderd wordt hangt af van de toestand waarin het zich bevindt.

Wil je specifiek voor jouw situatie weten wat je moet doen om je asbest te laten verwijderen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan!

Hoe weet je of je dak asbest bevat? Tips:

Er zijn een aantal zaken die je kan bekijken om uit te maken of er onder jouw dak asbest zit:

  • NT-markering: Een asbestvrije golfplaat of leien hebben altijd een N of NT-markering. Daarbovenop zijn deze golfplaten zonder asbest voorzien van strippen in de golven om het geheel steviger te maken.
  • Productiejaar: Hierbij maken we wel een onderscheid tussen leien en golfplaten. Golfplaten en dakleien geproduceerd voor 1994 bevatten vrijwel altijd asbest. Golfplaten na 1994 en leien na 1994 geproduceerd zijn bijna altijd asbestvrij.
    Let op: Wees voorzichtig bij het enkel afgaan op de productiedatum. Er kwam pas in 1994 een verbod op de productie van asbestcement. De daken die later geplaatst zijn kunnen dus nog asbest bevatten indien ze gemaakt zijn van cement dat voor 1994 geproduceerd werd.
  • Merknaam: Zijn je leien nu geplaatst tussen 1990 en 1994, dan kun je eventueel ook kijken naar de merknaam. Alterna of Stonit waren asbestvrij. Eterna, Multex, Country of Big Ben leien bevatten dan weer wel asbest. Bij golfplaten kun je dit echter niet doen, daar is geen onderscheid te maken op basis van de merknaam.
  • Formaat: Kleinere leien zijn vaker asbesthoudend dan grotere leien (klein: 40 x 20 cm of 40 x 24 cm, – Groot: 60 x 40 cm, 60 x 32 cm of 45 x 32 cm). Voor golfplaten kunnen we echter weer geen onderscheid maken op basis van formaat.
  • Uitzicht en textuur: Golfplaten met asbest hebben vaker meerdere lagen en een wafelstructuur.  Ze zijn vaak in de vorm van een honingraat. Je kunt dus ook naar de breuklijnen kijken en de vezels die zich hierin bevinden. Bij grote vezels zit er hoogst waarschijnlijk asbest in de golfplaten. Zijn het kleine vezels, dan zijn de plaatsen asbestvrij. Ook bij leien geldt dit: grote, witte vezels bij asbesthoudende leien en fijnere haartjes in de breuklijn bij asbestvrije leien.
  • De vuurtest: Deze test voer je uit door met een vlam langs de breuklijn van het materiaal te gaan en dan kijken wat er gebeurd. Blijven de vezels gloeien zit er waarschijnlijk asbest in. Asbestvrije vezels verliezen hun structuur of smelten zelfs weg.
  • 100% zekerheid: Een stukje staal opsturen naar een laboratorium geeft je 100% zekerheid of er al dan niet asbest in de bouwmaterialen van je dakbedekking zit.
Oude asbesthoudende golfplaten op het dak van een woning.

Raadpleeg asbestdeskundige om het risico te analyseren. Waar zit asbest in huis? 

Met een asbestinventaris krijg je een goed beeld van de asbesthoudende materialen in jouw woning. Daarbovenop geeft een bedrijf gespecialiseerd in asbest je ook informatie over de staat van het aanwezige asbest en hoe je dit op een veilige manier kan aanpakken.

Het verwijderen van asbest is echter niet altijd noodzakelijk, het moet enkel verwijderd worden als het een risico inhoudt. Deze informatie krijg je ook mee van de asbestdeskundige.

Info? Vraag gratis naar vrijblijvend advies en offertes

Twijfel je over de gevaren van asbest in jouw wening? Vraag advies aan erkende specialisten en vul onderstaand formulier in voor meer informatie. Ontvang gratis vrijblijvende offertes over herkennen van asbest onder jouw nieuw dak aan specialisten in jouw en vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van het gebouw?
4*. Hoe snel moet dit project klaar zijn?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen:

Is er asbest in menuiserite?

+
In de menuiserite van voor 1994 wel. Menuiserite is een stijf onderdak gemaakt van vezelcement. Het heeft een heel lange levensduur en is onontvlambaar.

Moet je asbestdaken laten verwijderen?

+
Ja, bij renovatiewerken aan jouw dak of woning (isolatie of plaatsing zonnepanelen). Ook als je een asbestdak hebt waar beschadigingen aanwezig zijn, moet je je asbestdak laten vervangen vanwege de gezondheidsrisico’s. Als je dak in goede staat is, is dit niet verplicht.

Moet een asbest leien dak vervangen worden?

+
Ja, bij renovatiewerken (isolatie of plaatsing zonnepanelen) of het installeren van een ander materiaal of nieuw leien dak moet je de asbest laten verwijderen. De fijne vezels die het meest kans maken om asbest te bevatten zullen hierbij voorzichtig verwijderd moeten worden. Laat dit dus altijd uitvoeren door een professional.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.