Inhoud
Wat zijn asbestleien en waar kun je de platen tegenkomen?
Asbestleien zijn dakbedekkingsmaterialen die gemaakt zijn van vezelcement en die asbestvezels bevatten. Asbest is een natuurlijk mineraal dat vroeger vaak gebruikt werd vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen.
Asbest werd vroeger gewaardeerd om zijn sterkte en duurzaamheid. Asbestleien werden vaak toegepast in de bouwsector vanwege hun weerbestendigheid en lange levensduur.
Welke dakleien bevatten nog asbest?
Er bestaan twee soorten dakleien: natuurleien en kunstleien. Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen. Kunstleien worden meestal uit vezelcement gemaakt en worden nog heel vaak gebruikt omdat ze stevig zijn en goedkoper zijn dan natuurleien.
Het is belangrijk om te weten dat kunstleien die voor 1994 werden geïnstalleerd hoogstwaarschijnlijk asbest bevatten.
Wanneer je asbestleien verwijdert of vervangt, is het best om te weten dat deze platen bepaalde afmetingen hebben. Door deze afmetingen te kennen kun je helpen bij het nemen van de juiste maatregelen.
Op die manier kun je de asbestleien veilig verwijderen en zo de gezondheid van de bewoners en werknemers beschermen.
Als je asbestverwijdering wilt laten uitvoeren, raadpleeg dan altijd een expert op het gebied van asbestverwijdering.
Hoe kun je zien dat er asbest aanwezig is: vezels testen
Eerst kun je kijken of er een NT-markering (NT staat voor New Technology) op de achterkant van de leien is. Als deze er staat kun je gerust zijn want je dakbedekking is asbestvrij.
Is er geen NT-markering? Kijk dan naar de productiedatum. Als jouw leien na 1994 zijn geproduceerd hoef je je geen zorgen te maken want er zit geen asbest in. Als ze voor 1994 zijn geproduceerd, dan is de kans groot dat de leien wel asbest bevatten.
Je kunt ook naar de afmetingen kijken. Leien met de afmetingen 40 x 20 cm of 40 x 24 cm bevatten asbest. Grotere leien, met afmetingen van 60 x 40 cm, 60 x 32 cm en 45 x 32 cm zijn asbestvrij.
Verschillen de afmetingen van de bovenstaande formaat? Dan kun je de breuktest proberen. Als je een beschadigde of gebroken lei hebt, kijk dan naar de breuklijn. Zie je grote witte vezels? Dan gaat het om asbestleien. Zie je veel fijne haartjes dan zijn de leien asbestvrij.
Een laatste test om op asbest te controleren is de vlamtest. Ga met een vlam langs een breukvlak in het materiaal. Als de vezels blijven gloeien bevatten de leien asbest. Als de vezels wegsmelten zijn de leien asbestvrij.
Wat doen als je de aanwezigheid van asbest vaststelt?
Als er asbest aanwezig is in je dak of gevel, is het verstandig om een renovatie uit te voeren. Dit is een uitdagende onderneming en het is financieel niet voor iedereen haalbaar.
Er bestaan maatregelen die je kunt nemen als je de aanwezigheid van asbest vaststelt. Asbest is pas schadelijk voor de gezondheid wanneer het beschadigd is. Bij beschadigingen kunnen er namelijk schadelijke asbestvezels in de omgeving terechtkomen. Dit zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij de aanwezigheid van asbest:
- Geen bedekking: Plaats geen nieuw dak, zonnepanelen of andere constructies op een asbestdak of gevel. Het is verboden omdat je tijdens de werkzaamheden de leien gaat bewerken. Hierdoor kunnen asbestvezels vrijkomen..
- Water: Gebruik geen regenwater dat in contact is geweest met asbest, niet om je tuin mee te besproeien, niet om binnen of buiten schoon te maken en ook niet in je wasmachine.
- Schoonmaken: Reinig jezelf en je kleding na contact met het dak. Spoel je schoenen af als je over het dak of de dakgoot hebt gelopen en giet het spoelwater direct in de riolering. Reinig je dakgoot alleen bij regen en verzamel het slib om het veilig verpakt bij het restafval weg te gooien.
- Ontmossen: Vermijd het verwijderen van mos van het dak. Het is wettelijk verboden vanwege gezondheidsredenen. Bij het ontmossen kunnen grote hoeveelheden asbestvezels in de omgeving terechtkomen.
Zijn leien met asbest gevaarlijk?
Leien die asbestvezels bevatten noemen we hechtgebonden asbest. Dit betekent dat de aanwezigheid van asbest in de leien alleen gevaarlijk wordt als ze in slechte staat verkeren of gebroken worden.
Je zou dus kunnen zeggen dat asbestleien geen direct gevaar vormen voor jouw gezondheid. Maar je weet nooit wat er met je dak kan gebeuren tijdens een storm of wanneer mensen op het dak lopen. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om eventuele risico’s te vermijden.
Zelf asbestdak vervangen of laten doen door een vakman?
Voor het verwijderen van een asbestdak zijn een aantal mogelijkheden. Voordat je asbest gaat verwijderen of laat verwijderen, is het belangrijk om en professionele inspectie te laten doen en je goed te laten informeren. De twee opties voor asbestverwijdering zetten we even voor je op een rij:
Optie 1: Je vervangt als particulier zelf het dak
Het is in Nederland verboden om zelf asbesthoudende dakleien te verwijderen. Dakleien zijn vaak vastgespijkerd aan de bovenkant van een dak, wat de kans groter maakt dat er breuken ontstaan en asbest vrijkomt.
Voor golfplaten met asbest is het wel mogelijk. Hier gelden wel strenge regels voor. Zo mag het asbestdak alleen zelf verwijderd worden tot een grootte van 35 m² en moet het onder Risicoklasse 1 vallen.
Let op! Het afvoeren van asbesthoudend materiaal naar een milieustraat is moeilijk en brengt kosten met zich mee. Vervoer onder geen enkele omstandigheid de asbestleien in je eigen voertuig.
Optie 2: Asbestdak laten verwijderen door erkend professional
Door een vakman in te schakelen verklein je de risico’s asbest met zich meebrengt en zorg je ervoor dat het verwijderingsproces op de beste manier en volgens de veiligheidsnormen verloopt.
Via onderstaand formulier kun je gratis vrijblijvende offertes aanvragen, zodat je gemakkelijk prijzen kan vergelijken en de beste oplossing kan vinden voor het verwijderen van jouw asbesthoudende dak.