Inhoud
Waar zit asbest in?
Asbest in je woning kan een groot gezondheidsrisico vormen. Sinds 1994 zijn asbesthoudende materialen in de bouw verboden. Het is echter nog wel mogelijk dat woningen die voor deze tijd gebouwd zijn, asbesthoudende materialen bevatten. Maar wat zijn de meest voorkomende plekken waar je asbest kunt vinden?
- Tegels: Tegels van cement, linoleum of vinyl kunnen sporen van asbest bevatten.
- Daken: Oude dakbedekking zoals golfplaten kunnen asbest bevatten.
- Isolatiemateriaal: In oudere woningen kan asbestisolatie aanwezig zijn in leidingen, cv-installaties en daken.
- Wanden: Sommige wandpanelen kunnen asbest bevatten.
- Cementproducten: Asbest werd vroeger wel eens gebruikt in cementproducten zoals bouwplaten.
Wat doen als je een huis koopt met asbest?
Als je een huis in Nederland koopt waar mogelijk asbest aanwezig is, zijn er verschillende stappen die je moet doorlopen:
- Asbestinspectie laten uitvoeren: Het is essentieel om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren voordat je begint met verbouwen of klussen. Dit moet gedaan worden door een gecertificeerd bureau om te bepalen waar en hoeveel asbest er in de woning aanwezig is.
- Beheerplan opstellen: Wanneer er asbest is aangetroffen, moet je beslissen of het veilig kan blijven zitten of dat verwijdering nodig is. Een asbestbeheersplan kan helpen om de situatie te beheren en te bepalen wat er met het asbest moet gebeuren.
- Verwijderen van asbest: Als de inspectie aantoont dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn, vooral als deze in slechte staat verkeren, moet je deze laten verwijderen. Dit moet meestal gebeuren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf dat de juiste procedures volgt om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.
- Sloopvergunning: Voor bepaalde werkzaamheden is het verplicht om een sloopmelding bij de gemeente te doen. Zorg ervoor dat dit geregeld is voordat je met de verwijdering van asbest begint. Vaak wordt deze melding verzorgd door het asbestverwijderingsbedrijf.
- Documentatie: Het kan handig zijn om een asbestclausule in het koopcontract op te nemen. Hierin staat dat er mogelijk asbest in het huis aanwezig is en dat er speciale maatregelen nodig zijn bij de verwijdering. Dit helpt om toekomstige aansprakelijkheid te voorkomen.
Is het verplicht asbest te verwijderen?
Je bent niet verplicht om je asbest te laten verwijderen als het geen risico of gevaar inhoudt. Er zijn sinds kort wel strengere verplichtingen opgesteld hierover. Indien je renovatiewerken of kleine onderhoudswerken doet moet je de asbest die daarbij wordt blootgelegd ook laten verwijderen.
Asbest verwijder je beter te vroeg dan te laat. Hoe slechter de staat van de asbest, hoe gevaarlijk het wordt. Hoe later je de asbest laat verwijderen, hoe duurder de verwijdering ook wordt. Wachten brengt dus ook wel risico’s en extra kosten met zich mee.
In welk jaar moet asbest verwijderd zijn?
Er is nu nog geen wetgeving voor het definitief verwijderen van asbest. Alleen als asbest niet hechtgebonden is, en dus een direct gevaar is voor de gezondheid, ben je verplicht deze te verwijderen. Bij twijfel over een specifieke situatie is het altijd verstandig om contact op te nemen met een erkend specialist.
Kan ik mijn huis verkopen met asbest?
De verkoop van een huis met asbest is gewoon mogelijk, evenals het verkrijgen van een hypotheek voor de aankoop ervan. Maar het is belangrijk om te weten dat je als verkoper of eigenaar volgens de wet de aanwezigheid van asbest of moet melden aan je potentiële kopers. Dit kan resulteren in een lagere prijs of je kunt er voor kiezen om je woning zelf asbestvrij te maken voor je het gaat verkopen.
Meer weten of behoefte aan professioneel advies? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier aan een specialist in jouw buurt.
Kun je een huis met asbest huren of verhuren?
Indien jouw woning of appartement asbest bevat, mag je dit nog verhuren zonder het asbest te laten weghalen?
Dat hangt af van de staat van het asbesthoudende materiaal. Als het hechtgebonden asbest is en het in goede staat verkeert, zijn er over het algemeen geen gezondheidsrisico’s en kun je als huurder dit gewoon laten zitten.
Als er sprake is van een situatie waarbij asbest niet meer hechtgebonden is, kan het voorkomen dat asbest vrijkomt. De huurders kunnen dan niet meer op een veilige manier wonen en dan moet de verhuurder direct alle asbest laten verwijderen.
Asbest inspectie
In Nederland kun je een specifiek asbestonderzoek of asbesttest laten doen. Dit is voornamelijk bij gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd, omdat toen asbest nog veel werd gebruikt in de bouw. Dit zijn de belangrijkste stappen:
- Visuele Inspectie: Een erkend bedrijf voert een visuele inspectie uit om mogelijke asbesthoudende materialen te identificeren, zoals isolatie, dakbedekking en vloerbedekking.
- Sample afname: Bij vermoedens van asbest worden stukjes meegenomen van de verdachte materialen. Deze ‘samples’ worden zorgvuldig verzameld en afgesloten om besmetting te voorkomen.
- Laboratoriumanalyse: De verzamelde ‘samples’ worden naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd voor analyse. Hier wordt onderzocht of de materialen asbestvezels bevatten.
- Rapportage: Na de analyse ontvangt de opdrachtgever een rapport met de resultaten van de inspectie, inclusief aanbevelingen voor eventuele noodzakelijke verwijdering of beheer van de asbesthoudende materialen.
- Verwijdering: Indien asbest wordt aangetroffen, moeten de materialen volgens de geldende wet- en regelgeving veilig worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf.
Dit proces is enorm belangrijk voor de bescherming van de gezondheid van de bewoners en werknemers van het asbestbedrijf, aangezien blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.
Hoeveel kost een asbestattest?
De kosten voor een asbestinspectie kunnen verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- Grootte van het gebouw: De omvang van het gebouw en het terrein dat geïnspecteerd moet worden.
- Type inspectie: Soms is al visueel zichtbaar dat asbesthoudende materialen gebruikt worden en een gevaar vormen, bij sommige woningen zijn grondigere inspecties nodig, die ook duurder kunnen uitvallen.
- Locatie: Per specialist kunnen de tarieven variëren en dus ook per regio.
- Het aantal afgenomen samples en analyses: Hoe meer verdachte materialen er in het gebouw aanwezig zijn, hoe meer punten er geïnspecteerd en geanalyseerd moeten worden.
Extra advies nodig? Vul gratis het offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestprofessionals
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over wat je moet doen bij het kopen van een huis met asbestdak aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te verkrijgen en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.