Welke modellen kun je kopen?

Een overzicht met de verschillende modellen en hun unieke eigenschappen:

Serre modellen

Optie 1: Een vaste serre in aanbouw 

Een vaste serre in aanbouw vormt een mooie extensie van je woning. Zo’n serre loopt naadloos over in je bestaande woning, en wordt een volwaardige extra kamer. Qua ontwerp past de serre perfect bij je woning: dezelfde stijl, en dezelfde soort dak- en gevelbedekking

Zulke serres zijn goed geïsoleerd, beschikken over voldoende ventilatie, en kunnen het hele jaar door gebruikt worden als extra leefruimte. Met een serre in aanbouw vergroot je de bruikbare oppervlakte van je woning. 

Altijd comfortabel buiten zitten in een serre op maat?
Verken jouw opties en vergelijk vrijblijvende prijsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

Optie 2: Een gesloten serre of tuinkamer

Een gesloten serre vormt, net als de vaste veranda in aanbouw, een soort verlengde van je woning. Het grote verschil met een aanbouw is dat een gesloten serre qua stijl wel zal verschillen van je woning. De gesloten serre of tuinkamer is een aparte ruimte, waarin je tegelijkertijd binnen- en buitenshuis bent.

Gesloten serres of tuinkamers beschikken vaak over grote ramen, schuifwanden en andere elementen waarmee je de omgeving naar binnen brengt. Je geniet in alle comfort van je tuin, ook op koudere dagen. Zo’n serre biedt net als een aanbouw een optimale bescherming tegen de elementen

Een tuinkamer kan geïsoleerd en geventileerd worden, maar dat is niet altijd het geval.

Een gesloten veranda, een van de modellen waar je het hele jaar comfortabel in vertoeft. De veranda beschikt over grote ramen, een glazen dak en een eigen deur.

Optie 3: Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een open serre. De overkapping bestaat uit minstens een dak, draagconstructie en eventueel enkele (al dan niet schuifbare) zijwanden om de wind buiten te houden. Met een overkapping geniet je ook op regenachtige dagen optimaal van je terras.

Optie 4: Intrekbare serre

Een intrekbare serre tover je in een mum van tijd om tot een open terrasoverkapping. Dit modulaire model bestaat uit een vaste terrasoverkapping en uitschuifbare, draaibare of andere mobiele zijwanden

Op koude dagen sluit je de intrekbare serre af en geniet je van een extra comfortabele woonruimte. Op warme dagen open je de serre om optimaal te genieten van je omgeving en toch enigszins beschut te zijn tegen de zon en een eventuele regenbui.

Deskundig advies nodig?
Stel je vragen aan een serrespecialist

Optie 5: Pergola

Een pergola bestaat enkel uit een serredak (met de nodige draagconstructie). Dit model is eenvoudig, praktisch en een relatief budgetvriendelijke optie.

Pergola’s bieden allerlei leuke opties. Je kunt de pergola tegen je woning zetten en zo een open terrasoverkapping creëren. Een pergola kan ook vrijstaand zijn en op een afstandje van je woning staan: zo creëer je een extra lounge in je tuin.

Tot slot kun je deze modellen ook voorzien van één of meerdere mobiele wanden, om bijvoorbeeld op winderige dagen wat extra bescherming te voorzien.

Een ruime, vrijstaande pergola uit hout, een van de open veranda modellen. Onder de pergola staan een houten tafel en een zestal tuinstoelen.

Optie 5: Vrijstaande serre

Een leuk laatste model model is de vrijstaande serre. Waar een klassieke serre tegen het huis wordt geïnstalleerd, zet je een vrijstaande serre op een plek naar keuze in de tuin. Zo’n vrijstaande serre kan open, deels open of volledig gesloten zijn en biedt heel wat interessante mogelijkheden.

Wat zijn goede materialen voor een serre?

Bij het plaatsen van een serre heb je de keuze uit een aantal verschillende soorten materialen. Een overzicht met enkele populaire mogelijkheden en hun kenmerken:

Houten serre

Hout is een stevig, natuurlijk en goed bewerkbaar materiaal. Het heeft een warme uitstraling en is van nature isolerend, ideaal voor zowel gesloten als open serres. Met beits, vernis, lak of verf kies je helemaal zelf hoe het eindresultaat er uitziet. Hout past perfect bij een landelijke serre.

Houd er wel rekening mee dat niet elke houtsoort geschikt is voor buitenshuis gebruik. Een houten frame vraagt bovendien periodiek onderhoud om houtrot en verkleuring tegen te gaan.

Een moderne pergola tegen de gevel van een woning in een tuin op houten vloer. Onder de pergola staat een zwarte tafel met stoelen. Tegen de gevel onder de veranda staat een ingebouwde houten bank met witte kussens.

Kunststof serre aan huis

Kunststof is een zeer flexibel én budgetvriendelijk materiaal. Pvc of ander kunststof vergt nagenoeg geen onderhoud en gaat over het algemeen lang mee. 

Bepaalde soorten kunststof hebben bovendien een goede isolatiewaarde, waardoor je het ook ‘s winters warm kunt houden in een gesloten pvc serre.

Houd er rekening mee dat pvc en ander kunststof minder stevig is dan andere materialen, zoals aluminium of hout. Voor grote overkappingen kies je beter voor een materiaal met een hogere draagkracht. Voor een kleine serre is kunststof dan weer wel een goede optie.

Vragen over serrematerialen?
Stel ze aan 1 of meerdere experts tegelijk

Metalen serre: aluminium of staal

Aluminium en staal zijn ontzettend stevig en duurzaam. Ze lenen zich prima tot het opbouwen van grote serreconstructies. Met aluminium creëer je een echte, klassieke serre.

Met aluminium kun je bovendien veel richtingen op: het materiaal is licht en kan eenvoudig verwerkt worden tot meer afwijkende constructies en vormen. Denk maar aan een bol dak of kromme wanden.

Daartegenover staat dat metaal, en met name aluminium, wat gevoeliger is voor krassen. Daarbij komt dat aluminium en staal een eerder moderne uitstraling hebben, wat voor meer klassieke of landelijke woningen enkele esthetische uitdagingen met zich mee kan brengen.

Een aanbouw uit aluminium met grote glazen ramen, een van de veranda modellen die een echte extensie vormt van de woning. In de veranda staan een houten tafel, witte stoelen met metalen poten en een houten bank.

Welke keuze maak je voor het dak?

Er zijn verschillende materialen die je kunt verwerken tot een volwaardig dak voor je serre. De meeste serres worden, met oog op een goede afwatering, voorzien van een licht hellend dak, maar ook een plat dak behoort tot de mogelijkheden.

Voor een goede lichtinval wordt meestal gekozen voor een transparant materiaal. Dat geldt dubbel voor serres die tegen de woning geplaatst worden. Een niet-transparant dak zou daar de lichtinval in huis stevig kunnen belemmeren.

Een overzicht met de mogelijkheden:

1. Veel licht met glazen daken

Een glazen dak is een klassieke keuze. Een glazen dak (gecombineerd met glazen wanden of een open constructie) zorgt voor een open gevoel en een optimale lichtinval

Voor een gesloten serre kies je, met oog op een goede isolatie, voor hoogrendementsglas. Zulk glas bestaat uit 2 glaslagen waartussen stilstaande lucht (HR+ glas) of edelgas (HR++ glas) zit.

Voor open serres volstaat enkel- of dubbelglas. Kies bij voorkeur voor een stevige glassoort.

Jouw serre voor de beste prijs?
Verken de opties binnen jouw budget en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

2. Goedkoper alternatief: polycarbonaat

Polycarbonaat is niet alleen aanzienlijk goedkoper, maar ook tot 250 keer slagvaster dan glas. Polycarbonaat is een licht, flexibel stevig en budgetvriendelijk soort kunststof.

Je hebt de keuze uit platte kanaalplaten en golfplaten, verschillende kleuren en graden van transparantie

Daarbij komt dat je met polycarbonaat gemakkelijk grote afstanden kan overspannen. Glas heeft over het algemeen een meer uitgebreide dragende constructie nodig.

Een mogelijk nadeel van polycarbonaat? De akoestiek. Bij neerslag kan een dak uit polycarbonaat een trommelend geluid produceren, dat door sommigen als storend wordt ervaren.

Een vrijstaande pergola met witte pilaren en een melkwit polycarbonaat dak in houten frame. Onder de open veranda staat een loungeset met grijze kussens en een bijzettafeltje met vaas.

3. Zonwerend dak

Hét grote nadeel van lichtdoorlatende serredaken, is dat de serres op zonnige dagen stevig kunnen opwarmen. Daarom wordt vaak gekozen voor een zonwerend dak. Er zijn verschillende manieren om je serre te beschermen tegen oververhitting:

  • Screens. Dit zijn vaste of mobiele doeken van bijvoorbeeld glasvezel of gesloten acryl. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen: verschillende kleuren en designs, en een manuele of elektrische bediening.
  • Semi-transparant glas of polycarbonaat. Met een dak uit semi-transparant of donkergekleurd glas of polycarbonaat zal je serre aanzienlijk minder snel opwarmen. Een populaire optie is een dak uit melkwit polycarbonaat.
  • Zeil of doek. Een serrezeil of doek zal een deel van de warmte buitenhouden. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en designs, en verschillende opties bij het monteren van de doeken.
  • Niet-transparant dak. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een lichtdoorlatend dak. Met een houten, aluminium, pvc of zelfs leien dak zal een serre zelfs op zonnige dagen niet al te zeer opwarmen. Voor open constructies zonder zijwanden of losstaande pergola’s is dat een mooie oplossing. Staat de serre tegen je woning? Houd dan rekening met de belemmerde lichtinval.

Comfortabel in je serre?
Win advies in bij een serrespecialist

Zelf plaatsen of uitbesteden?

Ga je zelf aan de slag met het bouwen van je serre, of reken je liever op de kennis en expertise van een specialist?

Zelf een serre in de tuin bouwen

Met de nodige handigheid, wat ervaring en een duidelijke visie op wat je precies van je serre verwacht, kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan. Met een kant-en-klaar serrepakket maak je het jezelf wat eenvoudiger.

Het bouwen van een eenvoudige vrijstaande serre kan voor een minder ervaren doe-het-zelver een toegankelijk project zijn. Een vaste serre in aanbouw, met volwaardige isolatie en ventilatie? Zo’n project laat je beter over aan een expert.

Houd er rekening mee dat je best wat tijd en energie in het bouwen van een serre steekt.

Ook kan een beoogde besparing tegenvallen. De aanschaf van het nodige materiaal (denk aan bijvoorbeeld een cirkelzaag en andere uitrusting waarover een professional beschikt), de kosten voor het rechtzetten van eventuele foutjes in de constructie en mogelijke beschadiging van andere delen van je woning, kunnen de kosten opdrijven.

Een houten veranda met glazen dak en zonwerend doek.

Laat de installatie over aan professionele serrebouwers

Ben je geen enthousiast doe-het-zelver, heb je geen tijd op overschot of wil je gewoon genieten van een professioneel Ben je geen enthousiast doe-het-zelver, heb je niet genoeg tijd of wil je gewoon genieten van een professioneel resultaat? Dan besteed je het bouwen van je serre uit aan een specialist. Je mag rekenen op:

  • Persoonlijke begeleiding en advies. De specialist helpt je bij het ontwerpen van je serre en het kiezen van de juiste materialen van de hoogste kwaliteit, binnen het door jouw opgestelde budget.
  • Professionele uitvoering van het project. Een professioneel gebouwde serre gaat tientallen jaren mee. Plotse verzakkingen van het dak, een fout in de draagconstructie of een ander mankement? Daar hoef jij je geen zorgen over te maken.
  • Grote keuzevrijheid en ruimte voor creativiteit. Een ervaren serrebouwer realiseert met plezier jouw wildste dromen. Jij kunt gewoon je creativiteit de vrije loop laten.
  • Opties voor elk budget. Met een klein budget toch een mooie serre laten bouwen? Dat kan! De serrespecialist bekijkt samen met jou wat mogelijk is in het vooropgestelde budget.
  • Garantie. Gaat er toch iets mis? Dan mag je rekenen op garantie op de uitgevoerde werken en gebruikte materialen – het grote voordeel waar een doe-het-zelver niet op kan rekenen.

Wil je snel en eenvoudig prijzen op maat vergelijken? Heb je persoonlijk advies nodig? Of heb je vragen over de verschillende mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in.

Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo ben je in enkele klikken dichter bij een oplossing die past binnen jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor serre wens je?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte)?
3*. Wanneer wens je de serre?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten:

Prijzen: Hoe duur is een serre van hout?

+
Afhankelijk van de gekozen houtsoort, het model van de serre en de vraagprijs van de serrebouwer, kan de prijs makkelijk oplopen tot meer dan € 2.500 per vierkante meter. Benieuwd naar de kosten voor jouw project? Vul bovenstaand formulier in en ontvang offertes op maat.

Wat kost een kleine serre inclusief montage?

+
Dat hangt af van meerdere factoren. Denk aan je plannen op het gebied van het ontwerp van de serre, de gebruikte materialen, de vraagprijs van de serrebouwer en, niet onbelangrijk, de grootte van de serre. Vergelijk offertes op maat via bovenstaand formulier voor een realistisch beeld op de kosten voor jouw project.

Hoe warm is het in een glazen serre?

+
Hoe warm je serre wordt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de buitentemperatuur, de hoeveelheid schaduw, het aantal zonuren en de aanwezigheid of afwezigheid van zonnewering. Een onbeschermde, zuidelijk gelegen serre zal in de zomer stevig opwarmen en weinig comfort bieden.

Wat is goedkoper, een serre uitbouw of aanbouw?

+
In de praktijk is een uitbouw vaak vele malen duurder dan een aanbouw. Dat komt doordat er bij een aanbouw geen breekwerk nodig is.

Serre
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: serre