Inhoud
Is serre een bijgebouw?
Een serre wordt vaak gezien als een bijgebouw, de exacte regulering hangt af van de context en bouwplannen. Een serre is meestal bevestigd aan een woning en wordt daarom niet altijd als een apart bijgebouw gezien. Vrijstaande constructies als een garage of schuur worden dan wel als apart bijgebouw gezien. Wil je weten of je voor jouw serre een vergunning nodig hebt? Lees dan snel verder voor meer informatie!
Wat is het verschil tussen een serre en een aanbouw?
Er kan nog wel eens verwarring ontstaan tussen het verschil van een serre en een aanbouw. Hoewel het beide manieren om een woning uit te breiden, verschillen ze wel degelijk van elkaar.
Een serre is een ruimte die voornamelijk uit glas bestaat, waardoor er veel natuurlijk licht binnenkomt. Een aanbouw is een uitbreiding van de woning die meer lijkt op een normale kamer. Dit kan een extra slaapkamer, badkamer of keuken zijn.
Beide opties hebben andere regels als het gaat om vergunningen. In dit artikel vertellen we je meer over de voorwaarden en eisen voor een serre.
Hoe groot mag een serre zijn om vergunningsvrij te bouwen?
Een serre zonder vergunning bouwen is mogelijk in je achtertuin. Het is namelijk zo dat voor het plaatsen van een serre aan de voor of zijkant van je huis altijd een vergunning nodig is. De belangrijkste voorwaarden voor het vergunningvrij plaatsen van een serre zijn:
- Maximum hoogte: De serre mag maximaal 5 meter hoog zijn. (En altijd kleiner dan je woning zelf) De vloer mag ook niet meer dan 30 cm boven die van de eerste verdieping uitsteken. De volledige informatie is terug te vinden op de site van Rijksoverheid.
- Afstand: De serre moet minstens 1 meter afstand hebben van openbaar gebied.
- Opbouw: De serre mag zelf geen balkon of dakterras hebben.
- Ondergeschikt aan hoofdgebouw: De serre moet niet de hoofdruimte van het gebouw worden maar een aanvulling zijn. (Ook geen woonwagen, recreatiewoning of tijdelijk hoofdgebouw)
Hoe ver moet een serre van de buren staan?
Een serre die aan een openbaar gebied grenst, moet voldoen aan bepaalde regels. De serre moet een afstand van minimaal 1 meter van de erfgrens van de buren hebben, net als bij andere openbare plekken. Deze regel is bedoeld om de overlast te beperken en de privacy te waarborgen. Het is daarnaast altijd verstandig om met je buren te overleggen om conflicten te voorkomen.
Maximale bebouwingsgebied serre
Voor het plaatsen van een serre geldt een maximale oppervlakte, afhankelijk van je situatie en het deel van het bebouwingsgebied. Dit kun je berekenen met de volgende informatie:
Totale bouwoppervlakte | Toegestane bouwoppervlakte | Extra |
Minder of gelijk aan 100 m² | 50% van de bouwoppervlakte | – |
Meer dan 100 t/m 300 m² | 50 m² | 20% van bouwoppervlakte dat groter is dan 100 m² |
Meer dan 300 m² | 90 m² | 10% van bouwoppervlakte dat groter is dan 300 m² (maximaal 150 m²) |
Mogelijke procedures nodig bij het bouwen van serres
Bij de aanbouw van serres moet je rekening houden met verschillende mogelijke procedures. Hieronder bespreken we elke procedure in detail.
Meldingsplicht
Bij de bouw van een serre of aanbouw is het in de meeste gevallen voldoende om bij je gemeente een melding te doen van de bouw. Je gemeente heeft 30 dagen de tijd om te kijken naar de plannen. Bij een vergunningsvrije serre is dit het enige wat er nodig is. Bij een serre met vergunning moet je echter meerdere stappen zetten voor je gaat bouwen.
Bestemmingsplan gemeente
Het is belangrijk om te controleren of je bouwplannen aansluiten bij het bestemmingsplan van je gemeente. In dit plan wordt per gemeente bepaalt wat, waar en hoe er gebouwd mag worden in de omgeving. Deze plannen kun je online vinden bij het Omgevingsloket.
Omgevingsvergunning
In Nederland is een omgevingsvergunning nodig voor bouw- en sloopwerken. Bij het bouwen van een serre of het dichten van een overkapping is dat dus ook belangrijk. Deze vergunning houdt in dat je bouwproject voldoet aan de regelgeving, zoals het bestemmingsplan van je gemeente.
Aanvraagprocedure
Als je een vergunning nodig hebt voor je serre is het belangrijk dat je deze tijdig aanvraagt. Voor het aanvragen van een vergunning zijn er een aantal stappen:
- Gemeente contacteren: Je dient een aanvraag in bij de gemeente waarin je wilt gaan bouwen. Dit is mogelijk via de website van je gemeente.
- Toevoegen bijlagen: Zorg dat je de juiste documenten aanlevert zoals bouwtekeningen, berekeningen en aanzichten.
- Wachttermijn: Elke gemeente heeft een termijn om de aanvraag te behandelen. Deze ligt gemiddeld rond de 8 weken.
Voor specifieke vragen of situaties is het raadzaam om contact op te nemen met je gemeente en een erkend serrespecialist. Zo voorkom je verrassingen bij het bouwen van je serre.
Wanneer is een architect inschakelen voor uitbouw of serre verplicht?
In Nederland is het inschakelen van een architect voor een uitbouw of serre niet altijd verplicht, maar in sommige gevallen kan het wel nodig zijn. Voor eenvoudige bijgebouwen of serres heb je meestal geen architect nodig, vooral als je gebruikmaakt van de vergunningvrije bouwmogelijkheden, zolang je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals de maximale oppervlakte.
Wil je een groter project uitvoeren, zoals een grote aanbouw, of moet je een omgevingsvergunning aanvragen? Dan is het verstandig om een architect in te schakelen. Een architect kan je helpen met het ontwerp en ervoor zorgen dat alles voldoet aan de bouwvoorschriften. Bovendien kan een architect je adviseren over het bestemmingsplan en de bouwtechnische eisen die van toepassing zijn.
Als je te maken hebt met specifieke bouwtechnische eisen of als er sprake is van een bijzonder bestemmingsplan van de gemeente, is het belangrijk om een architect te raadplegen. Dit is zowel praktisch als wettelijk nodig om de juiste vergunningen te verkrijgen.
Uitzonderingen
Een beschermd stads- of dorpsgezicht of monument heeft vrijwel altijd een vergunning nodig als er aangebouwd wordt. Als dit dus van toepassing is, is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente.
Extra kosten
Behalve de kosten voor de serre zelf, zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden. Voor het aanvragen van een bouwvergunning bij de gemeente betaal je ongeveer 2% van de totale bouwkosten aan je gemeente. Deze kosten worden ook wel legeskosten genoemd. Daarnaast zijn er ook kosten voor het ontwerpen, maken en plaatsen van je serre. Zorg dus dat je je goed laat informeren door een serrebouwer om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.
Van plan om een serre aan huis of in je achtertuin te plaatsen? Vind specialisten via onderstaand formulier
Interesse in het plaatsen van een serre? Wil je meer uitleg of informatie ontvangen over de wetgeving van het plaatsen van een serre? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Vraag via onderstaand formulier, gratis professioneel advies en vrijblijvende offertes aan. Zo kom je in contact met de juiste specialisten in jouw regio en is je droomserre in een mum van tijd geplaatst.
Door offertes te vergelijken kun je meerdere prijzen vergelijken en vind je de perfecte oplossing voor jouw project.