Inhoud
Vochtproblemen in serre: problemen en oorzaken
Vochtproblemen in je serre zijn meestal het gevolg van condensatie. Condensatie is een fenomeen waarbij waterdeeltjes in vochtige lucht weer vloeibaar worden wanneer ze in contact komen met koude oppervlaktes. Denk maar aan je spiegel na een warme douche, of een keukenraam tijdens het koken.
Ook in je serre kan condensatie ontstaan. Als we ademen, zweten, een kopje thee drinken of de planten water geven, ontstaat er waterdamp. Die warme waterdamp zet af tegen de ramen of aluminium profielen van je serre en zorgt op die manier voor heel wat problemen: van vochtplekken tot schimmels.
Condens aan binnenkant serre
Condens aan de binnenkant van een glazen serre is een veel voorkomend probleem. Vaak ligt condensatie aan gebrekkige isolatie in combinatie met onvoldoende ventilatie. Denk maar aan slecht isolerende ramen en koudebruggen in de profielen.
Is condens aan buitenkant van de serre een probleem?
Condens op de buitenkant van de ramen is geen probleem. De vochtige lucht zit dan niet in de serre, maar buiten. Condens op de buitenkant van een raam kan zelfs een teken zijn dat de ruimte juist erg goed geïsoleerd is.
Wat veroorzaakt condens in een koude serre?
Ook een gebrek aan verwarming kan voor condens zorgen. Warme buitenlucht komt binnen in de serre en zet zich af op de koele ramen.
Voorzie een goed geïsoleerde en verwarmde serre altijd van ventilatie.
Risico’s condensatie en vocht in serre
Condensatie en vocht in je serre kunnen hinderlijk zijn. Het spreekt voor zich dat je liever niet in een vochtige ruimte woont. Naast een verlaagd comfort kan condens ook schimmel en vochtplekken veroorzaken.
Vocht en schimmel in huis
In ernstige gevallen en wanneer de serre tegen een gevel van je woning staat, kan het vochtprobleem verder trekken naar de rest van je woning. Je krijgt dan te maken met vochtplekken en schimmels op de binnenmuur die aan de serre grenst. Met als gevolg dat het probleem zich al snel naar de rest van de woning kan uitbreiden.
Vocht en schimmel vormen een reële bedreiging voor je gezondheid. Verschillende schimmels kunnen een veel lichamelijke klachten veroorzaken. Vochtige lucht vormt daarnaast een bron voor ziektes. Daarom is het belangrijk om je woning en serre goed te isoleren, te verwarmen en te ventileren.
Hoe voorkom ik condensatie in mijn serre? Hoe kom je van vochtproblemen af?
Er zijn verschillende ingrepen nodig om condensatie en vocht uit je serre te weren. Hier een overzicht met mogelijke oplossingen.
Welke ingrepen nodig zijn in jouw serre, kan enkel een specialist bepalen. Het is goed mogelijk dat het volstaat om 1 of 2 van onderstaande ingrepen toe te passen. In andere gevallen kan een combinatie van meerdere methodes nodig zijn. Vraag een expert om advies via het formulier onderaan deze pagina.
1. Ventilatie in de serre
Door je serre te ventileren, geef je vochtige lucht een kans om te ontsnappen en draag je bij aan een gezond luchtklimaat. Goede ventilatie in de serre is dus cruciaal. Er zijn verschillende geschikte methodes: van natuurlijke ventilatie tot mechanische ventilatie.
Optie 1: Natuurlijke ventilatie of verluchting
De eenvoudigste manier van ventileren: zet een raam, deur of wand van je serre dagelijks 15 minuten open. Vochtige lucht ontsnapt dan naar buiten en maakt plaats voor droge lucht.
Deze methode is eenvoudig en goedkoop, maar heeft ook enkele nadelen:
- Energieverlies: Tijdens koude dagen kan de serre stevig afkoelen tijdens het ventileren. Door buitenlucht binnen te laten in een verwarmde serre kost het meer energie om de serre op temperatuur te houden.
- Dagelijkse inspanning: Deze methode vereist dat je dagelijks en handmatig je serre ventileert. Als je niet thuis bent, kun je de serre dus niet ventileren.
- Vochtigheid: Bij een hoge luchtvochtigheid buitenshuis breng je mogelijk meer vocht naar binnen, wat de kans op condensvorming juist verhoogt.
Optie 2: Ventilatieroosters
Een ventilatierooster is een rooster in de serre waardoor vochtige lucht kan ontsnappen. Zo’n rooster zorgt ook voor een toevoer van schone, droge lucht.
Tegenwoordig zijn de meeste ventilatieroosters zelfregelend. Ze beschikken over speciale membranen die controleren welke lucht wanneer naar binnen of naar buiten kan. Ze beschikken ook over een windklep die neerslag en wind buiten houdt.
Afhankelijk van het ontwerp van de serre, kunnen de roosters op verschillende plekken geplaatst worden. Vaak zitten de roosters rond het dak van de serre, voor een goede afvoer aan de bovenzijde, of aan de onderzijde van de serre.
Voor de meeste serres zullen 1 of meerdere van dit soort ventilatieroosters voldoende zijn.
Optie 3: Mechanische ventilatie voor serre
Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor de volautomatische aan- en afzuiging van lucht. Het systeem voorziet een toevoer van droge lucht, en een afvoer van oude, vochtige lucht.
Een mechanisch ventilatiesysteem is zelfregelend en schiet in actie zodra dat nodig is. Wanneer dat nodig is, wordt bepaald aan de hand van bepaalde parameters, zoals de temperatuur in de serre en de luchtvochtigheid.
Met een mechanisch ventilatiesysteem mag je altijd rekenen op een goed binnenklimaat en een hoge luchtkwaliteit gedurende het hele jaar. Het nadeel? Mechanische ventilatie is wat duurder, en verbruikt elektriciteit. Daartegenover staat natuurlijk wel dat dit de efficiëntste manier van bestrijding is tegen condensvorming en vochtproblemen in je serre.
Een goed mechanisch ventilatiesysteem zal de warmte uit de oude, afgevoerde binnenlucht opnieuw gebruiken om de nieuwe, aangevoerde lucht op te warmen.
2. Ontwerp serre
Nog een belangrijk aandachtspunt is het ontwerp van de serre zelf. Al bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe serre (of het aanpassen van een bestaande serre) kun je maatregelen treffen om condens en vochtproblemen te vermijden.
Vloer
Een goed geïsoleerde vloer met vochtscherm gaat condens door grondvocht tegen. Het is dus verstandig om je serre niet zomaar op een oude, verharde buitenvloer te bouwen.
Isolatie en verwarming
Een goed geïsoleerde serre blijft langer warm en is gemakkelijker te verwarmen. Er zijn verschillende manieren om je serre te isoleren. Neem contact op met een specialist voor advies op maat.
Isolatie en verwarming gaan hand in hand met ventilatie. Een goed geïsoleerde serre die niet geventileerd wordt, krijgt al snel te maken met vochtproblemen.
3. Materialen
Ook het gebruik van de juiste materialen kunnen bijdragen om eventuele vochtproblemen en condens in je serre te beperken. Hieronder een aantal mogelijkheden voor jouw serre.
Dubbel of hoogrendement glas
Kies voor minstens dubbel glas in je serre. Dit type glas isoleert beter en zal niet zo snel een koud oppervlak worden waar waterdamp op condenseert.
Houten profielen
Hout is een van nature isolerend materiaal en daarom een mooi alternatief op aluminium. Hout is geen goede geleider. Het hout langs de binnenkant van de veranda zal niet afkoelen op koude dagen. Waterdamp zal dus ook niet snel condenseren op een houten balk.
Aluminium profielen: voorzie thermische onderbreking tegen koudebrug
Laat je aluminium profielen plaatsen? Kies dan voor profielen die zijn voorzien van een thermische onderbreking. Zo vermijd je het ontstaan van koudebruggen. Door die koudebruggen gaat warmte verloren en komt vochtige buitenlucht zomaar binnen.zomaar binnen.
Condens en vocht in je serre voorkomen? Verken je opties en vergelijk offertes
Korte metten maken met vocht en condensvorming in je serre? Een specialist staat je bij en helpt je de serre effectief te beschermen tegen vochtproblemen.
Van goede verluchting en (al dan niet mechanische) ventilatie tot een degelijke isolatie van de buitenkamer, er zijn heel wat mogelijke manieren om de luchtvochtigheid in de serre op een aangenaam niveau te houden.
Benieuwd naar de opties en een prijs op maat van jouw project? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende adviezen van specialisten en offertes op maat.