Mag je zonnepanelen op een tuinhuis plaatsen? 

Uiteraard mag dat! De installatie van de zonnepanelen is in de meeste gevallen zelfs vergunningsvrij. Bij gebrek aan ruimte op het dak worden zonnepanelen steeds vaker op het tuinhuis gelegd. Het handige hiervan is dat de zonnepanelen gemakkelijker te oriënteren zijn tegenover de zon.

Hoe zonnepanelen installeren op een schuur of tuinhuis?

Zonnepanelen plaatsen op een tuinhuis kan op 2 manieren. Een eerste optie is de zonnepanelen plaatsen op bestaande dak van het tuinhuis. Hierbij moeten de zonnepanelen tegen het dak of enkele centimeters boven de feitelijke dakbedekking geïnstalleerd worden.

Een andere mogelijkheid is om het dak van het tuinhuis compleet te laten vervangen door zonnepanelen. De zonnepanelen krijgen dan twee functies, enerzijds vangen ze jouw zonne-energie op en anderszijds fungeren ze ook als dak!

Tip: Wil je zeker zijn dat de zonnepanelen op een correcte manier op jouw tuinhuis geplaatst worden? Dan is het verstandig om een erkende installateur om hulp te vragen.

Zonnepanelen op tuinhuis

Voordelen zonnepanelen op een tuinhuis met een plat dak

Om te weten of zonnepanelen op jouw tuinhuis een goed idee zijn, moet je de voor- en nadelen afwegen:

  • Ideale oriëntatie: op een (plat) dak van een tuinhuis is het heel eenvoudig om juiste richting voor de zonnepanelen te vinden. De juiste zonnepanelen oriëntatie zorgt voor een hoger rendement.
  • Goedkope plaatsing: zonnepanelen op een tuinhuis installeren is veel goedkoper dan op een woning.
  • Eenvoudig onderhoud: omdat het dak van een tuinhuis veel bereikbaarder is, kan je de zonnepanelen makkelijk reinigen (sneeuw, vuil of bladeren verwijderen).
  • Geen beschadigingen van het dak: de panelen worden niet op het dak van je woning gemonteerd. Het dak blijft dus intact.

Nadelen van een set zonnepanelen op een tuinhuis

Wie zonnepanelen op zijn tuinhuis plaatst, moet echter rekening houden met een aantal beperkingen:

  • Beschikbare oppervlakte: op het dak van een tuinhuis is de oppervlakte beperkter dan bij een volwaardig huis. Er zullen dus minder panelen kunnen geplaatst worden en dat heeft een impact op de opbrengst en de terugverdientijd.
  • Gevaar op diefstal: de zonnepanelen zijn makkelijk te bereiken, ook voor dieven.
Zonnepanelen op tuinhuis

Wat kost zonnepanelen op een tuinhuis?

De gemiddelde prijs voor zonnepanelen op een tuinhuis ligt rond de € 6.000 à € 8.000. Natuurlijk hangt de totale kostprijs af van de grootte van het gezin, het jaarlijks elektriciteitsverbruik, het vereiste vermogen en het aantal zonnepanelen.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde jaarverbruik Besparing/jaar Richtprijs zonnepanelen
10 2.500 kWh € 647 € 5.410
12 3.000 kWh € 777 € 6.492
14 3.500 kWh € 906 € 7.574
16 4.000 kWh € 1.036 € 8.656
20 4.500 kWh € 1.295 € 10.820
22 5.000 kWh € 1.424 € 11.903

Aandachtspunten & Tips

Ben je van plan om zonnepanelen op jouw tuinhuis te plaatsen? Dan zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening dient mee te houden.

[1] Draagkracht houten dak voor het extra gewicht 

Zonnepanelen zijn best zwaar. Hou dus voldoende rekening met de stevigheid zodat het tuinhuis het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Veel tuinhuisjes zijn gemaakt van hout, het is daarom soms noodzakelijk om het dak van het tuinhuis eerst te versterken.

[2] Richting van de zonnepaneelinstallatie

Hou rekening met de richting waar in je de zonnepanelen installatie plaatst. Zorg dat de installatie wijst naar de kant met het meeste zon en vermijd schaduw. Op een tuinhuis met een plat dak is dat relatief eenvoudig, maar bij een tuinhuis met een hellend dak moet je mogelijk de hellingshoek van de zonnepanelen aanpassen. Een ideale opstelling zorgt voor een hogere zonnepanelen opbrengst.

Zonnepanelen op tuinhuis

[3] Levensduur

Hou rekening met de beperkte leeftijd van het tuinhuis. Oudere tuinhuizen kunnen een kortere levensduur hebben dan de zonnepanelen zelf. Het zou enorm zonde zijn als je dan de installatie moet afbreken en terug op moet bouwen.

[4] Mogelijk een vergunning nodig

Bereken eerst de oppervlakte van jouw tuinhuis. Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor een tuinhuis. Toch stellen sommige gemeentes een limiet aan de oppervlakte van de tuin die je mag bebouwen. Ga bij jouw gemeente na wat de regels zijn rondom het plaatsen van zonnepanelen.

[5] Off-grid zonnepanelen

Voor campers, tuinhuizen en boten wordt vaak gekozen voor speciale off-grid zonnepanelen. Met deze set kun je de stroom eenvoudig direct gebruiken. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld onderweg bent met een camper en niet afhankelijk wil zijn van de stroomvoorzieningen onderweg.

Op zoek naar persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Alternatieve opties 

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de zonnepanelen op het dak van je woning of tuinhuis te plaatsen, omdat bijvoorbeeld de draagkracht van het dak niet voldoende is. Gelukkig zijn er een aantal alternatieve opties wat betreft de plaatsing van de zonnepanelen.

Zonnepanelen op een overkapping

Een overkapping of carport is vaak de ideale plaats voor zonnepanelen. Vaak gaat het om een plat dak met onbenutte ruimte aan de bovenzijde. Als het dak voor een groot gedeelte van de dag in de zon staat kun je hier prima een zonnepaneleninstallatie op plaatsen. Zonnepanelen op de carport zorgen bovendien vaak voor een waardevermeerdering van het huis!

Panelen op de grond plaatsen

Als je veel ruimte in de achtertuin hebt kun je er ook voor kiezen om de zonnepanelen in een grondopstelling te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de zonnepanelen makkelijk te bereiken zijn en vaak koel blijven door de lage temperatuur van de ondergrond.

Zonnepanelen op een tuinhuis installeren: gratis offertes

Heb je een tuinhuis waarop er zonnepanelen geplaatst kunnen worden? Is het dak stevig genoeg en is er voldoende plaats? Dan is het tijd om offertes bij verschillende installateurs te vergelijken:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen