Kan ik zonnepanelen op de grond in mijn tuin plaatsen?

Het antwoord op die vraag is volmondig ja. Het is in feite zelfs aan te raden, omdat je tuin een van de meest blootgestelde plaatsen van je woning is en volop kan profiteren van het aanwezige zonlicht.

Met zonnepanelen kun je het elektriciteitsverbruik aanzienlijk terugdringen door ze in te zetten voor bijvoorbeeld tuinverlichting of automatische irrigatiesystemen. Als je over sproeiers beschikt die op elektriciteit werken, kun je de zonnepanelen hier ook voor inschakelen.

Zonnepanelen in tuin

Het dak is niet geschikt

Zonnepanelen in de tuin kunnen een alternatief zijn als je ze niet op het dak gelegd kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je dak niet sterk genoeg is om de zonnepanelen te ondersteunen of dat je niet de juiste apparatuur vindt voor jouw huisontwerp. 

Als je een grote ruimte in de tuin ter beschikking hebt, kun je ze daar in de juiste hoek plaatsen zodat ze toegankelijk zijn voor veel zonlicht. Zo kun je profiteren van een groene energiebron op een steenworp afstand! 

Voordelen en nadelen zonnepanelen in tuin

Zonnepanelen in de tuin hebben voor- en nadelen. We sommen ze voor je op.

Voordelen

  • De opbrengst zal hoger liggen in vergelijking met zonnepanelen op een schuin dak of zonnepanelen op een plat dak.
  • Het plaatsen van zonnepanelen op aarde, gras of planten zorgt dat ze sneller afkoelen en dat zorgt voor een beter rendement.
  • Op het gebied van de hellingshoek, oriëntatie en schaduwval kan de opstelling van de panelen in de tuin veel makkelijker aangepast worden.
  • Zonnepanelen zijn in de tuin veel eenvoudiger te onderhouden. Je kunt met gemak sneeuw, bladafval, groene aanslag, stof en andere soorten vuil van de zonnepanelen vegen zonder op het dak te hoeven klimmen.
Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Nadelen

  • Zonnepanelen in de tuin zijn veel gevoeliger voor diefstal
  • Panelen hebben in de meeste gevallen een fundering nodig in de vorm van verankering met ballast of aan schroefpalen
  • De hoge installatiekosten maken zonnepanelen in de tuin zo’n 20 % duurder dan zonnepanelen die op een dak geplaatst zijn.
  • Factoren zoals schaduw, objecten en andere zaken kunnen het rendement omlaag halen
  • De terugverdientijd van de panelen zal langer zijn
  • Je hebt nood aan lange kabels voor de aanleg van de panelen

Wat kosten zonnepanelen in de tuin?

De kostprijs voor zonnepanelen in de tuin ligt gemiddeld tussen de € 480 en € 1.100, afhankelijk van het type installatie. Die kan op verschillende plaatsen uitgevoerd worden, zoals op een tuinhuis of in de tuin op de grond.

Soort zonnepanelenPrijs
Monokristallijn€ 840
Polykristallijn€ 720
Glas-glas€ 1.100
Amorf€ 480
zonnepanelen in de tuin: kostprijs

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op de grond?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op de grond heb je meestal geen vergunning nodig. Toch is het raadzaam om voor de zekerheid langs te gaan bij je gemeente. De regels rondom zonnepanelen kunnen namelijk per gemeente verschillen.

Omgevingsvergunning of bouwvergunning

Hoewel er in de meeste gevallen geen omgevingsvergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen wordt in uitzonderlijke gevallen toch een vergunning vereist. Denk bijvoorbeeld aan een hele hoge installatie of als het gaat om een beschermd stads- of dorpsgezicht. 

Ook kan het zo zijn dat je geen bouwvergunning nodig hebt voor de zonnepanelen zelf, maar wel voor de stellage eronder. Je kunt het beste bij je gemeente informeren of je plannen zonder vergunning uitgevoerd mogen worden.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het offerteformulier in!
arrow Ontvang offertes

Zonnepanelen in tuin plaatsen: waarop letten?

Bij zonnepanelen in de tuin is het verstandig om rekening te houden met een aantal aandachtspunten zoals:

  • De opstelling van de zonnepanelen
  • Stevig frame om de zonnepanelen te dragen
  • De huidige begroeiing in de tuin en eventuele hoge bomen
  • Bekabeling rondom de zonnepanelen
  • Diefstal van de zonnepanelen

Opstelling van de panelen

De opstelling van zonnepanelen in de tuin speelt een cruciale rol in het rendement dat je eruit haalt. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat zonnepanelen gericht naar het zuiden de beste oplossing zijn, omwille van het meeste zonlicht.

Tegelijk kunnen ze in een zuidelijk gerichte opstelling ook veel schaduw veroorzaken. Die schaduw zorgt dan weer voor minder plaats voor andere zonnepanelen. Doorgaans is een oost-west opstelling de beste keuze. Je pv-panelen profiteren dan vrijwel de hele dag door van zonlicht en kunnen dus optimaal zonne-energie opwekken.

Frame of stellage nodig

Om de zonnepanelen in de ideale hellingshoek te leggen is het verstandig om de panelen op een stevig frame te installeren. Dit frame zorgt er ook voor dat de zonnepanelen op hun plaats blijven liggen als het hard waait. 

Begroeiing tuin

Denk goed na over de ondergrond en de eventuele belemmeringen door overwoekering. Grind en verharding behoren tot de opties om dat tegen te gaan. Gras is ook een optie, mits je het goed kunt maaien. 

Houd er rekening mee dat hoge bomen of struiken voor schaduw op de zonnepanelen kunnen zorgen. Snoei de hoge begroeiing regelmatig om een verlies in opbrengst te voorkomen.

Zonnepanelen in tuin plaatsen: waarop letten?

Bekabeling

Zonnepanelen in de tuin vereisen lange lengtes aan bekabeling. De plaats van de omvormer speelt daarin een belangrijke rol. Het is een goed idee om de deskundige hulp van een vakman in te schakelen. Een erkende installateur kan je advies geven over de ideale lengte en de efficiëntie van de bekabeling.

Diefstal

Zonnepanelen in de tuin zijn een stuk vatbaarder voor diefstal. Zeker als ze zich in een open tuin bevinden. We raden je aan om een hek of een andere afsluiting te plaatsen om zo het risico op diefstal te beperken. Ook is het verstandig om de zonnepanelen goed op de frames te bevestigen en de frames te verzwaren met ballast.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Zonnepanelen op een schuur of tuinhuis

Het wordt steeds gebruikelijker om zonnepanelen op een tuinhuis of schuur te plaatsen. Het handige hiervan is dat je ze makkelijk op de zon kunt richten. Er zijn twee manieren om zonnepanelen op een tuinhuis te installeren: je kunt ze op het bestaande dak plaatsen of het dak volledig vervangen door zonnepanelen. 

Hou er rekening mee dat het dakoppervlak van je tuinhuis kleiner is dan dat van je woning. Dit zal een sterke invloed hebben op de hoeveelheid opgewekte zonne-energie en de terugverdientijd.

Zonnepanelen in een weiland

Als je beschikt over een stuk weiland is dit de ideale plaats om een zonnepaneleninstallatie te plaatsen. Er is vaak voldoende ruimte en nauwelijks schaduw in weilanden. Het is wel goed om te weten dat je niet ongelimiteerd zonnepanelen mag plaatsen in een weiland, deze grond is in principe bedoelt voor de landbouw. Ga na of het in jouw gemeente is toegestaan om zonnepanelen in een weiland te plaatsen.

Zonnepanelen in tuin plaatsen: gratis offertes

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen in je tuin plaatsen? Vraag gerust offertes bij meerdere installateurs zodat je een goed beeld krijgt van de gangbare prijstarieven en zo de beste deal bekomt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen