Wat is de betekenis van de afkorting PV? 

De afkorting PV is afkomstig uit het Engels en is een afkorting voor: “PhotoVoltaic”. ‘Photo’ staat voor licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit. De Nederlandse benaming hiervoor is: fotovoltaïsch. Het licht (fotonen) wordt omgezet in elektrische energie (elektronen). In dit artikel geven we je meer informatie over PV-panelen, de soorten, prijzen en de mogelijke opties, lees dus snel verder!

Grote zonnepaneelinstallatie met blauwe lucht op de achtergrond

Wat is het verschil tussen PV-panelen en zonnepanelen?

Fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in bruikbare elektriciteit. Er is dus geen verschil met de “normale” zonnepanelen. PV-panelen is een andere benaming voor zonnepanelen. Er zijn wel verschillende soorten PV-panelen, daar gaan we in dit artikel nog verder op in.

Wat zijn PV-panelen?

PV-panelen vangen warmte en daglicht op en zetten dit om naar stroom. De omgezette gelijkstroom is niet onmiddellijk geschikt voor dagelijks gebruik aangezien we in huis gebruik maken van wisselstroom, dus wordt er een omvormer aangesloten die deze vorm van gelijkstroom omzet tot wisselstroom.

Wat kost een PV-systeem?

Voor een PV-installatie met het verbruik van een gemiddeld gezin betaal je gemiddeld € 6.400 voor het opwekken van groene energie. De kosten voor een PV-installatie liggen over het algemeen tussen de € 1,00 en € 1,50 per Wattpiek. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • Soort PV-installatie en de PV-cellen: Er zijn variaties van PV-panelen, afhankelijk van je wensen en budget kunnen de prijzen verschillen.
  • Grootte van de installatie: Als je een groot oppervlak wil bedekken met PV-panelen, zullen de kosten ook hoger zijn.
  • Plat of hellend dak: Het type dak is belangrijk voor de installatie van de PV-panelen, een hellend dak vereist andere installatie dan een plat dak. 
  • Het merk van het PV-paneel: Er zijn verschillende fabrikanten als het gaat om PV-panelen. Vraag een offerte aan om het juiste zonnepaneel voor jouw dak te vinden.

Opbrengst PV-installatie

fotovoltaïsche zonnepanelen waar muntgeld in stapels op ligt

Voor je een PV-installatie koopt is het interessant om te weten wat de opbrengst van de PV-panelen is. Investeren in PV-panelen kan rendabel zijn, zeker op de lange termijn.

Het rendement van de PV-panelen speelt daarbij een belangrijke factor. De opbrengst en het rendement van je PV-panelen hangen af van verschillende factoren, namelijk:

Factor 1: Plaats van het gebouw, zon en schaduw

Zijn er rond je dak gebouwen, bomen of je schoorsteen die voor schaduw zorgen op je zonnepanelen? Dan zal de opbrengst van de PV-installatie lager liggen. Het is dan ook belangrijk dat je er een expert naar laat kijken en een analyse laat maken. Hij zal een plan uitwerken met zo weinig mogelijk schaduw. Vraag advies op maat aan erkende installateurs.

Factor 2: De richting en hellingsgraad van het dak

Panelen op een dak richting het zuiden leveren je meer op dan PV-panelen op een dak met een oriëntatie naar het Westen of het Oosten. Dit omdat ze in het zuiden meer zonlicht opvangen. Daarnaast wekken panelen het best elektriciteit op bij een hellingsgraad van 35 graden.

Factor 3: Het soort PV-panelen

De opbrengst van PV-panelen is afhankelijk van het type zonnepaneel dat je plaatst. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, met verschillende zonnecellen en met een hoog of een laag rendement. De beste optie voor jou is sterk afhankelijk van je budget, je woning en andere factoren.

Als je PV-panelen op je dak wil laten plaatsen, is het dus van belang om te weten welke verschillende soorten panelen er zijn. Het is daarom altijd verstandig om verschillende opties aan te vragen bij erkende installateurs.

Factor 4: Het vermogen per paneel in Wattpiek (Wp)

Het vermogen van PV-panelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Als je bijvoorbeeld een zonnepaneel van 320 Wp koopt dan verwijst de 320 Wp naar het piekvermogen.

Zonnepanelenspecialist nodig?
Vraag hier je offertes!

Soorten PV-systemen

Er zijn 2 verschillende PV-systemen die elk een eigen type omvormer hebben:

  • Netgekoppelde PV-systemen
  • Off grid PV-systemen of autonome PV-systemen

Netgekoppelde PV-systemen zijn doorgaans voor de meeste mensen wat toegankelijker, hieronder geven we je wat meer informatie over beide systemen.

Netgekoppelde PV-systemen

PV-systemen worden via een omvormer aangesloten op het stroomnet. Via deze omvormer kunnen de panelen stroom opwekken en leveren aan het elektriciteitsnet. In huis maken we gebruik van wisselstroom terwijl PV-panelen gelijkstroom opwekken, dus wordt er een omvormer aangesloten die de gelijkstroom omzet tot wisselstroom.

Wanneer de pv-panelen geen stroom opwekken dan gebruiken we stroom van het net. Wanneer het zonnig is en we minder verbruiken dan opgewekt, dan leveren we terug opgewekte stroom aan het net. Dit is een netgekoppelde PV-installatie. Een groot voordeel van dit systeem is dat de initële kosten lager zijn omdat er geen extra batterijen nodig zijn voor energieopslag.

Off-grid of autonome PV-systemen

Bij een off grid of autonome PV-systeem wordt de opgewekte zonne energie lokaal opgeslagen in plaats van naar het elektriciteitsnet te versturen. Ze werken dus los van het net. Hiervoor wordt een batterij gebruikt waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen. Deze systemen worden vaker gebruikt in afgelegen gebieden waar het elektriciteitsnet minder toegankelijk is.

Soorten PV-panelen

close up van een zonnepaneel

We maken onderscheiden in vier verschillende soorten panelen:

  • Monokristallijne panelen: Zijn bekend als de “zwarte zonnepanelen”. Ze zijn duurder dan polykristallijne panelen (blauwe zonnepanelen), maar wekken ook meer stroom op. Daardoor ligt het rendement van dit type hoog. De richtprijs ligt rond de € 700.
  • Polykristallijne panelen: Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn goedkoper en hebben een lager rendement dan monokristallijne panelen. De richtprijs ligt rond de € 600.
  • Amorf of dunne film panelen: Amorfe zonnepanelen ook bekend als dunne film panelen, hebben een lager rendement dan polykristallijne en monokristallijne panelen. De richtprijs ligt rond de € 400.
  • Glas-glas panelen: Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw op de markt. Ze bieden een heel hoog rendement en kennen een zeer lange levensduur. Hierdoor zijn ze ook duurder dan andere soorten zonnepanelen. De richtprijs voor deze panelen ligt rond de € 900.

PV-installatie kopen: offertes vergelijken loont

Met PV-installatie kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart er ook mee op je energierekening. Hoeveel panelen nu precies opleveren is afhankelijk van verschillende situaties zoals je energieverbruik, type dak, ligging van je dak, en andere factoren.

Wil je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden van PV-panelen en zien of het de moeite waard is? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offerte van erkende installateurs bij jou in de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen