Wat gebeurt er als je teveel stroom opwekt met zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je duurzame stroom op. Op gunstige, zonnige dagen wek je mogelijk meer stroom op dan je kunt verbruiken. Deze stroom kun je terugleveren aan het net. Daar krijg je vooralsnog een terugleververgoeding voor. De terugleververgoeding is dus een vergoeding die je krijgt voor dehoeveelheid elektriciteit die je produceert, maar niet direct verbruikt

Overschot elektriciteit zonnepanelen

Wat is salderen?

Het terugleveren van stroom noemen we ook wel salderen. Volgens de salderingsregeling krijg je als particulier een vergoeding voor de teruggeleverde energie. Er ligt echter een wetsvoorstel om de salderingsregeling stop te zetten in 2027. Als het wetsvoorstel door het kabinet wordt goedgekeurd ontvang je als particulier geen vergoeding meer voor het terugleveren van energie.

Hoe werkt salderen?

Om een terugleververgoeding te krijgen moet je als particulier over een geschikte energiemeter en zonnepanelen beschikken. Als de energiemeter niet geschikt is kan deze vervangen worden door je netbeheerder. Je netbeheerder regelt het salderen met je energieleverancier verder.

Op het moment dat je meer energie opwekt dan je verbruikt lever je deze terug aan het net. Per teruggeleverde kWh ontvang je een vergoeding.  

Overschot elektriciteit zonnepanelen

Hoe hoog is de terugleververgoeding?

Hoe hoog de terugleververgoeding per kWh is zal verschillen per leverancier. Op dit moment ligt de vergoeding gemiddeld tussen de € 0,03 en € 0,13 per kWh. Door verschillende energieleveranciers te vergelijken kun je een zo gunstig mogelijk contract afsluiten. 

Terugleverkosten betalen

Om te kunnen salderen maakt je energieleverancier enkele kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan onbalanskosten en hoge inkoopkosten. Deze terugleverkosten worden steeds vaker aan de klant doorberekend. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per energieleverancier. Probeer een zo gunstig mogelijk contract af te sluiten om hoge terugleverkosten te voorkomen.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Terugverdientijd verkorten

Een van de voordelen van het terugleveren van energie is dat de terugverdientijd van de zonnepanelen flink verkort wordt. Deze investering verdient zichzelf op termijn dus terug. 

Salderen met een dynamisch energiecontract

Bij een vast contract staat het vast hoe hoog de vergoeding per kWh moet zijn. Bij een dynamisch energiecontract werkt dat net even anders. Bij zo’n variabel contract kan de energieprijs namelijk per uur verschillen. Dat wil zeggen dat je vergoeding even hoog is als de marktprijs van de energie. Dit wordt berekend op het moment dat je de energie daadwerkelijk teruglevert.

Overtollige zonne-energie verkopen: terugleveringscontract

Door je energieleverancier te contacteren kun je een teruglevercontract afsluiten. De leverancier kan vervolgens een aanbod doen om jouw ongebruikte elektriciteit op te kopen. De leverancier mag zelf bepalen voor hoeveel hij dit doet. Je terugleververgoeding zal dus afhangen van jouw energieleverancier.

Overschot elektriciteit zonnepanelen

Overtollige energie opslaan

In 2027 worden de regelingen rondom salderen waarschijnlijk afgeschaft. Je kunt de overtollige energie dan niet langer terugleveren aan het net tegen een vergoeding. Op dagen waarop de zon voortdurend schijnt wek je waarschijnlijk veel energie die je niet op dat moment nodig hebt. Om de energie niet te verspillen kun je ervoor kiezen om het overschot aan zonne-energie zelf op te slaan om later te gebruiken voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten.

Thuisbatterij nodig

Je kunt energie opslaan in een thuisbatterij. Zeker met een groot aantal zonnepanelen kun je behoorlijk wat groene stroom opwekken, het is zonde om deze stroom niet te gebruiken. Door een thuisaccu toe te voegen aan je zonnepanelen kun je de zonnepanelen zeer rendabel maken.

Overschot elektriciteit zonnepanelen: hoe krijg je de beste vergoeding?

Iedere energieleverancier hanteert eigen tarieven voor het salderen van energie. Welke energieleverancier de beste optie is in jouw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Denk dan aan je verbruik en de omvang van je zonnepaneleninstallatie. Online kun je eenvoudig verschillende energieleveranciers vergelijken. Zo voorkom je dat je onnodig veel terugleverkosten betaalt.

Heb je interesse in het aanschaffen van zonnepanelen of thuisbatterijen? Vraag dan hier je gratis, vrijblijvende offertes aan, vergelijk en krijg de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Wat mag je maximaal terugleveren van elektriciteit?

+
Voorheen mocht je slechts tot een bepaalde kWh terugleveren. Deze regeling is in 2014 afgeschaft, waardoor er niet langer een maximum wordt gehanteerd. Het kan wel zo zijn dat je energieleverancier andere tarieven gebruikt vanaf een bepaalde grens.

Hoeveel krijg je voor 1 kwh teruglevering?

+
Voor 1 kwh krijg je ongeveer € 0,03 en € 0,13 teruglevering. Hoe hoog deze vergoeding is zal afhankelijk zijn van je energiecontract.

Hoe kun je een terugleveringscontract afsluiten?

+
Je kunt een terugleveringscontract afsluiten door je eigen of een andere energieleverancier te contacteren. 
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen