Wat is een eendraadschema?

Een eendraadschema is een getekend plan waarop je alle elektrische verbindingen van je zonnepanelen kunt zien. We noemen zo’n eendraadschema ook wel een bekabelingsschema of een installatieschema. In dit schema worden niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook alle verbindingen rondom de omvormer en de aansluiting in de meterkast in kaart gebracht.

Wie maakt een eendraadschema?

Een elektrische schema wordt opgesteld door een erkende elektricien. Het is ontzettend belangrijk dat de zonnepaneleninstallatie correct wordt geïnstalleerd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het stroomschema wordt opgesteld voordat de zonnepanelen gelegd kunnen worden. Zo kunnen zowel jij als de monteurs zien hoe iedere elektrische verbinding loopt.

Zelf een installatieschema tekenen

Om op de kosten van het tekenen van het eendraadschema te besparen kun je ervoor kiezen om het schema zelf te tekenen. Dat kan gewoon met potlood en papier. Het is dan wel uiterst belangrijk dat je over de benodigde technische kennis beschikt. Laat het schema na het tekenen controleren door een elektricien. Een keuring van de zonnepanelen is in Nederland niet verplicht, maar wel verstandig.

Eendraadsschema zonnepanelen

Schema voor het aansluiten van zonnepanelen opstellen

Op een eendraadschema vind je terug waar de meterkast, automatische zekeringen en aardlekschakelaar zich bevinden en of deze twee- of driefasig zijn. Elke schakelaar in de meterkast krijgt een letter. Alle elektrische leidingen die zich in dezelfde stroombaan of stroomkring bevinden, krijgen dezelfde letter als de schakelaar.

Alle aftakpunten hebben een nummer. Schakelaars, aftakdozen, kWh teller, stopcontacten en lichtpunten die aangesloten zijn, krijgen symbolen.

Waar vind ik alle nummers en symbolen? 

Om het schema overzichtelijk te maken krijgen alle verschillende onderdelen in het plan een eigen nummer of symbool. In de legenda kun je zien waar de symbolen voor staan. De volgende zaken worden met een symbool aangeduid:

  • Schakelaars
  • Aftakdozen
  • KWh teller
  • Stopcontacten
  • Lichtpunten
  • Of het tappunt al dan niet ingebouwd is
  • De doorsnee, aarding en aantal geleiders van de kabel of leiding

Voorbeelden eendraadschema’s zonnepanelen

We geven je een voorbeeld van een eendraadschema voor zonnepanelen en leggen je uit wat hier speciaal aan is:

Eendraadschema zonnepanelen
© BDC

Zoals je in het voorbeeld kunt zien, wordt aangeduid hoe de panelen correct aangesloten zijn. De panelen zijn dus makkelijk herkenbaar op de tekening. Boven het symbool staat er zowel bij string a, als string b ’13x’. Dit betekent dat er twee keer 13 van deze panelen op het dak zullen liggen.

De panelen worden ook rechtstreeks onder een stroomkring gehangen. Een stroomkring is een elektrisch circuit dat gesloten is. De elektriciteit gaat van één pool van de bron terug naar de andere. Het symbool waarin ‘AC/DC’ staat, is de omvormer. Deze kan ook rechtstreeks onder een kring gehangen worden. Zoals je ziet, hangt in dit voorbeeld de omvormer voor de zonnepanelen.

Keuring van het eendraadschema van PV panelen

Nadat de installatie van de zonnepanelen en het opstellen van het elektrisch schema is voltooid, moet de installatie gekeurd worden. Deze keuring wordt uitgevoerd door een erkende keurder en is verplicht. De eigenaar van de PV-installatie moet zelf de keuring aanvragen

Tijdens de controle wordt de volledige installatie nagekeken. Zo wordt bijvoorbeeld de plaatsing van de omvormer bekeken. De expert zal ook nakijken of er een aardlekschakelaar aan het begin van de installatie naar behoren werkt. Tenslotte zal de keurder nog wat metingen doen.

Waarom moet de installatie gekeurd worden?

Een zonnepaneleninstallatie moet aan enkele eisen voldoen. In Nederland gebruiken we daar de veiligheidsnormen volgens de NEN 1010 voor. Een erkende installateur kan controleren of de installatie aan deze normen voldoet. Wat zijn de redenen waarom een installatie gekeurd moet worden?

  • Veiligheid: de belangrijkste reden is de veiligheid. Zonnepanelen moeten correct worden geïnstalleerd om het brandgevaar te minimaliseren, een keurder zal zwakke punten in de installatie direct herkennen. 
  • Verzekering: sommige verzekeraars stellen het verplicht om na de installatie een keuring uit te voeren. 
  • Garantie: om aanspraak te kunnen maken op de garantie moet je kunnen aantonen dat de zonnepanelen volgens de veiligheidsnormen zijn geïnstalleerd. 
  • Kwaliteit: het is voor jou als consument prettig als de zonnepanelen netjes volgens het elektrisch schema worden geïnstalleerd.

Vragen over het eendraadschema?

Wil je zeker zijn van een correct en professioneel eendraadschema? Dan doe je best beroep op een erkende elektricien of zonnepanelen installateur. Vraag via ons offerteformulier vrijblijvende offertes aan. Dit is volledig gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
3*. Op welk type gebouw wens je zonnepanelen?
4*. Wanneer wil je liefst afspraak maken met de vakman (is nodig voor opmetingen)?
5*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
6. Wanneer wil je de zonnepanelen laten plaatsen?
7. Ben je ge�nteresseerd in een andere installatie?
8. Projectomschrijving
9. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

+

Veelgestelde vragen:

Wat is beter, zonnepanelen in serie of parallel?

+
Hoe de zonnepanelen geschakeld moeten worden is met name afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht op het dak. Als de zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw liggen is het verstandiger om de panelen parallel te schakelen.

Waarom is een 63a aardlekschakelaar nodig bij zonnepanelen?

+
Om de veiligheid te kunnen waarborgen is vaak een krachtigere aardlekschakelaar nodig. Daar is de huidige schakelaar in de meterkast mogelijk niet geschikt voor. Deze sterke aardlekschakelaar beschermt het systeem tegen lekstromen.

Hoeveel kabels van zonnepanelen naar meterkast?

+
Hoeveel kabels er naar de meterkast zullen worden geleid is afhankelijk van de hoeveelheid panelen en de capaciteit van het systeem. Doorgaans wordt er één DC-kabel gebruikt per set zonnepanelen en één AC-kabel die via de omvormer naar de meterkast wordt geleid. Bij meerdere sets zonnepanelen zijn meerdere DC-kabels nodig.

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zonnepanelen