Inhoud
Wat is een bordestrap?
Een bordestrap is een trap waarvan de treden onderbroken worden door een platform dat als rustpunt fungeert. Deze plateaus worden ook bordessen genoemd, vandaar de naam bordestrap.
Bordestrappen zijn een variant van de draaitrappen: ze worden gebruikt in ruimtes waarin een draai van 90 of 180 graden noodzakelijk is om tot bij de bovenverdieping te komen.
Er zijn twee soorten bordessen:
Afstapbordes. Een afstapbordes bevindt zich aan de onder- of bovenkant van de trap. Het onderste bordes maakt een kwartdraai om ruimte te besparen. Het bovenste bordes zorgt voor een veilige toegang tot de volgende verdieping aan de hand van een opening in de vloer of het plafond.
Tussenbordes. Een tussenbordes onderbreekt de traptreden in het midden van de trap. Het bordes zorgt ervoor dat de trap een draai van 90 of 180 graden kan maken. Het fungeert bovendien als rustpunt op de trap. Het tussenbordes is in de meeste gevallen minstens vier keer zo breed als de treden van de trap.
Er bestaan ook verrijdbare bordestrappen. Een verrijdbare bordestrap staat op zwenkwielen. Dit maakt de trap wendbaar. Een verrijdbare bordestrap is vooral praktisch als je de trap niet altijd nodig hebt. Vaak bestaat deze trap uit het materiaal aluminium.
Hoeveel kost een bordestrap?
Omdat je bij een bordestrap uit verschillende uitvoeringen kan kiezen, varieert de prijs aanzienlijk. Heel wat factoren zoals het aantal treden en het gebruikte materiaal, hebben een invloed op de uiteindelijke kostprijs.
Een standaard bordestrap van gemiddelde grootte kan je meestaal al vanaf 5.000 euro kopen. In deze prijs zit de btw nog niet inbegrepen, maar de plaatsingskosten wel.
Wil je een complexere trap die bijvoorbeeld meerdere materialen combineert? Dan kan de prijs al snel oplopen tot zo’n 9.000 euro.
De voordelen en nadelen van een bordestrap
Bordestrappen hebben zowel voor- als nadelen. We leggen ze hieronder uit in een handig overzicht.
Voordelen
Ruim. Bordestrappen hebben meestal brede treden. Dit maakt ze gebruiksvriendelijk en veilig, zeker als de trap ook met een trapleuning en wand ontworpen is. De ruimte onder het bordes kan bovendien als opslag dienen.
Mooie uitstraling. De draai en de bordessen zelf geven de trap een chique uitstraling. Trappen met bordes zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch. Dit soort trap kan je interieur een unieke look geven.
Rustpunt. De bordessen maken het ook gemakkelijk om even op je trap te pauzeren. Het is een fijne optie wanneer je bijvoorbeeld heel wat treden moet beklimmen.
Veelzijdigheid. Een bordestrap heeft heel wat ontwerpmogelijkheden. Er bestaan diverse uitvoeringen. Je kan kiezen voor open of dichte treden, een houten of metalen afwerking of misschien lijkt het je wel leuk om de twee te combineren. Je kan een trap met bordes dus volledig afstemmen op jouw smaak.
Nadelen
Ruimte. De bordessen zorgen ervoor dat een bordestrap meer ruimte inneemt dan een gewone draaitrap. Je kan enkel een bordestrap plaatsen als je genoeg ruimte hebt in je inkomhal en/of woonkamer. Bovendien heb je een traphal nodig.
Prijs. Omdat een bordestrap verschillende uitvoeringen aanbiedt en bovendien ingewikkelder is om te installeren, kan het zijn dat de prijs hoger uitvalt dan bij een gewone trap.
Enkele alternatieven voor een bordestrap
Past een bordestrap niet in je woning of is je budget niet groot genoeg? Gelukkig zijn er heel wat alternatieven.
1. Spiltrap
Wil je graag een trap met een draai? Dan is een spiltrap een mogelijke keuze. Bij dit soort trap draaien de treden langs een centrale spil omhoog. Het neemt een stuk minder plaats in dan een bordestrap. Daarom is een spiltrap ideaal voor kleinere ruimtes en trapgaten.
2. Wenteltrap
Een wenteltrap lijkt op een spiltrap. Net als een spiltrap draaien de treden in een spiraal omhoog, maar bij een wenteltrap ontbreekt de spil. Ze draaien dus om een leegte naar boven. Een wenteltrap is een elegante trap die minder ruimte inneemt dan een bordestrap, maar wel prijzig kan zijn door de complexe installatie.
3. Steektrap
Een steektrap is een normale, rechte trap. Er zit dus geen draai in. Een steektrap kan open of dicht zijn. Bij dichte steektrappen is het mogelijk om onder de trap een opbergruimte te plaatsen. Steektrappen nemen meer ruimte in beslag dan draaitrappen, maar zijn vanwege hun simpele vorm de goedkoopste trapsoort.
4. Kwartdraaitrap
Een kwartdraaitrap is een rechte trap die aan de onder- of bovenkant een kwart draai maakt. Het is echter ook mogelijk om zowel aan de boven- als onderkant een kwart draai te hebben. In tegenstelling tot bij een bordestrap zijn de treden niet overal even breed.
Zelf een bordestrap samenstellen of een specialist inschakelen?
Je kan een bordestrap zowel zelf in elkaar zetten als een trapspecialist inschakelen. Een vakman is een goede keuze omwille van de volgende redenen:
Professionele montage. Als een vakspecialist je trap in elkaar zet, ben je zeker dat de trap op een veilige en vakkundige manier geïnstalleerd wordt. Omdat een deskundige veel kennis en ervaring heeft, kan hij ook een stuk sneller werken.
Garantie. Als je de werken door een vakspecialist laat uitvoeren, heb je garantie op de uitgevoerde werken.
Hoogwaardig materiaal. Een trapspecialist werkt met kwalitatief materiaal zoals hoogwaardig aluminium, hout en andere materialen.
Ontwerp. Een professionele bordestrap heeft verschillende ontwerpmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je de trap perfect op je stijl en interieur kan laten aansluiten. Een trapspecialist komt langs en zal een analyse van de ruimte maken. Vervolgens zal hij een bordestrap op maat maken die bovendien bij je smaak past.
Bordestrap laten installeren? Verstuur je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat van specialisten
Is je interesse voor de installatie van een bordestrap geprikkeld? Of wil je graag extra informatie of advies op maat?
Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen in jouw regio. Ze bezorgen je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes te vergelijken, vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Een vakspecialist helpt je om jouw project te verwezenlijken. Door zijn ervaring en kennis worden de werken op een veilige en correcte manier uitgevoerd.