Inhoud
Wat is een spiltrap?
Een spiltrap is een draaitrap: de trap draait om een centrale spil. Een kant van de traptreden is aan deze spil bevestigd. De andere kant van de traptreden hangt vrij in de lucht. Het grondvlak van een spiltrap is cirkelvormig of meerhoekig.
Hoewel spiltrappen op wenteltrappen of halfslag trappen lijken, zijn er toch merkbare verschillen tussen deze trapsoorten.
Spiltrap versus wenteltrap
Een wenteltrap en een spiltrap hebben allebei een draai. Vaak worden beide benamingen door elkaar gebruikt. Toch betekenen ze niet volledig hetzelfde.
Ze draaien allebei namelijk op een andere manier. Spiltrappen draaien om een centrale spil heen. Wenteltrappen daarentegen draaien om een vrije ruimte heen. Ze hebben dus geen spil in het midden.
Spiltrap versus halfslag trap
Het verschil tussen een spiltrap en een halfslag trap ligt iets moeilijker. Eigenlijk is een halfslag trap een soort trap die in de categorie spiltrappen valt.
Spiltrappen kunnen op meerdere manieren draaien. Ze kunnen volledig spiraalvormig zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook 180 graden draaien.
Als een spiltrap 180 graden draait, is het een halfslag trap.
De prijs voor een spiltrap
De kosten voor een spiltrap hangen van verschillende factoren af. Het gebruikte materiaal, de afmetingen van de trap, de afwerking van de leuning, de hoeveelheid treden of de plaatsing van de trap binnen je woning oefenen allemaal een invloed uit op de uiteindelijke kostprijs.
Om een goede inschatting te maken van de kosten voor jouw specifieke situatie neem je best contact op met een trapspecialist.
Gemiddeld kost een zelfbouwpakket voor een spiltrap of een ander type wenteltrap tussen de 500 euro en 1.600 euro. De montage van de trap is dan wel je eigen verantwoordelijkheid: benodigd klusmateriaal betaal je ook zelf voor.
Zie je het niet zitten om zelf een trap in elkaar te timmeren? Schakel dan een vakspecialist in via ons offerteformulier.
Een op maat gemaakte spiltrap kost ongeveer tussen de 2.000 euro en 3.000 euro. Voor die prijs ben je wel verzekerd van echt vakmanschap. Zo ben je zeker dat je volledige de trap, van de leuning tot en met de bovenste trede, mooi is afgewerkt.
Wanneer kies je het beste voor een spiltrap?
Een spiltrap ziet er niet alleen mooi uit, het heeft bovendien heel wat praktische voordelen.
Het grootste voordeel aan spiltrappen zijn de afmetingen. Omdat het een draaitrap is, neemt de spiltrap weinig ruimte in beslag. Dit zorgt ervoor dat het een ideale trap is voor woningen met weinig ruimte. Ook als je een klein trapgat hebt, is een spiltrap een goede uitkomst.
Bovendien zorgt een spiltrap voor een ruimtelijk gevoel in je woning. De meeste spiltrappen zijn open trappen. Dat wil zeggen dat de traptreden geen stootborden hebben. Dit zorgt ervoor dat de trap volledig in je interieur opgenomen wordt en op die manier een gevoel van extra ruimte geeft.
Het enige nadeel aan een spiltrap is dat het vanwege de draai een moeilijke trap is om mee te nemen bij verhuizingen.
De mogelijke afwerkingen van een spiltrap
Een spiltrap kan op basis van verschillende materialen gemaakt worden.
- Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een stalen spiltrap. Staal geeft je trap een moderne uitstraling. Het past in een woning met een industrieel interieur. Behalve staal kan je ook voor andere metalen kiezen, zoals bijvoorbeeld aluminium.
- Hou je meer van een natuurlijke uitstraling? Dan is een houten spiltrap een goede keuze. Het is een prachtige eyecatcher binnen je interieur. Hout is bovendien een materiaal dat je gemakkelijk kunt verven. Het grote assortiment aan kleuren zorgt ervoor dat je zeker jouw stijl vindt.
- Een zeldzamere, maar zeker niet onmogelijke uitvoering is een betonnen spiltrap. Een betonnen spiltrap geeft je ruimte echt een unieke uitstraling. Kies je voor een spiltrap uit beton? Dan is de kans groot dat het een gesloten trap zal zijn.
- Wil je jouw spiltrap écht speciaal maken? Ga dan voor een spiltrap die uit een combinatie van materialen bestaat. Een combinatie van hout en staal is bijvoorbeeld erg geliefd. Het zorgt namelijk voor een stevige draagconstructie zonder dat de trap aan ruimtelijk gevoel inboet.
- Je kan zowel een spiltrap door een vakspecialist laten ontwerpen, als een prefab spiltrap laten plaatsen. Ook is het mogelijk om zelf een spiltrap te bouwen aan de hand van een bouwpakket.
Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat van trapspecialisten
Wil je meer weten over de installatie van een spil trap of een andere trappensoort? Of, ontvang je graag meer informatie of advies op maat van specialisten?
Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met 1 of meerdere deskundigen uit jouw regio. Ze bezorgen je gratis advies op maat en vrijblijvende offertes.
Door meerdere offertes onderling te vergelijken, vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie en budget. Een trappenspecialist beschikt alvast over de nodige kennis en ervaring. Zo kan je erop vertrouwen dat jouw trap op een correcte en veilige manier wordt geplaatst.