Inhoud
Waarom maakt mijn trap een krakend geluid?
Wat is nou de oorzaak van een krakende trap? Een van de meest voorkomende redenen voor een krakende trap is door veroudering en slijtage van de trapmaterialen. Dit kan zowel bij een open trap als een dichte trap voorkomen. Een houten trap staat bekend om zijn gevoeligheid voor slijtage die vaak optreedt tijdens vochtige periodes. Dit kan ervoor zorgen dat de trap in de verloop der tijd kan gaan kraken.
Waar komt het krakende geluid vandaag?
Voordat je kiest om de trap te renoveren, is het handig om eerst uit te zoeken waar het krakende geluid nou precies vandaan komt. Dit doe je allereerst door uit te zoeken van welk houtsoort de trap gemaakt is. Vervolgens achterhaal je hoe oud de trap is om de staat ervan te kunnen beoordelen.
Oorzaken krakende trap
Vele Nederlandse woningen zijn voorzien van een vurenhouten trap. Dit type hout is erg absorberend en neemt dus gemakkelijk vocht op.
Het absorberen van vocht kan gebeuren wanneer de trap zich in een vochtig binnenklimaat bevindt. Het hout zal zich hierdoor uitzetten, wat er voor zorgt dat er spanning en wrijving tussen de treden ontstaat. Met als gevolg dat de trap gaat kraken. Daarnaast kan ook ouderdom zorgen voor een krakende trap. Het kan dus door verschillende oorzaken zijn.
Oplossingen krakende trap
Een krakende trap is natuurlijk erg storend. Gelukkig zijn er vele verschillende mogelijke oplossingen om het gekraak tegen te gaan. Zo kun je kiezen om een traprenovatie te laten doen door echte professionals, of kun je het gekraak zelf oplossen.
Je zult uiteraard eerst moeten vaststellen waar het gekraak vandaan komt, om dit op te lossen. Dit doe je door puur te letten op de treden die het hardste kraken. Als dit is vastgesteld, kun je met de volgende tips jouw trap kraakvrij maken.
Hou er rekening mee dat je met de volgende tips van beneden naar boven werkt en de treden een per een behandelt en vervolgens controleert.
Hoe repareer je zelf een krakende trap?
Het goede nieuws van een krakende trap is dat het vaak ook goed op te lossen is. Door middel van de volgende tips, kun je mogelijke oorzaken van de krakende trap verhelpen:
Tip 1: Reinig de kieren in de trapverbindingen
Gebruik een plamuurmes om alle lijm- en verfresten te verwijderen. Vervolgens zuig je met een stofzuiger de kieren schoon. Als dat gebeurd is, ga je bij elke traptrede controleren of er ruimte in de verbinding zit. Indien er blijkt dat er ruimte tussen de trede en de verbinding is, breng je kogellagervet aan om de wrijving te verminderen. Dit doe je door het vet allereerst te verwarmen zodat het wat vloeibaarder wordt. Vervolgens smeer je dit op de verbinding met behulp van een plamuurmes.
Tip 2: Verstevig de stootborden
Een andere manier is het verstevigen van de stootborden. Het is handig om de krakende gedeelte van de trap te controleren. Het kan namelijk zijn dat de verf gebarsten is, wat zorgt voor het geluid.
Een eventuele oplossing hiervoor is om de stootborden te verstevigen. Dit zou je het best kunnen doen door in de gehele lengte van het stootbord, extra schroeven aan te brengen. Je zou het allereerst bij een trede kunnen uitproberen om te zien of het resultaat oplevert.
Verder zou je de stootborden ook kunnen verstevigen met lijm. Maak de krakende trede los en breng lijm aan de achterzijde aan. Na het aanbrengen van de lijm, zet je het stootbord weer terug. Zorg ervoor dat het stootbord weer goed gemonteerd wordt en laat de lijm enige tijd opdrogen.
Tip 3: Traptrede extra vastschroeven
Een andere mogelijkheid is om de traptrede extra vast te schroeven.
Controleer de belasting en de beweging van de trede. Indien dit aan de zijkant is, kun je de traptrede voorzien van extra vastschroeven. Gebruik hierbij ook een aantal lange zelftappende schroeven met een lengte van 50 millimeter.
Voor een optimaal resultaat, boor en verzink je het geheel eerst voor. Dit maakt het namelijk makkelijker om het gat na afloop weer dicht te plamuren.
Tip 4: Traptrede met het stootbord verbinden
Eerst ga je op zoek naar de bron van het krakende geluid. Vervolgens verwijder je voorzichtig de bevestigingen tussen de traptrede en het stootbord. Dit doe je door met een hamer en een beitel de spijkers of schroeven er uit te halen. Daarna ga je de traptrede en stootbord inspecteren op eventuele schade. In het geval dat er iets beschadigd is, vervang je de onderdelen.
Vervolgens breng je houtlijm aan op de contactpunten van de traptreden met het stootbord. Gebruik hiervoor zeker genoeg lijm, zodat het goed kan hechten. Na het lijmen ga je de traptreden weer op het stootbord bevestigen en druk je de latten via de voorkant stevig aan. Dit doe je zodat de lijm zich goed kan verspreiden en hechten. Hierna breng je weer de spijkers en schroeven aan. Laat de lijm goed drogen voor het beste resultaat, gebruik de trap dus even niet.
Zelf je krakende trap repareren of laten doen?
Afhankelijk van de schade van de trap kun je de keuze maken om het repareren zelf te doen, of dit te laten doen. Een krakende trap repareren kan in sommige gevallen snel gedaan zijn, maar kan soms ook heel gecompliceerd zijn. Indien het probleem erg complex is, kan de reparatie verder ook erg tijdrovend zijn en kunnen de kosten (afhankelijk van de schade) enorm oplopen.
Het zou daarom geen slecht idee zijn, om eerst zelf de krakende geluiden op te sporen om te kijken hoe groot de schade is. Op basis hiervan kun je het beste inschatten of je dit zelf zal repareren, of dat je dit via een vakman doet.
Als je de gehele trap wens te renoveren, dan valt een vakman zeker aan te raden. Bij de renovatie worden er overzettreden over de bestaande treden geplaatst. De dikte van deze trede bepaalt de mate waarin het gekraak verholpen kan worden.
Meer info nodig over krakende trappen? Vraag advies aan ervaren trapspecialisten
Indien je na het lezen meer info wenst te krijgen over het herstellen van een krakende trap, kan het inschakelen van een vakman lonen. Hij zal met zijn ervaring en expertises de situatie het beste kunnen inschatten en een efficiënte oplossing vinden voor jouw probleem.