Inhoud
Gemiddelde terugverdientijd thuisbatterij
De huidige terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar. De werkelijke terugverdientijd kan echter sterk verschillen van situatie tot situatie. Zo levert niet elke thuisaccu dezelfde prestaties, en kost de ene thuisbatterij aanzienlijk meer dan de andere.
Deze factoren bepalen terugverdientijd thuisbatterij
De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren.
1. Aanschaf-, onderhouds- en installatiekosten
Factor nummer 1: je investering. Hoeveel je precies betaalt om de thuisbatterij (en de omvormer) aan te schaffen, te laten installeren en na de installatie te onderhouden, is een cruciale factor in het berekenen van de terugverdientijd.
Natuurlijk kunnen de kosten flink variëren afhankelijk van het soort thuisbatterij, de opslagcapaciteit en het merk.
Reken op een kostenplaatje van gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro. Ook een nieuwe omvormer nodig? Dan mag je rekenen op een extra kost van gemiddeld 1.500 euro.
2. Opslagcapaciteit
Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe meer opgewekte stroom je kunt opslaan. Thuisbatterijen verschillen onderling enorm wat hun capaciteit betreft: van een kleine 2 kWh tot meer dan 20 kWh.
Hoe groter de capaciteit, hoe duurder de batterij. Let wel: de prijs per kWh zal doorgaans dalen naarmate de totale opslagcapaciteit stijgt.
Een batterij met een iets te grote opslagcapaciteit zal doorgaans langer meegaan. Kies in ieder geval niet voor een batterij met een te kleine capaciteit. Zo’n batterij is niet enkel minder nuttig, maar moet jaarlijks meer laadcycli doorlopen en gaat daarom minder lang mee.
3. Jaarlijkse energieverbruik
De terugverdientijd van een thuisbatterij is gelinkt aan je jaarlijkse stroomverbruik. Je stroomverbruik zal bepalen hoeveel je kunt besparen met je thuisbatterij, en dus hoe snel de thuisbatterij zichzelf terugverdient.
4. Energieprijzen en energiecontract
Ook de energieprijzen spelen een rol in de terugverdientijd. Hoe hoger je huidige energietarief, hoe meer de stroom van het elektriciteitsnet kost, en hoe meer je bespaart wanneer je jouw zelf opgewekte stroom verbruikt.
Naast de energieprijzen zal ook je energiecontract relevant zijn. Betaal je een vast tarief, heb je een variabel contract, of betaal je net dynamische energieprijzen? Hou rekening met hoe sterk je elektriciteitskosten variëren bij het berekenen van de terugverdientijd van je thuisaccu.
Wanneer is een thuisbatterij rendabel?
Een thuisbatterij is op dit moment nog niet voor alle huishoudens een rendabele investering. De gemiddelde levensduur is vaak niet veel kleiner dan de gemiddelde terugverdientijd. Pas wanneer de levensduur minstens even lang is als de terugverdientijd, is de aanschaf van een thuisbatterij rendabel.
Een klassieke lithium-ionbatterij heeft bijvoorbeeld een levensduur van gemiddeld 15 tot 20 jaar. Een zoutwaterbatterij heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 20 jaar. Thuisbatterijen blijven een interessante en slimme investering.
Hoe terugverdientijd thuisbatterij berekenen?
De terugverdientijd van je thuisbatterij berekenen is niet eenvoudig. Een vaste formule bestaat helaas niet. Onderstaand voorbeeld geeft je wel een beeld van hoe de berekening werkt:
- Opslagcapaciteit thuisaccu: 10 kWh
- Aanschafprijs inclusief installatie: 8.000 euro
- Energieprijs: 0,37 euro per kWh
- Besparing bij volledig opladen en ontladen: 3,7 euro per dag
- Jaarlijkse besparing bij optimale benutting: 1.350 euro
Terugverdientijd thuisbatterij bij optimale omstandigheden: 6 jaar.
Bovenstaand voorbeeld is helaas niet volledig representatief. Het gaat er bijvoorbeeld van uit dat de batterij elke dag volledig kan opladen. Tijdens de Nederlandse wintermaanden is dat met de huidige zonnepanelen gewoon niet mogelijk. Als je uitgaat van een jaarlijkse benutting van 50 procent, stijgt de terugverdientijd naar zo’n 11 jaar.
Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met de salderingsregeling, de erg schommelende energieprijzen, of je reële jaarlijkse energieverbruik.
Wil jij een zo exact mogelijke berekening op maat? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend advies van specialisten.
Wat in de toekomst?
Momenteel wordt de terugverdientijd van je thuisbatterij verlengd door de salderingsregeling. In 2025 zal die echter stelselmatig worden afgebouwd, waardoor de terugverdientijd drastisch zal verkorten.
In 2031, wanneer de salderingsregeling niet meer van toepassing is, zal een thuisbatterij installeren nog interessanter worden.
Daarnaast dalen de prijzen voor thuisbatterijen steeds meer, terwijl de thuisbatterijen zelf steeds efficiënter worden. Die factoren maken dat een thuisbatterij zichzelf steeds sneller zal terugverdienen.
Verder wordt verwacht dat je binnenkort ook een premie zult ontvangen wanneer je een thuisaccu aanschaft. Uit een onderzoek van Netbeheer Nederland bleek dat een premie van 30 procent zou betekenen dat een thuisbatterij voor de meeste gezinnen rendabel wordt.
Tot slot worden zelfs de meest standaard zonnepanelen steeds beter. Nieuwere modellen weten steeds beter om te gaan met het beperkte zonlicht dat in Nederland beschikbaar is. Naar de toekomst toe zul je, zelfs in Nederland, ook tijdens de wintermaanden een grote thuisbatterij volledig kunnen opladen met groene energie.
Tips om terugverdientijd thuisbatterij te verkorten
Hoe zorg je ervoor dat een thuisbatterij zichzelf sneller terugverdient?
Tip 1: Maak gebruik van het verlaagd btw tarief
Tijd voor een nieuwe thuisbatterij? Ga na of je in aanmerking komt voor het verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan geen 21 maar slechts 6 procent btw op de installatie- en aanschafkosten – goed voor een flinke besparing.
Voorwaarden verlaagd btw tarief thuisbatterij
Je moet aan volgende voorwaarden voldoen:
- Je beschikt over een digitale meter.
- Je woning is minstens 10 jaar oud.
- Je thuisbatterij is milieuvriendelijk.
- Je laat de thuisaccu installeren door een erkend installateur.
Tip 2: Combineer een thuisbatterij altijd met zonnepanelen
Met een thuisbatterij zonder zonnepanelen bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar op je energiekosten. Lang niet voldoende om de investering terug te verdienen. Kies daarom enkel voor een thuisbatterij als je ook zonnepanelen hebt of laat installeren.
Tip 3: Laad je thuisaccu ‘s nachts op met goedkope stroom van het elektriciteitsnet
Dat gezegd, als je een thuisbatterij en zonnepanelen hebt, heeft het alsnog zin om je thuisbatterij te gebruiken om ‘s nachts energie aan het daltarief op te slaan. Een slimme thuisbatterij bepaalt zelf wanneer het het voordeligst is om die goedkope energie op te slaan.
Tip 4: Werk samen met een expert
Een thuisbatterij die aangesloten wordt door een erkend installateur levert de beste prestaties. Ga daarom niet zelf aan de slag, maar doe beroep op een expert.
De beste deal sluiten? Vergelijk dan verschillende offertes, bijvoorbeeld met het formulier onderaan deze pagina.
Terugverdientijd thuisbatterij verlagen? Vergelijk offertes en bespaar
Wil jij investeren zonnepanelen, een omvormer en een bijhorende thuisbatterij? Vergelijk dan eerst verschillende offertes. Door te besparen op de installatie- en aanschafkosten, beperk je de terugverdientijd van een thuisbatterij aanzienlijk.
Snel en eenvoudig offertes vergelijken en advies inwinnen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen van verschillende installateurs en advies op maat. Zo ben je snel een belangrijke stap dichter bij het meest geschikte energieopslagsysteem voor jouw woning!