Welke capaciteit heeft mijn thuisbatterij best?

De accu van je thuisbatterij heeft idealiter een capaciteit die overeenkomt met het piekvermogen van je zonnepanelen vermenigvuldigd met 1 tot 1,5 kWh. Het piekvermogen van je zonnepanelen komt (normaal gezien) overeen met je stroomverbruik.

Als je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, is het dus aangeraden om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh aan te schaffen.

Om te weten welke opslagcapaciteit je thuisaccu nodig heeft, moet je dus naar 2 dingen kijken:

  • Het vermogen van de zonnepanelen
  • Je stroomverbruik

Om ervoor te zorgen dat de kosten evenredig zijn aan de voordelen, is het aangeraden om per kWp zonnepanelen een thuisbatterij van 1 tot 1,5 kWh te hebben.

Prijs thuisbatterij berekenen

In onderstaande tabel zie je wat de prijs voor een batterij is en hoe dit afhangt van de capaciteit van de batterij. Ook het verband tussen de capaciteit van de batterij en het vermogen van de panelen wordt hierdoor duidelijk.

Vermogen zonnepanelen Capaciteit batterij Prijs (incl. btw & plaatsing)
3 kWp 3-5 kWh 4.000 – 6.000 euro
4 kWp 4-6 kWh 4.000 – 6.000 euro
5 kWp 5-8 kWh 5.000 – 7.000 euro
6 kWp 6-9 kWh 5.000 – 7.000 euro
7 kWp 7-11 kWh 5.000 – 7.000 euro
8 kWp 8-12 kWh 8.000 – 10.000 euro
9 kWp 9-14 kWh 8.000 – 10.000 euro
10 kWp 10-15 kWh 8.000 – 10.000 euro

Tip: Rijd je met een elektrische auto of beschikt je woning over een warmtepomp? Dan ligt je verbruik natuurlijk hoger, en heb je een grotere batterij nodig. Een professioneel installateur helpt je met de berekening.

De ideale opslagcapaciteit?
Een specialist maakt de berekening!

Verschil tussen vermogen en capaciteit thuisbatterij

Het vermogen van je thuisbatterij is niet hetzelfde als de capaciteit van je thuisbatterij. De capaciteit geeft weer hoeveel energie je in de thuisbatterij kunt opslaan. Het vermogen geeft weer hoe krachtig de thuisbatterij is. Aan het vermogen kun je zien hoe snel een thuisbatterij kan opladen en ontladen.

Drie witte lithium-ion thuisbatterijen voor zonnepanelen.

Grote of kleine thuisbatterij kopen?

Wat betreft thuisbatterijen, zijn er verschillende opslagcapaciteiten. Je hebt er van 5 kWh, 10 kWh, maar ook van 14 kWh. Er wordt vaak gevraagd of het beter is om een iets te kleine thuisaccu van 5 kWh te gebruiken, als je een verbruik van 6 Kwh hebt. 

Het antwoord hierop is dat je beter een batterij met een iets grotere opslagcapaciteit installeert. Het is niet omdat de modellen een grotere capaciteit hebben, dat ze daarom duurder zijn. Laat een batterij plaatsen die je jaarlijks stroomverbruik dekt. Nog niet overtuigd? Hieronder vind je nog enkele voordelen van een grote thuisbatterij.

Voordelen van een grote thuisbatterij

Er zijn nog een aantal redenen waarom je beter een grote thuisbatterij koopt.

Relatief goedkoper

Kleinere thuisbatterijen zijn iets duurder per kWh capaciteit dan grote thuisbatterijen. Een grote thuisbatterij is dus voordeliger dan een kleine.

Lagere injectie op het elektriciteitsnet

Door een thuisbatterij verhoog je het zelfverbruik tot wel 70 à 80 %. Je kan de zonne-energie afkomstig van de zonnepanelen, opslaan voor later gebruik. Met een grote batterij kan je meer overtollige stroom opslaan. Die groene stroom is gratis, en dat is natuurlijk goed nieuws voor je energierekening. Al helemaal met de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren!

Een grote opslagcapaciteit is vooral handig in de zomermaanden wanneer je zonnepanelen veel elektriciteit produceren en je batterij overdag veel energie kan opslaan. Indien je dan als gemiddeld gezin een kleine accu hebt, kan die snel vol zitten, waardoor er kostbare, opgewekte energie verloren gaat.

Een living met een witte zetel en een grote, witte thuisbatterij aan de muur.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2025 zal de Nederlandse overheid de salderingsregeling beetje bij beetje afbouwen. Dat betekent dat de vergoeding die je ontvangt voor je overtollige zonne-energie steeds lager wordt. Het wordt met andere woorden steeds interessanter om thuis een vorm van energieopslag te voorzien.

In 2031 zal de salderingsregeling volledig afgeschaft worden. Vanaf 2031 ontvang je geen vergoeding meer voor de energie die je aan het elektriciteitsnet zal terugleveren. Wie een thuisbatterij gebruikt, zal dan optimaal kunnen genieten van de voordelen van zo’n thuisaccu.

Voordelen kleine thuisbatterij

Ondanks dat een grote thuisbatterij veel voordelen heeft, is in sommige gevallen de kleinere thuisbatterij ook de moeite waard.

Tip: Lithium-ion thuisaccu’s zijn licht en compact, maar beschikken toch over een grote opslagcapaciteit. Heb je weinig vrij ruimte maar toch nood aan de juiste capaciteit? Dan is een lithiumbatterij zeker het overwegen waard.

Flexibiliteit

Een kleine thuisbatterij is makkelijker te verplaatsen. Daardoor is het ook gemakkelijker om ze te vervangen. Als een batterij het begeeft, hoef je niet het volledige systeem te vervangen.

Tip: Graag een compacte, kleine thuisbatterij? Overweeg dan de aanschaf van een mobiele thuisbatterij.

Opletten met overdimensioneren

Niet alle omvormers kunnen de opgewekte energie goed verwerken. Hier komt echter binnenkort verandering in, aangezien Huawei een thuisbatterij heeft ontworpen die tot 200% zo groot kan worden. Het wattpiek vermogen van het zonnepaneel kan dus dubbel zo hoog zijn als het AC-vermogen van de hybride omvormer.

Vergelijk thuisbatterijen

Zonnepanelen en een thuisaccu plaatsen? Dat is de beste manier om je huishouden op een voordelige en ecologisch verantwoorde manier van stroom te voorzien.

Wil je zeker zijn dat je batterij het juiste vermogen heeft, heb je vragen over je zonnepanelen installatie, of ben je op zoek naar de ideale thuisbatterij voor jouw woning? Via je onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies op maat en 1 of meerdere offertes van installateurs in jouw omgeving. Zo vind je in een handomdraai de juiste thuisbatterij voor jouw specifieke situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Welke capaciteit heeft een batterij nodig om rendabel te zijn? 

+
De ideale capaciteit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er bestaat geen algemeen ideale capaciteit, enkel de juiste voor jou. Een klein gezin zal vaak al toekomen met een batterij van 4 kWh. Een batterij met meer capaciteit zal in dit geval duurder en vaak onnodig zijn.  

Wat is de terugverdientijd en levensduur van de ideale thuisaccu? 

+
De terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafkost, het aantal laadcycli en de opslagcapaciteit. Het aantal laadcycli van een batterij toont de levensduur. Gemiddeld rekenen we 360 laadcycli per jaar. Hoe meer de levensduur de terugverdientijd overtreft, hoe rendabeler de accu is.  

Wat kost een batterij van 10 kWh voor zonnepanelen? 

+
Een batterij van 10 kWh om de groene stroom van jouw zonnepanelen in op te slaan zal rond 8.000 euro kosten, afhankelijk van de kwaliteit. 
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.