Hoe jouw toekomstige trap berekenen?

Een trap berekenen is een vrij eenvoudige klus, maar je moet de juiste aanpak kennen. Hieronder geven we een duidelijk stappenplan zodat je niets uit het oog verliest.

Stap 1: Trap inmeten

Bij het inmeten van een trap meet je enkel horizontaal en verticaal. Schuine vlakken en graden moeten dus niet gemeten worden.

Stap 1

Eerst meet je de hoogte van de trap. Begin vanaf de begane grond en ga vervolgens recht naar boven tot het hoogste punt van de trap. Indien er tegels, laminaat of een ander soort vloer ligt, tel je deze ook bij de hoogte. Zo voorkom je dat de afmetingen niet kloppen door de extra hoogte die een vloer met zich mee brengt.

Stap 2

De volgende stap is het meten van de lengte van de trap. Dit doe je op dezelfde manier als het meten van de hoogte.

Stap 3

De laatste stap is het meten van de totale breedte van de trap. De gemakkelijkste manier is om het trapgat aan de bovenkant te meten.

Stap 4

Om eventuele fouten te vermijden, controleer je best nog eens de gemeten lengtes.

Heb je alles gecontroleerd? Dan is het inmeten van de trap nu voltooid.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Stap 2: Berekenen van de trappenmaat

De juiste trappenmaat is cruciaal voor een mooie en veilige trap. Deze afmeting bestaat uit twee delen. Hieronder geven we de formule en een rekenvoorbeeld.

Stap 1: Berekenen van de optrede

De optrede van een trap is de verticale afstand tussen twee traptreden. Het bouwbesluit stelt dat een woongebouw een maximale optrede van 185 millimeter mag bevatten. Bij woongebouwen is dit echter 210 millimeter.

De berekening is vrij eenvoudig: je neemt de optrede van de volledige trap en deelt dit vervolgens door het aantal traptreden.

Hoe je dit het best berekent, is aan de hand van een eenvoudige trapformule:
2 optreden + 1 aantreden = 570 – 630 millimeter.

Stap 2: Berekenen van de aftrede

De aftrede van een trede bestaat uit de horizontale lengte van een traptrede of de trapneus (van de volgende traptrede). Om een berekening te maken, tel je de taptreden van de volledige trap bij elkaar op en deel je dit door het aantal aantreden van de trap.

Tip: Met behulp van een eenvoudige trapformule, kun je dit als volgt berekenen:
2 optreden + 1 aantreden = 570 – 630 millimeter.

Stap 3: Wat voor soort trap wil je plaatsen?

De soort trap waarvoor je kiest, is niet enkel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het beschikbare budget, maar ook van de beschikbare ruimte.

Een draaitrap

De draaitrap, ook wel bekend als een spiltrap, is een trap die rond zijn eigen as draait. Deze open trap wordt vaak voor tussenruimtes gebruikt. Het is niet zo handig in grote ruimtes. Het voordeel aan dit model is dat het weinig ruimte inneemt.

Een wenteltrap

Wenteltrappen zijn enigszins vergelijkbaar met spiltrappen. Een wenteltrap draait niet rond zijn eigen as en neemt meer lengte in beslag. Ook is er bij een wenteltrap geen fysieke spil aanwezig. Dit model komt beter tot zijn recht wanneer er veel ruimte is.

Een steektrap

De eenvoudigste trap is zonder enige twijfel de steektrap. Dit model neemt heel weinig ruimte in beslag en kan je dus zo goed als overal plaatsen. Enkele voordelen van dit model zijn de lage prijs, de beschikbare ruimte onder de trap zelf en de veilige looplijn.

Een kwartdraaitrap

Een kwartdraaitrap is eigenlijk ook een soort steektrap. Onderaan is het een rechte trap die vervolgens overgaat tot een hoek van 90 graden naar het volgende deel van de trap. Kenmerkend aan deze trap is dat de traptreden in de bocht vaak niet even breed of groot zijn.

Enkele varianten van een kwartdraaitrap zijn een driekwartdraaitrap en een dubbele kwartdraaitrap. Ook voor dit model geld dat er bij elke bocht een draai van 90 graden wordt gemaakt.

Molenaarstrap

Ook de molenaarstrap is een soort steektrap. Dit is meestal een houten trap die gebruikt wordt als trap naar de zolder of studio. Omdat hij erg stijl is, is het niet de meest comfortabele trap om te beklimmen. Wel neemt het erg weinig plaats in en zijn houten trappen van dit model vaak zeer voordelig.

Bordestrap

Een bordestrap bestaat meestal uit twee of meerdere rechte steektrappen. De structuur hiervan is een rechte steektrap, die gevolgd wordt door een bordes of een groot horizontaal oppervlak.

Hierdoor is er ruimte voor de trap om een draai van 90 graden naar links of rechts te maken, zonder dat je op oncomfortabele treden hoeft te staan. Door een dubbel bordes of een extra groot oppervlak, is er ruimte om de trap 180 graden te laten draaien.

Dit model zien we vaak terugkomen in traphallen of bij brandtrappen. Maar de kostprijs is redelijk veel en het neemt wat ruimte in beslag.

houten trappen bij inkom

Stap 4: Vloerhek of trappenhek

Bij een trap hoort natuurlijk ook een trappenhek of vloerhek. Een trappenhek zit boven of beneden aan de trap gemonteerd. Deze is horizontaal en loopt niet met dezelfde stijgingshoek van de trap mee. Een balustrade daarentegen loopt wel met de trap mee. Daarom heeft het wel dezelfde stijgingshoek als de traptreden.

zwevende trappen

Meer weten? Ontvang en verstuur gratis offertes voor 1 of meerdere offertes

Een vakman is gespecialiseerd in het berekenen van een trap. Bovendien biedt hij garantie op het werk dat hij levert. Vergelijk verschillende offertes van meerdere trappen deskundigen uit jouw regio om de ideale oplossing voor jouw situatie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veel gebruikte trapterminologie

Omdat we veel moeilijke termen gebruiken om bepaalde zaken te beschrijven, is het misschien moeilijk om alles te volgen en begrijpen. Daarom leggen we hieronder de termen nog eens kort en duidelijk uit.

Traphoogte

+
De afstand tussen de boven- en benedenvloer is de traphoogte.

Optrede

+
De verticale afstand van een trede naar de eerstvolgende trede is de optrede.

Aantrede

+
De aantrede is de horizontale afstand van de trede tot aan het puntje waar de trapneus begint. Dit is dus het loopoppervlak van de trap.

Stootbord

+
Een stootbord is het plankje aan het einde van het loopoppervlak dat de trap dicht maakt. Niet elke trap heeft een stootbord.

Trapneus

+
Het uiterste gedeelte van een aantrede dat bij elke trede uitsteekt, is de trapneus. Bij het opmeten van de aantrede moet je enkel tot het punt meten waar de trapneus van de trede erboven begint.

Trapbomen

+
Trappen bestaat uit twee trapbomen. Tussen deze trapbomen staan alle treden vast.

Stijghoek

+
De stijghoek van de trap wordt door de trapbomen bepaald. Normaliter heeft een stijghoek een hoek tussen de 30 en 40 graden.

Doorloophoogte

+
De doorloophoogte is de afmeting van de kleinste hoogte van de trede tot aan het plafond. Om de trap veilig te maken, moet je de doorloophoogte goed berekenen.

Val

+
De totale horizontale afstand van het begin van de trap tot het einde, noemt de val. Deze meting is volledig horizontaal.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: trappen