Inhoud
Voordelen verf spuiten
Verf spuiten kent heel wat voordelen. Allereerst is het een handige manier om efficiënt plafonds en muren mee te schilderen.
Je kunt er zeer gemakkelijk grote oppervlakken mee verven, en dat wel in de kortste tijd. Naast de materiële kosten neemt het gebruik van een kwast en roller ook meer tijd in beslag.
Ook levert het verf spuiten, in tegenstelling tot muren verven met een roller, geen strepen op. Zo bekom je een veel egaler en mooier resultaat. Het goeie nieuws is dan ook dat verf spuiten op allerlei soorten ondergronden mogelijk is.
Denk bijvoorbeeld aan verven over stucwerk, spachtelputz, betonnen muren, bakstenen, gipsplaten en kalklagen. Muurverf spuiten maakt het allemaal mogelijk!
Hoe muurverf spuiten?
Ben je benieuwd hoe je te werk gaat met een verfspuit? Het stappenplan is zeer vergelijkbaar met het proces van het normale schilderen.
Net als bij het schilderen met een roller dien je eerst de ondergrond goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat deze goed schoon en vetvrij is alvorens je begint met verven.
Ook bij verfspuiten plak je de gedeelten af die je niet wilt schilderen. Nu de voorbereiding en het afplakken gedaan is kun je beginnen met schilderen. Hieronder delen wij een gedetailleerd stappenplan hoe je het best te werk gaat.
1. Voorbereiden
Net als bij elke andere verftechniek dienen de muren en/of plafonds goed ontvet en schoongemaakt te worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een verf- en allesreiniger. Dit kan ook prima gedaan worden met ammoniakwater.
2. Meubels verplaatsen en afplakken
Nu het voorbereidingswerk afgerond is verplaats je de meubels het best naar een andere ruimte. Is dit niet mogelijk? Zorg dan dat de meubels niet te dicht bij de muren staat die geschilderd worden en bedek ze met folie.
Plak vervolgens de andere details af die je niet wenst te schilderen, bijvoorbeeld de ramen, de vloer, stopcontacten etc. Gebruik ook hiervoor folie voor de grote oppervlakten.
Tip: Neem meer dan genoeg tijd voor het afplakken. Het spuitwerk gaat een enorm stuk sneller dan het normale schilderwerk. Zorg er dus voor dat alles goed afgeplakt is om daarna zo nauwkeuring en efficiënt mogelijk te werken..
3. Doorroeren of verdunnen
Maak je gebruik van spuitbare verf? Roer de verf dan circa 3 minuten goed door. Zo bereid je de speciale verf goed voor om de muren te spuiten.
Indien er andere muurverf gebruikt wordt verdun je deze het beste met ongeveer 10%. Dat kan prima gedaan worden met water of met terpentine, afhankelijk van de soort verf dat gebruikt wordt.
4. Bepaal de spuitrichting
Voordat je begint met muurverf spuiten is het belangrijk om eerst de spuitrichting te bepalen. Hier zijn 3 verschillende opties voor. Horizontaal spuiten met een brede straal van links naar rechts.
Verticaal spuiten om met een brede straal van boven naar beneden te schilderen. Een ronde straal voor het spuiten van lastige plekjes en hoekjes.
5. Techniek
Om een mooi resultaat te krijgen is het belangrijk om de verfspuit maximaal 15 tot 20 centimeter van de muur af te houden. Voor het spuiten van hoeken ligt dit iets anders, daarvoor houd je een maximale afstand van 5 tot 10 centimeter.
Spuiten doe je het beste vanuit je onderarm, hiervoor hoef je geen kracht met je pols te zetten. Ga op een laag tempo heen en weer met de verfspuit.
Het verfspuitsysteem biedt de mogelijkheden om zelf te bepalen wat de spuitsnelheid is, welke spuitrichting je wilt gebruiken en de hoeveelheid verf dat je wenst te sprayen.
Spuitmachines verschillen soms in eigenschappen wat maakt dat ze net iets anders werken. Indien je voor de 1e keer gaat verven is het een goed idee om eerst een groot stuk karton te pakken.
Spuit wat verf op het karton om te zien of alles goed staat ingesteld. Zie je het verf druipen? Dan is er te veel verf gebruikt. Stel in dat geval de spuitmachine in op een mindere hoeveelheid of zet het een stand lager. Als er dan te weinig verf op het karton komt kun je de verfspuitstand het best weer verhogen.
6. Hoeken en randen
Begin met het spuiten van de lastige hoekjes en randen van het oppervlak dat je verft. Gebruik daarvoor de ronde straal. Het verven van hoeken en randen wordt gezien als de meest uitdagende opgave, omdat dit simpelweg moeilijk bereikbare plekken zijn.
7. Muren en plafonds spuiten
Nu de randen en hoeken geverfd zijn kunnen de resterende grote oppervlakken geverfd worden. Gebruik daar de vlakke straal voor. Houd hiermee zo’n 10 tot 30 centimeter afstand van de muur.
Het is belangrijk om een gelijke afstand aan te houden tijdens het spuiten. Beweeg zo veel mogelijk met je hele arm tijdens het spuiten.
8. Afwerking
Wanneer het spuitwerk afgerond is, is het tijd op de afplaktape te verwijderen. Dit kan het beste gebeuren wanneer de verf nog nat is. Zo creëer je strakke lijnen als een echte vakman.
Tip: Zorg ervoor dat de afplaktape verwijderd wordt wanneer de verf nog nat is. Als dit pas gebeurt wanneer de verf opgedroogd is, is de kans aanwezig dat er verfstukken mee worden getrokken bij het verwijderen van de tape. Om het mooiste en strakste resultaat te bekomen doe je dit wanneer de verf nog nat is.
Verfspuitmachine kopen of huren?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dan ook van groot belang om over alle benodigdheden te beschikken. Een verfspuit kan je kopen of huren.
Een HVLP bijvoorbeeld bestaat uit een turbine en een opzetstuk die je in je hand houdt. De turbine is verbonden met een luchtslang waarvan de lengte verschilt tussen de één en vijftien meter. Een model met een korte slang is erg praktisch omdat deze gemakkelijk over je schouder hangt.
Het voordeel van een lange slang is dat de turbine gewoon op de grond kan blijven, deze hoeft dus niet gedragen te worden. Het HVLP verfspuitsysteem is geschikt voor het spuitwerk van muren en wanden.
Houd bij de aankoop van een verfspuitmachine goed rekening met welke spuitkop er op zit, dat kan erg variëren. Naast een HVLP systeem bestaat er ook een airless spuitsysteem. Dit systeem is duurder dan de HVLP, maar creëert wel een nóg strakker resultaat.
Uitbesteden? Schilder inschakelen
Met de bovenstaande tips kun je stapsgewijs zelf aan de slag gaan met het verf spuiten. Betwijfel je toch of je dit zelf kunt doen of heb je er simpelweg gewoon geen tijd voor?
Volkomen begrijpelijk! In dat geval kun je altijd een geheel vrijblijvende offerte aanvragen. Zo vergelijk goedkope vakmannen in jouw regio om zo goedkoop mogelijk uit de verf te komen.