Inhoud
Is de keuring van een elektrische installatie verplicht?
Ja, in Nederland ben je verplicht om een laadpaal na plaatsing te laten keuren. Dat komt doordat het plaatsen van een laadpaal voor een wijziging in je elektrische installatie zorgt. Door de laadpaal na installatie te laten keuren wordt het risico op schade of gebreken zo ver mogelijk beperkt.
Wat als je een laadpaal niet laat keuren?
Het is niet verstandig om je nieuwe laadpaal niet te laten keuren. Daar kun je namelijk een flinke boete voor ontvangen. Bovendien is de kans op schade groter bij een installatie die niet is gekeurd.
Stel, door een fout in de installatie breekt brand uit. Je verzekeringsmaatschappij stelt dat je de laadpaal niet hebt laten keuren en dat je zelf verantwoordelijk bent voor de schade. Dan kan het zo zijn dat je op kunt draaien voor alle gemaakte kosten.
Wat kost de keuring van een laadpaal in Nederland?
Het is slim om iedere elektrische installatie te laten keuren, maar wat kost dat nou eigenlijk? Voor de keuring van een laadpaal betaal je gemiddeld € 150 tot € 200, exclusief btw. De inspecteur loopt hierbij de hele installatie na om te controleren of de laadpaal correct is geplaatst.
Vergelijk prijzen van verschillende installateurs om de kosten van de keuring van de laadpaal zo laag mogelijk te houden. De prijzen kunnen per aanbieder flink verschillen!
Heb ik een vergunning nodig voor een laadpaal thuis?
Of je een vergunning nodig hebt voor een laadpaal is volledig afhankelijk van de plek waarop de laadpaal komt te staan. Bij een eigen laadpaal op je eigen terrein heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Wat zijn de uitzonderingen op deze regel?
- Bij de aanleg van de laadpaal wordt een gedeelte van de openbare grond aangepast, bijvoorbeeld als de stoep op de openbare grond opengebroken moet worden
- Je woont in een monumentaal pand waarbij je niet zonder overleg aanpassingen mag maken
Kan een vergunning afgewezen worden na het aanvragen?
Hoewel het niet vaak voorkomt, mag de gemeente in principe je vergunningaanvraag afwijzen. Er zijn verschillende redenen waarom een vergunning niet wordt afgegeven. Dat heeft meestal te maken met het aanpassen van openbare grond.
Laadpalen keuren: hoe gaat het in zijn werk?
Een laadpaal is een elektrische installatie en moet daarom gekeurd worden door een erkende laadpaalinstallateur voordat je de laadpaal in gebruik kunt nemen. De keuring van een laadpaal bestaat uit drie verschillende onderdelen:
- Administratieve inspectie
- Visuele inspectie
- Technische inspectie
Houd het eendraadschema en situatieschema bij de hand
De eerste stap van de inspectie is de administratieve controle. Hierbij wordt de technische documentatie van de laadpaal bekeken. Het is belangrijk om alle belangrijke documenten bij de hand te houden, zodat deze stap zo vlot mogelijk verloopt. Met name het ééndraadsschema en het situatieschema zijn erg belangrijk.
Visuele controle
Vervolgens is het tijd voor de visuele inspectie. Bij dit onderdeel van de keuring wordt gekeken of de werkelijkheid overeenkomt met de documentatie. De inspecteur controleert of de juiste materialen en onderdelen zijn gebruikt bij het installeren van de laadpaal.
Technische controle
Misschien wel de belangrijkste stap van de keuring: de technische inspectie. Hierbij zal de inspecteur meten of alles naar behoren werkt. Bij een elektrische installatie is het noodzakelijk om veilig te werk te gaan. Zo wordt het risico op bijvoorbeeld brand zo klein mogelijk gemaakt.
Hoe lang duurt het laten keuren van een laadpaal?
Het controleren van de laadpaal neemt vaak maar weinig tijd in beslag, zeker als je er vooraf voor zorgt dat belangrijke documenten aanwezig zijn.
Hoelang is de keuring geldig?
De keuring van een laadpaal is 25 jaar geldig. Je hoeft de laadpaal dus in principe niet ieder jaar na te laten kijken. Toch zijn er een aantal redenen om de elektrische installatie wel door een erkende installateur te laten inspecteren.
Waarom zou je de laadpaal vaker laten keuren?
- Verzekering: door de keuring van de laadpaal up to date te houden ontstaan er geen problemen met de verzekering op het moment dat er toch onverhoopt schade ontstaat
- Veiligheid: om te garanderen dat de installatie naar behoren blijft werken en geen brandgevaar vormt is het verstandig om de laadpaal elke 5 jaar te laten keuren
- Advies: een erkende installateur kan je adviseren over het vermogen van de laadpaal. Niet iedere elektrische auto is geschikt voor elke laadpaal. Een installateur helpt je de juiste laadpaal uit te kiezen
Zonder zorgen door de keuring? Werk samen met een professional
Overweeg je een nieuwe laadpaal te laten installeren? Heb je vragen over de verschillende types laadpalen? Of wil je gewoon zo snel mogelijk prijzen vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies. Zo kun je de opties verkennen, prijzen vergelijken en de ideale installateur inschakelen voor jouw project.