Inhoud
Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?
In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een dakkapel. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de dakkapel niet aan de voorwaarden voldoet of het straatbeeld verandert. Plaats je een dakkapel zonder dat je een vergunning hebt, terwijl dit wel vereist is? Dan kun je een boete krijgen vanuit de gemeente. Voorkom dit door een vergunningsaanvraag in te dienen of door te voldoen aan de voorwaarden van een vergunningsvrije dakkapel.
Voorwaarden van een vergunningsvrije dakkapel
Een vergunningsvrije dakkapel moet aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen. We hebben deze voorwaarden op een rij gezet.
1. Locatie van de dakkapel: aan de voorkant, achterzijde of zijkant?
De plaats waar de dakkapel op het dak geplaatst wordt is belangrijk voor de vergunning. Als de dakkapel aan de achterkant van de woning of aan de zijkant wordt geplaatst en niet grenst aan openbaar toegankelijk gebied, is een vergunning niet nodig. Een dakkapel vergunningsvrij aan de voorkant van het huis plaatsen, is alleen mogelijk als de gemeente voor het gebied waarin je woont geen welstandsbeleid heeft vastgesteld. Dit komt echter niet vaak voor.
2. Type dak en materiaal van de dakkapel
Een vergunningsvrije dakkapel moet een plat dak hebben. Voor dakkapellen met een schuin dak moet wel een vergunning worden aangevraagd. Qua materiaal van de dakkapel zijn er meerdere mogelijkheden. De meeste dakkapellen worden gemaakt van kunststof of hout, die beiden vergunningsvrij kunnen worden geplaatst.
3. Afmetingen van de dakkapel
De laatste voorwaarde voor een vergunningsvrije dakkapel gaat over de afmetingen. Zo mag de dakkapel niet hoger zijn dan 175 centimeter. Daarnaast moet de onderkant van de dakkapel tussen de 50 en 100 cm boven de dakvoet liggen, de bovenkant meer dan 50 cm onder de daknok en de zijkant meer dan 50 cm van de zijkant van het dakvlak liggen.
Hoe omgevingsvergunning voor dakkapel aanvragen?
Wanneer het nodig is om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een dakkapel, doe je dit bij het omgevingsloket van jouw gemeente. Hiervoor dien je verschillende benodigde stukken aan te leveren. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het verstandig om een vergunningscheck te doen.
Doe de vergunningcheck
Via de website van het Omgevingsloket kun je zelf nagaan of een omgevingsvergunning in jouw geval nodig is voor het plaatsen van een dakkapel. Door enkele gegevens door te geven, zoals je woonplaats en de werkzaamheden die je wil laten uitvoeren, zie je binnen een handomdraai wat de eisen zijn. Daarnaast kun je ook altijd een specialist inschakelen die je hiermee kan helpen.
Aanvraag indienen
Weet je na de check zeker dat je een vergunning moet aanvragen? Dan kun je de aanvraag gaan indienen. Hiervoor dien je verschillende stukken aan te leveren. Denk hierbij aan de bouwtekening van de dakkapel en de afmetingen. Ook de aanvraag zelf kun je doorgaans uitbesteden aan een dakkapel leverancier. Hiervoor kun je het best dakkapel offertes aanvragen.
Versoepeling omgevingswet vanaf 2024
Vanaf 2024 is er een nieuwe omgevingswet ingevoerd waardoor het makkelijker is geworden om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen. De regels zijn namelijk versoepeld. Zo hoef je tegenwoordig vaak alleen nog maar een melding te doen bij de gemeente als de dakkapel aan de voorwaarden voldoet. Is er toch een vergunning nodig? Dan moet je uiteraard wel gewoon een vergunningsaanvraag indienen, maar je profiteert dan wel van een kortere wachttijd. Door de nieuwe wet is de wachttijd nu nog maar maximaal 8 weken in plaats van 26 weken.
Burenrecht: kunnen buren een dakkapel tegenhouden?
Wanneer je een dakkapel gaat plaatsen, is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met de regelgeving en voorwaarden vanuit de gemeente, maar ook met de buren. Zo is er het zogeheten burenrecht, waarin gebruikelijke omgangsvormen zijn vastgelegd voor dit soort situaties. Hier staat in wat wel en niet kan met betrekking tot het plaatsen van een dakkapel. In het burenrecht wordt bijvoorbeeld bepaald wat de afstand van de dakkapel tot de erfgrens moet zijn.
Het is niet wettelijk verplicht om je buren in te lichten over de plaatsing van de dakkapel, maar het is wel aan te raden. Zo kunnen eventuele wensen bespreekbaar worden gemaakt en kun je hier rekening mee houden tijdens de plaatsing. Wanneer het nodig is om een vergunning aan te vragen voor de dakkapel, kunnen de buren bezwaar maken. Ze moeten hier dan wel een geldige reden voor hebben. Wanneer de plaatsing van de dakkapel in overleg met de buren gedaan wordt, is de kans kleiner dat er bezwaar wordt gemaakt.
Wat zijn de voordelen van een vergunningsvrije dakkapel?
Het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel biedt verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:
- Bespaart tijd: Doordat je geen vergunning hoeft aan te vragen en dus ook niet hoeft te wachten op antwoord vanuit de gemeente, kun je snel aan de slag met bouwen en is de dakkapel ook sneller geplaatst. Hierdoor bespaar je tijd.
- Voordeliger: Het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel is voordeliger. Je hoeft namelijk geen vergunningskosten te betalen. De gemiddelde kosten voor een vergunning liggen tussen de € 200 en € 600, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Dit zijn extra kosten die bovenop de aanschafkosten van de dakkapel komen. Hier bespaar je dus flink op.
Vergunningsvrije dakkapel plaatsen: gratis offertes
Wil je een vergunningsvrije dakkapel laten plaatsen? Ben je benieuwd naar de regels en de gemiddelde prijzen? Kom in contact met professionals door ons formulier in te vullen. Je ontvangt offertes en advies op maat van leveranciers bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal!